Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Časté otázky a odpovědi EPI Jak se mohu v letním období chránit před průjmovým onemocněním?

Jak se mohu v letním období chránit před průjmovým onemocněním?

1. června 2015 1. června 2015 | Jiří Stárek

Průjmová onemocnění stále patří k nejčastějším onemocněním. Jejich výskyt se zvyšuje v letním období, kdy jsou vytvořeny vhodné klimatické podmínky k pomnožení bakterií v potravinách při jejich nevhodném uskladnění, nedostatečném tepelném zpracování, např. při grilování.

Obecně je třeba dodržovat základní zásady osobní hygieny, tzn. mýt si důkladně ruce po každém použití WC, před každou přípravou jídla a před každým jídlem, omezit konzumaci rizikových potravin (majonézové saláty, měkké uzeniny apod.), dbát na důkladné tepelné zpracování potravin. Ovoce a zeleninu konzumovat až po důkladném umytí pitnou vodou, k přípravě pokrmů, k pití a k vaření používat pouze pitnou vodu, nepoužívat syrová vejce do již hotových pokrmů nebo do pokrmů připravovaných za studena.
 
Jedním ze způsobů, jak průjmovým onemocněním předcházet, je dodržování „10 zlatých pravidel“ doporučovaných Světovou zdravotnickou organizací v Ženevě.
 
1.     Správný výběr potravin – vybírejte při nákupech takové potraviny, u nichž je předpoklad, že jsou zdravotně nezávadné. Nekupujte potraviny s prošlou zárukou, ovoce a zeleninu před konzumací důkladně umyjte pitnou vodou, omezte konzumaci rizikových potravin (majonézové saláty, měkké uzeniny apod.).
2.     Dostatečná tepelná úprava – potraviny a pokrmy dostatečně uvařte a propečte. Teplota ve všech částech pokrmu by měla dosáhnout 70 °C po dobu nejméně 10 minut, maso musí být propečené až ke kosti. Pozor při grilování kuřat, kdy se často stává, že u kosti je ještě krvavé. Nepoužívejte syrová vejce do pokrmů, které se již dále tepelně neupravují nebo do pokrmů připravených za studena.
3.     Konzumace tepelně upravených jídel ihned po jejich dohotovení – nejlépe je konzumovat pokrmy ihnedpo jejich dohotovení. Pokud pokrm chladne při pokojové teplotě, mikroby, které eventuálně vaření přežily, se začnou množit.
4.     Hotové pokrmy uchovávat buď v teplém stavu nad 60°C nebo v chladničce při teplotě nižší než 10 °C.
5.     Již jednou uvařené potraviny před opětovnou konzumací důkladně ohřát – důkladný ohřev znamená, že ve všech částech pokrmu by měla být dosažena teplota 70 °C.
6.     Zabránit styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami – bezpečně uvařené potraviny mohou být mikrobiálně znečištěny při kontaktu se syrovými potravinami. Může se tak stát např. při použití stejného náčiní např. na syrové maso a potom na úpravu hotového pokrmu, krájení knedlíků, zeleniny apod.
7.     Opakované mytí rukou – je to jedno z nejdůležitějších pravidel. Ruce si myjte vždy před zpracováním potravin, při každém přerušení činnosti, při změně druhu práce (např. při přechodu od práce se syrovým masem, vejci na práci s již tepelně hotovými pokrmy). Zejména si myjte ruce po použití WC a před jídlem.
8.     Udržovat kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě – kuchyňské náčiní a nádobí udržujete v čistotě, po každém použití ho důkladně umyjte. Pravidelně měňte utěrky a mycí houby na nádobí.
9.     Ochrana potravin před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty – uchovávejte potraviny v uzavřených obalech. Zvířata (hlodavci, ptáci) i mouchy mohou přenášet mikroby a znečistit volně přístupné potraviny.
10.   Používat k přípravě potravin pitnou vodu – používejte pitnou vodu k pití, vaření i k umývání nádobí.
 
Použité zdroje:
WHO – 10 zlatých pravidel pro bezpečnost potravin
 
Zpracovala:MUDr. Iva Domasová, vedoucí protiepidemického oddělení, územní pracoviště Kutná Hora
Datum zpracování: 01.06.2015
Kategorie:
Kategorie
  • Časté otázky a odpovědi EPI

Navigace pro příspěvek

Previous Post Je v současné době některé očkování před odjezdem do zahraničí povinné?
Next Post Byl jsem očkován před více než 16 lety proti tetanu. Jak mám nyní postupovat?
easy-to-read
Snadné čtení - základní obecné informace

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT