Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Alimentární nákazy Salmonelózy

Salmonelózy

20. listopadu 2018 20. listopadu 2018 | Jiří Stárek

Salmonelózy jsou průjmová onemocnění způsobená bakterií Salmonellou, která má mnoho typů. V České republice se nejčastěji vyskytuje Salmonella enteritidis.

Projevy:

Onemocnění se projevují průjmem, bolestmi břicha, nevolností, teplotou, někdy zvracením, bolestmi hlavy. Klinický průběh bývá od mírného až po život ohrožující, když dojde k dehydrataci (odvodnění), ztrátě minerálů a tím k rozvratu vnitřního prostředí organismu. Vzácně může dojít i k rozšíření mikroba po celém organismu – sepsi. Zvláště ohroženy jsou malé děti, staří lidé a chronicky nemocné osoby jako jsou diabetici, kardiaci apod.   Inkubační doba, tj. doba od vniknutí infekce do těla do projevení nemoci, bývá od několika hodin do tří dnů.

Zdroj onemocnění:

Zdrojem onemocnění je nemocný člověk nebo zvíře.

Přenos:

K přenosu těchto onemocnění dochází alimentární cestou, tj. pozřením stravy či vody kontaminované (znečistěné) těmito bakteriemi nebo kontaktem s nemocnými osobami či zvířaty (drůbež, kočky, psi a jiné). Nejdůležitějšími preventivními opatřeními je tedy konzumace kvalitní, správně technologicky upravené stravy, používání jen prověřené pitné vody k pití, ústní hygieně, oplachu ovoce a zeleniny, pečlivá hygiena rukou.

Strava může být kontaminována mikroby prvotně, tzn., že nemocné je již zvíře, ze kterého byla strava připravena. To se týká i vajec a mléka. Pokud je taková strava nedostatečně tepelně upravena, dojde k nákaze. Nebo může být strava kontaminována druhotně, tzn., že ke kontaminaci mikroby dojde při její přípravě nemocným člověkem nebo použitím kontaminovaných pomůcek. Tady je riziková hlavně strava, která se již dále tepelně neupravuje, jako jsou různé saláty, majonézy, krémy apod.

Ruce si člověk znečistí většinou při použití WC, protože původci onemocnění se z člověka vylučují hlavně stolicí. Znečistěnýma rukama pak člověk může kontaminovat předměty v okolí nebo připravovanou stravu.

Léčba:

Základem léčby je zavodnění (rehydratace) a dodání minerálních látek, které se někdy musí provádět injekčně do žíly pomocí infuzních roztoků. Podpůrnou léčbou pak je podávání střevních dezinficiencií a lactobacilů. Ve vážných případech přicházejí v úvahu také antibiotika.

Graf:  Výskyt hlášených salmonelóz ve Středočeském kraji a České republice v období 2008 – 2017

Salmonelozy

Zdroj:  Dana Zusková a kolektiv, Principy boje s přenosnými nemocemi I, Avicenum, 1991

 

Zpracovaly: MUDr. Alena Tatarová, vedoucí protiepidemického oddělení pro okresy Beroun a Rakovník

Bc. Kateřina Jedličková, vrchní referent oddělení protiepidemického pro okresy Praha-východ a Praha-západ

 

Zpracováno dne: 20. 11. 2018

Kategorie:
Kategorie
  • Alimentární nákazy

Navigace pro příspěvek

Previous Post Co doporučujete při zjištění mykózy v dětských vlasech?
Next Post Nejvýznamnější importované infekce v České republice
easy-to-read
Snadné čtení - základní obecné informace

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT