Dne 20. 2. 2023 provedli hygienici kontrolu v restauraci hotelu Chariclea v Poděbradech.
Kontrola byla zaměřena na plnění povinností vyplývajících z platných právních předpisů, zejména na dodržování zásad provozní a osobní hygieny, skladování a původ potravin a surovin určených k přípravě pokrmů, ochranu potravin před možnou kontaminací, manipulaci s odpadem a na dostupnost informací o obsahu alergenů v podávaných pokrmech a nápojích.
Nedostatky byly shledány ve vybavení umyvadel určených k mytí rukou personálu kuchyně, kdy téměř žádné z nich nebylo vybaveno prostředky na hygienické mytí a osoušení, přestože hygiena rukou je velice důležitá, protože prostřednictvím rukou se nejsnáze přenáší nákaza na potraviny a pokrmy. Překvapivé zjištění však nastalo při kontrole spotřebních lhůt surovin skladovaných v chladicím boxu a v kuchyni. Zde bylo shledáno velké množství surovin s prošlou dobou trvanlivosti. Dále se zde skladovaly suroviny a rozpracované pokrmy vyrobené v provozovně, které nebyly označeny datem výroby ani spotřeby. Také potravinářský odpad nebyl v kuchyni ukládán dle pravidel. Odpadkové koše, které zde byly použity, nebyly konstruovány jako uzavíratelné.
V neposlední řadě zjistily pracovnice pochybení i v označování přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech. U některých pokrmů v nabídce snídaní nebyly uvedeny alergeny vůbec.
Vzhledem ke zjištěným nedostatkům vydaly pracovnice Krajské hygienické stanice kontrolované osobě na místě příkaz na vyřazení potravin jiných než bezpečných.
Dne 2. 3.2023 byla v zařízení provedena opakovaná kontrola, kdy pracovnice KHS zjistily, že veškeré potraviny s prošlým datem použitelnosti a neznačené rozpracované pokrmy byly z provozovny zlikvidovány a všechny ostatní nedostatky odstraněny.
Za zjištěné nedostatky bude kontrolované osobě v příkazním řízení uložena finanční sankce.
Neznačené mražené jitrnice
Správně vybavené umyvadlo
Zpracoval: odbor HV a PBU
Zpracováno: 16. 3. 2023