Vzhledem k brzkému nástupu teplého počasí je letošní grilovací sezóna již zahájena, ne-li v plném proudu a s nadcházejícím létem bude frekvence venkovních posezení s přáteli a dobrým jídlem určitě ještě narůstat. Jak si tyto okamžiky užít a vyhnout se nepříjemným zdravotním následkům, nejčastěji v podobě žaludečních nevolností? Stačí řídit se následujícími radami:
Používejte vhodný gril – nejlépe elektrický kontaktní, gril s lávovými kameny, kamenné (mramorové desky), gril s vertikálním zdrojem tepla.
Používejte kvalitní dřevěné uhlí nebo brikety.
Při grilování používejte techniku balení pokrmů do alobalu, případně používejte vhodné speciální alobalové misky na jedno použití s profilem, který brání odkapávání tuku a šťávy do ohně a otvory, které umožňují lepší přístup tepla ke grilovanému pokrmu, aby tak došlo k jeho dostatečné tepelné úpravě.
Používejte libové maso, odstraňte kůži z drůbeže a tučné okraje masa.
Nepotírejte grilovanou potravinu olejem, raději pitnou vodou. Můžou tak vznikat nežádoucí chemické látky při přepálení oleje nebo při jeho odkapávání do ohně a následném pálení.
Grilujte raději čerstvé maso, které nebylo nakládáno do dusitanových solí a již bylo uzeno (slanina, uzeniny, uzená masa).
Grilujte tak, aby nebyly potraviny ve styku s plamenem – dřevěné uhlí je nutné podpálit dostatečně s předstihem (ekologické podpalovače, cca 40 min).
Marinované polotovary skladujte v chladu.
Používejte vždy čerstvě připravenou marinádu. Do jednou použité marinády nenakládejte maso opakovaně.
Dbejte na dostatečné tepelné opracování potravin – nespěchejte.
Zabraňte křížové kontaminaci, použijte například jinou nádobu na syrové maso a další nádobu na grilované maso.
Ke grilovaným pokrmům podávejte dostatek čerstvé zeleniny, česneku, cibule, neboť tyto potraviny obsahují ochranné protikarcinogenní látky.
Přejeme Vám příjemnou letní sezónu spojenou se spoustou krásných, neopakovatelných a bezpečných zážitků, včetně těch kulinářských!
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).
Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu.
Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek.
Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli.
Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web.
Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.