Dne 14. 2. 2023 provedli hygienici kontrolu ve stravovacím úseku provozovny Restaurace a Penzion U Třech statkářů Dobříš.
V restauraci jsou v rámci poledního menu připravovány 3 druhy teplých pokrmů, 2 druhy polévek a 5 druhů minutkových pokrmů. Od 14 hodin jsou nabízeny pokrmy ze stálého jídelního lístku; denně je vyrobeno cca 100–150 porcí minutkových pokrmů.
Kontrolou bylo zjištěno, že v kuchyni, zejména v hůře přístupných místech - za technologickým vybavením a pod regály, byly podlahy znečištěny špínou tmavé barvy a mastnotou.
V mrazicím zařízení umístěném za kuchyní byly uchovávány balené potraviny s prošlým datem použitelnosti, které byly určeny pro výrobu pokrmů ve stravovací službě. Jednalo se o krůtí prsní řízek (2,2 kg), světlou tlačenku (4,1 kg).
Rozhodnutím KHS byla kontrolované osobě nařízena likvidace výše uvedených potravin.
V mrazicím zařízení umístěném v komunikační chodbě bylo v rozporu se skladovacími podmínkami stanovenými výrobcem nevhodně skladováno 7 ks houskových a bramborových knedlíků (knedlíky byly do provozovny dodány chlazené, na etiketě od výrobce bylo uvedeno „skladujte při teplotě 2–8 °C“). Ještě v průběhu kontroly byly knedlíky formou přijatého dobrovolného opatření provozním restaurace znehodnoceny (rozlámány) a vhozeny do organického odpadu.
Polotovary vlastní výroby uchovávané v mrazicím zařízení (jednotlivě balené porce lososa) nebyly označeny datem výroby a datem spotřeby, z tohoto důvodu nešlo jednoznačně určit, kdy byly vyrobeny. Absence značení polotovarů neumožňuje sledovat režim jejich přípravy, úchovy a dobu spotřeby.
S provozovatelem zařízení byla projednána potřebná nápravná opatření včetně termínů jejich realizace. Za zjištěné nedostatky mu byl uložen finanční postih.
Dne 20. 2. 2023 byl na KHS zaslán doklad o nezávadné likvidaci vyřazených potravin odbornou firmou včetně fotodokumentace o odstranění zjištěných nedostatků.
Znečištěná podlaha pod pracovním stolem v kuchyni
Zpracoval: odbor HV a PBU
Zpracováno: 15. 3. 2023