Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Zprávy ze světa Brucelóza – informace o onemocnění

Brucelóza – informace o onemocnění

26. března 2019 26. března 2019 | Jiří Stárek

V letošním roce byla zveřejněna zpráva o onemocnění čtyř českých turistů brucelózou. K nákaze došlo v červenci loňského roku při cestování po Arménii, kde tyto osoby konzumovaly nepasterizované mléčné výrobky z horských farem, především kozí mléko a sýry. Onemocnění se u jedné osoby manifestovalo jako bolest v kyčli, únava, následně horečka, kašel a bolesti hlavy, byla vyslovena dg. zánětu mozkových blan. Po symptomatické léčbě a přechodném zlepšení zdravotního stavu se zdravotní obtíže objevily znovu. Konečnou diagnózu se podařilo stanovit až v prosinci díky spolupráci lékařů s veterináři, kteří provedli testy na brucelózu používané u zvířat. U ostatních nakažených mělo onemocnění mírnější průběh – přetrvávající únava, bolesti kloubů, občasně zvýšená teplota.

Další čtyři případy brucelózy byly v letošním roce hlášeny v obci Villa Juárez ve státě San Luis Potosí, Mexiko. Případy jsou spojeny s konzumací nepasterizovaného kozího sýra.

Brucelóza je po celém světě rozšířená zoonóza, tj. nákaza přenosná ze zvířat na člověka. Nejvíce se vyskytuje v takzvaných endemických oblastech, do kterých patří Střední a Jižní Amerika, Střední a Blízký východ a oblasti okolo Středozemního moře.
Příznaky nemoci byly popisovány již více než před 2 000 lety Římany a Hippokratem. V roce 1887 skotský lékař a mikrobiolog Dr. David Bruce izoloval původce lidských onemocnění, a to od zemřelých osob z ostrova Malta. Lidská onemocnění mohou způsobit bakterie Brucella suis, B. abortus, B. melitensis a B. canis.  B. abortus postihuje hovězí dobytek, velbloudy, jaky a bizony, B. suis domácí vepře, černou zvěř a soby, B. melitensis  kozy, ovce a velbloudy, B. canis psy. Brucely jsou odolné vůči vlivům zevního prostředí, dlouho přežívají v kontaminovaném mléce i mléčných výrobcích. Zdrojem nákazy mohou být i zvířata se skrytě probíhající infekcí. Pasterizace a běžné dezinfekční prostředky brucely ničí.

Ve vyspělých zemích včetně České republiky byla brucelóza u hospodářských zvířat vymýcena před přibližně 60 lety zavedenými veterinárními opatřeními. V současnosti se v České republice výskyt humánní brucelózy omezuje na ojedinělé importované případy.
K přenosu brucelózy může dojít potřísněním porušené kůže nebo oční spojivky exkrety nebo tělními tekutinami nemocných zvířat, vdechnutím kontaminovaného aerosolu, požitím syrového mléka nemocných zvířat nebo např. nepasterizovaných výrobků z něho připravených. Konzumace masa je méně nebezpečná pro nízký obsah bakterií. Profesionální brucelózou jsou ohroženi veterináři, řezníci, ošetřovatelé dobytka, laboratorní pracovníci. Mezilidský přenos je výjimečný - k přenosu může dojít z matky na dítě při porodu nebo sexuálním stykem.

U člověka vyvolávají brucely systémové onemocnění, které může postihnout jakýkoliv orgán.

Inkubační doba onemocnění se pohybuje v rozmezí 2- 4 týdnů (5 dnů – 5 měsíců).

Onemocnění se projevuje různě výraznými nespecifickými obtížemi: horečkou vracející se ve vlnách, nočním pocením, pachutěmi v ústech, nechutenstvím, malátností, bolestí v bedrech, bolestmi kloubů, bolestmi hlavy a celkovou ochablostí. Mohou být postižena játra a slezina, lymfatické uzliny, u mužů může docházet k zánětu varlat a následné strilitě. Choroba může mít průběh lehký až závažný s komplikacemi, může přejít do chronicity. Brucelóza může imitovat tuberkulózu, infekční mononukleózu, břišní tyfus, systémová onemocnění pojiva aj.

Infekce vyvolaná B. abortus (Bangova choroba) má u lidí mírný, zato chronický průběh, s převažujícím postižením pohybového aparátu. Infekce vyvolaná B. melitensis (maltská horečka) mívá závažnější průběh s vyššími horečkami a častými orgánovými komplikacemi s následným přechodem do chronické formy. Smrtnost činí 5-10 %. Infekce vyvolané B. suis jsou vzácnější, ale mívají nejzávažnější průběh. Mohou způsobit sepsi s tvorbou abscesů v játrech, slezině a dalších orgánech, smrtnost dosahuje 30-50 %.

Rekonvalescence po prodělané brucelóze je dlouhá a bývá doprovázena řadou neurovegetativních obtíží. Po prodělání chronické formy s orgánovými projevy bývají trvalé následky s postižením jater, kloubů, krvetvorby, centrálního nervového systému, srdce a různých neurologických obtíží označovaných jako neurobrucelóza. U nedostatečně léčených pacientů dochází k relapsu onemocnění, nejčastěji za 3-6 měsíců po ukončení terapie.

Klinická diagnóza je vzhledem ke značně nespecifickým příznakům obtížná, běžným vyšetřením krve je choroba obtížně diagnostikovatelná. Brucelinový kožní test není v současnosti v ČR dostupný.
V terapii brucelózy se doporučuje kombinovaná antibiotická terapie po dobu 6 týdnů. Vnímavost k nákaze je všeobecná, může docházet i k opakovaným nákazám.

Prevence onemocnění je založena na úspěšné likvidaci brucelózy u zvířat. K zamezení zavlečení brucelózy slouží veterinární kontrola dovážených zvířat i surovin živočišného původu.

K preventivním opatřením u člověka patří zdravotní výchova veřejnosti - při pobytu v zemích, kde se brucelóza vyskytuje endemicky, nekonzumovat mléko a mléčné výrobky, které nebyly pasterizovány nebo převařeny, nepožívat syrové maso a játra. Dále se vyhnout kontaktu s tělními tekutinami nebo exkrementy zvířat, která mohou být nakažena.

Účinná vakcína v prevenci onemocnění lidí není v současnosti k dispozici.

 

Literatura:
1. Beneš J et al. Infekční lékařství, nakl. Galén 2009, pp 262 – 264. ISBN 978-80-7262-644-1
2. https://en.wikipedia.ortg/wiki/Brucellosis
3. http://www.promed@promedmail.org
4. iDnes.cz  -19.03.2019

Kategorie:
Kategorie
  • Zprávy ze světa

Navigace pro příspěvek

Previous Post Epidemie horečky Rift Valley na ostrově Mayotte v Indickém oceánu, zámořském departementu Francie
Next Post Vláda schválila návrh zákona o náhradě újmy způsobené povinným očkováním
easy-to-read
Snadné čtení - základní obecné informace

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT