Již v roce 2015 odstartoval pilotní projekt Státního zdravotního ústavu v Praze ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a krajskými hygienickými stanicemi, který má za cíl ozdravit školní stravování a zvýšit jeho nutriční úroveň v rámci stávající legislativy. Zároveň si klade za cíl zvýšit gramotnost školních jídelen, protože jen zaměstnanec s validními informacemi o výživě a potravinách je schopen se správně rozhodovat a plánovat.
Školní stravování má v naší zemi dlouholetou tradici. Nicméně doba se mění. Lidé více hlídají sebe i své peníze, za které pak očekávají odpovídající kvalitu. V poslední době se objevuje nadmíru ostrá a mnohdy nespravedlivá kritika školního stravování. Tato kritika odhalila některá slabá místa současného školního stravování a právě odstraňování těchto nedostatků má za cíl projekt „Zdravá školní jídelna“
V projektu se pracuje s přesně a podrobně vypracovanými 10 kritérii, které každá škola, která se do projektu dobrovolně přihlásí, postupně plní, dle svých personálních či technických možností:
Kritérium 1.
- Z pyramidy na talíř – jednoduché zásady správné výživy v praxi
Kritérium 2.
- Pestrý jídelní lístek s každodenní nabídkou neslazených nápojů (sestavený dle Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke spotřebnímu koši)
Kritérium 3.
- Správné a bezchybné vedení spotřebního koše
Kritérium 4.
- Čerstvé a sezónní potraviny jsou základem pokrmů
Kritérium 5.
- Střídmé solení s ohledem na dětského strávníka
Kritérium 6.
- Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí
Kritérium 7.
- Podpora národních tradic a regionálních zvyklostí, seznamování s mezinárodní kuchyní
Kritérium 8.
- Pravidelné vzdělávání personálu školní jídelny
Kritérium 9.
- Zvyšování výživové gramotnosti a podpora správných stravovacích návyků dětí
Kritérium 10.
- Prezentace školní jídelny a podpora komunikace s pedagogy, dětmi a rodiči
Do celostátního projektu se zapojilo do současné doby 254 školních jídelen z nichž 112 obdrželo certifikát zdravá jídelna. Každá zapojená jídelna je v úzkém kontaktu s odborným zaměstnancem oboru hygieny dětí a mladistvých (HDM) příslušné krajské hygienické stanice. Tento zaměstnance bude pro školu lektorem a garantem. Bude pravidelně dohlížet nad plánem plnění kritérií, bude radit, motivovat a pomáhat řešit komplikace.
Pod patronací KHS Stč. kraje je do systému zapojeno celkem 55 školních jídelen. S každou jídelnou se pracuje individuálně, jelikož je každá jídelna při vstupu do projektu na jiné úrovni, každá jídelna vaří pro jiný počet strávníků, má různé personální obsazení i odborné vedení.
Pro projekt byly zřízeny veřejné webové stránky (www.zdravaskolnijidlena.cz), které vznikly za finanční podpory Ministerstva zdravotnictví. Jsou k dispozici zájemcům nejen ze strany škol, ale také pro každého zájemce z řad veřejnosti, zdrojem informací, inspirací a návodů k inovaci. Na těchto stránkách naleznete nejen všechny informace o projektu, ale také vzorové jídelníčky a recepty nebo odpovědi na dotazy.
Projekt je postaven velmi komplexně a vychází vstříc požadavkům z „terénu“. Nejen že přesně definuje, co je třeba změnit a zlepšit, ale hlavně nabízí jasná řešení jak na to. Hlavním garantem programu je Mgr. Andrea Košťálová, Státní zdravotní ústav v Praze.