Kontrolu účinnosti mycího a dezinfekčního procesu v myčkách podložních mís podle vyhlášky č. 306/2012 Sb., je třeba provádět i u přístrojů pracujících na principu termodezinfekce 1x za 3 měsíce. Postačí výpis, který garantuje čas mycího procesu a dané fyzikální parametry, tedy teplotu, která se řídí parametrem A0. Hodnota A0 vyjadřuje míru letality, tj. schopnost zlikvidovat mikrobiální zátěž přítomnou na zdravotnickém prostředku při určité teplotě ve vztahu k určitému času.
Podle provedených studií bylo zjištěno, že hodnota A0=600 je považována za minimální standard pro nekritické zdravotnické prostředky, tj. pro ty, které přicházejí do styku pouze s neporušenou kůží (např. podložní mísy). Hodnotu A0=600 lze dosáhnout tím, že přístroj udržuje teplotu 80°C po dobu 10 minut, nebo 90°C po dobu 1 minuty. Taxativně jsou tyto požadavky stanoveny v ČSN EN ISO 15883, části 1 a 2 – Mycí a dezinfekční zařízení.
Účinnost mycího procesu je možné zkontrolovat i stěrem z podložní mísy, který zpracuje laboratoř.
Z výše uvedeného tedy vyplývá, že pokud povedete záznamy o dosažené teplotě a času stanovené výrobcem přístroje pro termodezinfekci podložních mís, vyhovíte požadavku vyhlášky č. 306/2012 Sb.
Zpracovala: Mgr. Jindra Taterová, vedoucí oddělení protiepidemického pro okres Benešov
Zpracováno dne: 22.09.2015