Mezinárodní den hygieny rukou každoročně slavíme 5. května. Poprvé byl tento svátek Světovou zdravotnickou organizací (WHO) vyhlášen v roce 2009 a datum 5. 5. symbolizuje pět prstů na pravé a levé ruce. Cílem kampaně je připomenout zdravotníkům, ale i laické veřejnosti, jak významnou roli hraje správná hygiena rukou v prevenci přenosu infekčních onemocnění, a to jak v pracovním, tak i domácím prostředí.
Proč je hygiena rukou tak důležitá?
V posledních dnech akcentujeme důležitost pravidelného a důkladného mytí rukou zejména v souvislosti se zvýšeným výskytem hepatitidy A na našem území. Mytí rukou je totiž jedním z nejúčinnějších, nejjednodušších a nejlevnějších způsobů, jak zabránit šíření celé řady infekčních onemocnění, tedy včetně žloutenky typu A a E, ale také chřipky, salmonelózy, Covid – 19, akutních virových průjmových onemocnění či infekce E.coli.
Podle WHO se až 80 % infekcí šíří špinavýma rukamaa podání ruky je častější cestou jejich přenosu než například líbání. Stejná statistika také uvádí, že až 95 % lidí si myje ruce nesprávně. Pojďme se tedy podívat, v jakých situacích bychom si ideálně měli ruce mýt a jaké techniky použít.
Kdy si během dne mýt ruce?
Ruce bychom si měli mýt několikrát denně, a to především:
- Před jídlem: Před každým jídlem si důkladně umyjte ruce, abyste odstranili mikroby, které se na ně dostanou.
- Po použití toalety: Abyste zabránili šíření infekcí, je nezbytné umýt si ruce po každém použití toalety.
- Po kašlání, kýchání nebo smrkání: Umýt si ruce (nebo použít dezinfekční gel) je vhodné také po každém kašlání, kýchání nebo smrkání, protože při reflexivním zakrývání si nosu a úst v těchto situacích se ruce kontaminují.
- Po kontaktu s nemocnými: Pokud jste byli v úzkém kontaktu s osobou trpící infekčním onemocněním, je důležité si co nejdříve důkladně umýt ruce.
- Po manipulaci s potravinami: Důkladné umytí rukou je důležité i před přípravou jídla a po manipulaci se syrovými potravinami (zejména živočišného původu). Minimalizuje se tím riziko přenosu potenciálně nebezpečných mikrobů, které se na nich přirozeně vyskytují.
- Po příchodu z venku: Ve venkovním prostředí, zejména pak v obchodech či MHD, přijdeme do styku s celou řadou mikroorganismů, takže po návratu domů je nanejvýš vhodné umýt si ruce.
Jak si správně umýt ruce?
- Aby mytí rukou přineslo kýžený efekt, je důležité provádět ho pečlivě a s využitím správné techniky. Věděli jste například, že ruce se mají mýt (pro většinu z nás nekonečně dlouhých) 40 až 60 sekund a že důležité je zaměřit se nejen na dlaně, ale i na prsty? Ve videu a na obrázku pod článkem naleznete návod, jak si ruce správně mýt.
- Když mýdlo a voda nejsou k dispozici, lze použít dezinfekční gel. Do dlaně aplikujte množství o velikosti kávové lžičky a vmasírujte do obou rukou, dokud se úplně nevsákne a nezaschne – po dobu 20 – 30 sekund. Tento způsob zajištění hygieny rukou využíváme typicky na cestách, výletech či při nákupech, prostě všude tam, kde se k tekoucí pitné vodě nedostaneme.
Použité zdroje:
https://www.who.int/campaigns/world-hand-hygiene-day/2025
https://www.szu.gov.cz