Středočeští hygienici z územního pracoviště Benešov provedli na základě podnětu spotřebitele dne 17. 4. 2023 kontrolu restaurace U Zvoničky v Třebsíně. Provozovna nabízí hotové pokrmy klasické české kuchyně, minutkové pokrmy a pokrmy studené kuchyně.
Již při příchodu do provozovny hygienici zjistili, že je zde naprosto nezvládnutý stav. V celé provozovně byl značný nepořádek. V kuchyni, ve skladu potravin a v zápultí výčepu byla silně znečištěná a zašlapaná podlaha a bylo zde několik otevřených odpadních nádob s potravinářským i běžným odpadem, které již zapáchaly. Většina povrchů zařízení v kuchyni byla pokryta mastnotou a zbytky surovin, na pracovních stolech byly ponechány neumyté pracovní pomůcky a nádobí z předchozího dne. Vnitřní povrchy chladicích zařízení byly rovněž znečištěné mastnotou a zbytky surovin. Na stropě v kuchyni a skladu rostla plíseň.
V tomto nevyhovujícím prostředí byly na stolech, sporáku a v troubě, při teplotě okolního prostředí, ponechány pokrmy, které byly vyrobeny v předchozích dnech (polévka vývar, guláš, vepřové výpečky, pečená kuřecí křídla, utopenci, nakládaný hermelín). Nevyhovující skladovací teploty pokrmů, ale i potravin a surovin podporují růst patogenních mikroorganismů, které mohou vést k ohrožení zdraví konzumentů.
Kontrolou bylo dále zjištěno, že některé potraviny, ze kterých byly pokrmy připravovány, již nejsou bezpečné. Klobásy a chlazené vepřové maso vykazovaly senzorické změny, a to zápach po kažení, trvanlivý salám byl pokryt koloniemi plísně. Dále bylo v provozovně nalezeno několik balení zamražených neznačených vepřových jater, k nimž nebyl doložen žádný nabývací doklad. Polotovary vyrobené na provozovně (ovocné knedlíky a přílohové knedlíky houskové a bramborové) nebyly odpovídajícím způsobem značeny a nebylo tedy možné jednoznačně určit, kdy byly vyrobeny a jaké je u těchto produktů datum spotřeby. V kuchyni bylo také skladováno velké množství soukromých potravin, jednalo se o různé sterilované zavařeniny.
Z důvodu zjištění závažných hygienických závad byla provozovna na místě uzavřena. Současně hygienici nařídili vyřadit z použití ve stravovací službě nevyhovující pokrmy a potraviny.
S kontrolovanou osobou byla na místě projednána veškerá nápravná opatření Kontrolovaná osoba si byla vědoma svého pochybení, projevila součinnost a provozovnu velmi rychle a řádně uklidila a uvedla do vyhovujícího stavu tak, že mohla být znovu otevřena.
Za zjištěné závady byla kontrolované osobě uložena finanční sankce.
Vyčištěné varné spotřebiče
Zpracoval: odbor hygieny výživy a PBU
Zpracováno: 9. 5. 2023