Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Časté otázky a odpovědi EPI Musí se provádět průběžná kontrola účinnosti mycího a dezinfekčního procesu v myčce podložních mís a jak často? Do myčky se dává pouze změkčovač, nikoliv dezinfekce

Musí se provádět průběžná kontrola účinnosti mycího a dezinfekčního procesu v myčce podložních mís a jak často? Do myčky se dává pouze změkčovač, nikoliv dezinfekce

2. října 2015 2. října 2015 | Jiří Stárek

Kontrolu účinnosti mycího a dezinfekčního procesu v myčkách podložních mís podle vyhlášky č. 306/2012 Sb., je třeba provádět i u přístrojů pracujících na principu termodezinfekce 1x za 3 měsíce. Postačí výpis, který garantuje čas mycího procesu a dané fyzikální parametry, tedy teplotu, která se řídí parametrem A0. Hodnota A0 vyjadřuje míru letality, tj. schopnost zlikvidovat mikrobiální zátěž přítomnou na zdravotnickém prostředku při určité teplotě ve vztahu k určitému času.

Podle provedených studií bylo zjištěno, že hodnota A0=600 je považována za minimální standard pro nekritické zdravotnické prostředky, tj. pro ty, které přicházejí do styku pouze s neporušenou kůží (např. podložní mísy). Hodnotu A0=600 lze dosáhnout tím, že přístroj udržuje teplotu 80°C po dobu 10 minut, nebo 90°C po dobu 1 minuty. Taxativně jsou tyto požadavky stanoveny v ČSN EN ISO 15883, části 1 a 2 – Mycí a dezinfekční zařízení.
Účinnost mycího procesu je možné zkontrolovat i stěrem z podložní mísy, který zpracuje laboratoř.
Z výše uvedeného tedy vyplývá, že pokud povedete záznamy o dosažené teplotě a času stanovené výrobcem přístroje pro termodezinfekci podložních mís, vyhovíte požadavku vyhlášky č. 306/2012 Sb.
 
Zpracovala: Mgr. Jindra Taterová, vedoucí oddělení protiepidemického pro okres Benešov
Zpracováno dne: 22.09.2015
Kategorie:
Kategorie
  • Časté otázky a odpovědi EPI

Navigace pro příspěvek

Previous Post V restauraci jsem konzumovala kančí karbanátky, nyní mám strach, jestli jsem se nenakazila vzteklinou nebo svalovcem
Next Post Jak postupovat v případech kontroly ochranného titru protilátek proti hepatitidě typu B?
easy-to-read
Snadné čtení - základní obecné informace

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT