Zaměstnanci odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze provedli v roce 2023 celkem 2 375 kontrol v provozovnách stravovacích služeb.
Kontroly byly prováděny v širokém spektru provozoven stravovacích služeb. Nejvíce kontrol je pravidelně prováděno ve vyvařujících restauracích, dále pak ve stáncích, kavárnách a v provozovnách závodního stravování. V grafu č. 1 jsou uvedena zkontrolovaná stravovací zařízení dle typu provozovny.
V tomto období bylo řešeno 1 281 podnětů od spotřebitelů a bylo provedeno 547 šetření v souvislosti s podezřením či výskytem alimentárního onemocnění.
Na základě kompetencí krajských hygienických stanic v rámci tzv. protikuřáckého zákona - č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bylo v období od 1. 1. - 31. 12. 2023 zkontrolováno v 1 276 provozovnách označení zákazu kouření, zákazu prodeje tabákových výrobků, zákazu prodeje alkoholických nápojů a zároveň dodržování zákazu kouření, prodej tabákových výrobků a prodej alkoholických nápojů. Ve 24 případech byly zjištěny závady.
Kontroly dodržování povinností vyplývajících z „protikuřáckého zákona“ byly provedeny i v rámci společných kontrolních akcí ADaM – „Alkohol, Děti a Mládež“ s Policií ČR. Bylo provedeno 30 kontrol a v 10 případech byly zjištěny závady týkající se porušení protikuřáckého zákona. Výsledkem jejich projednání byly 3 uložené pokuty a 7 domluv.
Kontroly byly prováděny převážně komplexní, zaměřené na plnění více povinností vyplývajících z právních předpisů. V rámci kontrol byly ve stravovacích zařízeních ve Středočeském kraji nejčastěji zjišťovány nedostatky spočívající v označování rozpracovaných pokrmů (24 %), v požadavcích na hygienu provozu (20 %) a v obecných požadavcích na potravinářské prostory (20 %). Hygienici se během letní sezóny zaměřili také na odběry zmrzlin. Z grafu č.2 je patrné, že ve 24 % při kontrole přípravy a podání zmrzliny byly zjištěny závady.
Za zjištěné nedostatky byly provozovatelům stravovacích služeb v tomto období uloženy finanční sankce v celkové výši 2 144 500 Kč. V 517 případech byly zjištěné nedostatky řešeny domluvou, dle zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, ve znění pozdějších předpisů.
V rámci kontrol byla vydávána opatření vedoucí k odstranění zjištěných nedostatků. Celkem se jednalo o 208 vydaných opatření, nejčastěji byla uložena opatření na základě a v mezích přímo použitelných předpisů (EU), nařízení sanitace provozovny či pozastavení výkonu činnosti a ve 4 případech musela být i okamžitě uzavřena provozovna. Typy vydaných opatření jsou uvedeny v grafu č. 3.
V roce 2023 bylo odebráno celkem 634 vzorků pokrmů a potravin k laboratorním analýzám a senzorickému hodnocení, z toho 261 vzorků nevyhovělo požadavkům platných právních předpisů.
Na odběry zmrzlin se zaměřili zaměstnanci odboru hygieny výživy před a v průběhu letní sezóny. Bylo odebráno 396 vzorků zmrzlin z nichž 228 vzorků nevyhovělo. Vzorky zmrzlin nevyhověly ve sledovaném ukazateli Enterobacteriaceae. Přítomnost bakterií rodu Enterobacteriaceae ukazuje na nedodržení požadavků na správnou hygienickou praxi v daných provozovnách.
Kontroly byly v roce 2023 zaměřeny také na stánkový prodej občerstvení. Ve Středočeském kraji bylo v tomto období zkontrolováno 331 pevných stánků a 134 mobilních stánků s občerstvením. Závady byly zjištěny u 199 stánků.
I v roce 2023 se středočeští hygienici zaměřili na kontroly stánkového prodeje občerstvení na adventních trzích pořádaných ve městech na území Středočeského kraje. Hygienici se při svých kontrolách zaměřili hlavně na vybavení stánků, osobní a provozní hygienu, riziko možné kontaminace surovin pro přípravu pokrmů a již hotových pokrmů. Výsledky kontrolní činnosti ukázaly, že pro 14 % provozovatelů stánků není dodržování všech těchto povinností samozřejmostí. Mezi nejčastěji zjišťované závady patřilo neudržování ploch a zařízení pro manipulaci s potravinami a pokrmy v čistotě a dobrém stavu, nedodržování podmínek pro skladování potravin a pokrmů, nezajištění mytí rukou obsluhy, nezajištění požadavků na vybavení pojízdných a přechodných prostor a nezajištění poskytování informací o alergenech obsažených v prodávaných pokrmech.
V rámci preventivního hygienického dozoru (kde je orgán ochrany veřejného zdraví dotčeným orgánem státní správy) posuzují pracovníci hygieny výživy projektové dokumentace a vydávají závazná stanoviska k užívání staveb provozoven stravovací služby a jiných potravinářských podniků. V roce 2023 bylo vydáno celkem 596 závazných stanovisek, v 9 případech byl vydán nesouhlas. Orgán ochrany veřejného zdraví v rámci svých kompetencí v roce 2023 vydal 3 rozhodnutí týkající se zásobování zařízení stravovacích služeb pitnou vodou z individuálního zdroje (studny).
Bližší informace o výsledcích kontrol v konkrétních zařízeních společného stravování, kde byla vydána opatření, získáte na webových stránkách Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze pod tímto odkazem: