Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Alimentární nákazy Upozornění pro spotřebitele – možnost onemocnění listeriózou po konzumaci mražené zeleniny

Upozornění pro spotřebitele – možnost onemocnění listeriózou po konzumaci mražené zeleniny

10. července 2018 10. července 2018 | Jiří Stárek

Od roku 2015 doposud jsou v řadě evropských zemí hlášena onemocnění trávicího traktu způsobená bakterií Listeria monocytogenes, související s konzumací mražené zeleniny, zejména kukuřice. Listerióza je onemocnění s dlouhou inkubační dobou (až 70 dní), proto si mnozí nemocní nevzpomenou na veškeré konzumované potraviny, včetně mražené zeleniny, a nedávají je do souvislosti s aktuálně probíhajícím onemocněním.

K infekci dochází nejčastěji konzumací kontaminovaných potravin, k pomnožení L. monocytogenes v potravinách může dojít při primární kontaminaci syrových potravin, jako je nedostatečně pasterované mléko, měkké, zejména zrající sýry, paštiky, maso, zelenina – čerstvá i mražená, a dále při sekundární kontaminaci v průběhu vlastního vaření a uchování hotových pokrmů při pokojové teplotě, zkřížené kontaminaci při přípravě potravy a při nedostatečné osobní hygieně zaměstnanců manipulujících s potravinami. Obecně jsou rizikem všechny potraviny, které se před vlastní konzumací tepelně neupravují a pokrmy, které byly dlouho skladovány v chladničce, protože L. monocytogenes se dokáže, i když pomalu, množit i při teplotě 4 °C. V mražených potravinách přežívá i více let. Listérie se zničí varem.

Při dostatečné funkci imunitního systému k onemocnění buďto vůbec nedojde, nebo proběhne bezpříznakově, eventuálně s mírnými příznaky, jako je nevolnost, zvracení, průjem nebo chřipce podobné příznaky. Je-li organismus oslabený stářím, nemocí nebo těhotenstvím, projevuje se listerióza život ohrožujícími meningitidami, meningoencefalitidami, encefalitidami a infekcí placenty, plodových obalů a celkovým generalizovaným onemocněním plodu, které vede k potratům ve druhém a třetím trimestru, narozením mrtvých nebo těžce nemocných novorozenců, kteří umírají krátce po porodu.

Průměrná mortalita může dosahovat 20 až 30 %, u pacientů nad 60 let se již blíží 60 %, neléčená encefalická forma může vést ke smrti i v 70 % případů, smrtnost novorozenců je 30-50 %.

Aby se snížilo riziko infekce, spotřebitelé by měli dbát na čerstvost potravin, zejména sýrů, paštik a uzenin, dostatečnou tepelnou úpravu masa, pečlivé omývání za syrova konzumované zeleniny pitnou vodou, pečlivě vařit mraženou zeleninu, která není přímo připravena k jídlu (non ready-to-eat), a to i přesto, že se tyto produkty běžně konzumují bez vaření (např. saláty a smoothies). Toto doporučení platí zejména pro spotřebitele s nejvyšším rizikem onemocnění listeriózou, jako jsou starší osoby, těhotné ženy, novorozenci a dospělí se slabým imunitním systémem.

 

Zdroj: EFSA

Kategorie:
Kategorie
  • Alimentární nákazy

Navigace pro příspěvek

Previous Post Výskyt nejběžnějších infekčních onemocnění přenášených potravinami a vodou v České republice (2007-2017)
Next Post Výskyt horečky Dengue na ostrově Reunion
easy-to-read
Snadné čtení - základní obecné informace

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT