Jód je nezbytný pro správnou činnost hormonů štítné žlázy, které ovlivňují řadu funkcí v těle. Na šestý březen tak od roku 1999 připadá Světový den jódu, který má upozornit, jak je tento prvek pro naše tělo důležitý.
Nedostatek jódu totiž může vést k poruchám štítné žlázy a projevuje se tělesnými, psychickými a vzhledovými změnami (např. otoky, zpomalení tepu, únava, zpomalení reflexů, zvýšení hmotnosti, zhoršení paměti či padání vlasů). U dětí pak způsobuje poruchy růstu a opožděný psychomotorický vývoj. V Evropě trpí nedostatečným přísunem jódu stále ještě polovina obyvatel.
V České republice je přísun jódu v současné době dostatečný a jódový deficit je u nás dle kritérií WHO považován za zvládnutý. Ohroženou skupinou u nás ale zůstávají těhotné ženy, u nichž může nedostatek jódu ovlivnit vývoj mozku, srdce i kostí u plodu, snížit jeho IQ nebo způsobit předčasný porod. Těhotné (a kojící) ženy by tak měly doporučenou denní dávku jódu, která činí 150 µg denně pro dospělé a děti nad 12 let, navýšit až na 250 µg denně.
Mezi nejlepší zdroje jódu patří mořské ryby (alespoň 2× týdně), mléčné výrobky a vejce, minerální vody s jódem (např. Vincentka) a jodizovaná kuchyňská sůl (do 5 g denně).