Od 1. ledna 2025 dochází ke změnám kompetencí v kontrolách potravinářských podniků včetně restaurací a dalších stravovacích provozů. Jaké činnosti budou v těchto provozovnách dále vykonávat krajské hygienické stanice, uvádíme níže:
Krajské hygienické stanice provádí státní zdravotní dozor u všech provozovatelů potravinářských podniků včetně provozovatelů poskytujících stravovací služby, a to se zaměřením na:
státní zdravotní dozor k ověření správné hygienické a výrobní praxe při výkonu potravinářských činností za účelem prevence ohrožení zdraví prostřednictvím potravin a pokrmů, a dodržování opatření k ochraně veřejného zdraví a k eliminaci šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin,
ověřování znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví u fyzických osob vykonávajících činnosti epidemiologicky závažné,
kontrolu epidemiologicky rizikových potravin,
kontroly prováděné na základě zhodnocení epidemiologické situace,
plnění požadavků na materiály, obaly a předměty přicházejících do styku s potravinami,
zajištění zdravotní nezávadnosti (jakosti) pitné vody užívané k potravinářské činnosti a při výrobě potravin, zejména z individuálních zdrojů,
kontrolu zákazu prodeje psychomodulačních látek a povinnosti prodejce alkoholických nápojů, a dále v oblasti kouření, prodeje tabákových výrobků, bylinných výrobků určených ke kouření, kuřáckých pomůcek, elektronických cigaret, nikotinových sáčků bez obsahu tabáku, výrobků obsahujících nikotin a alkoholu pouze v provozovnách stravovacích služeb a stáncích s občerstvením,
opatření k ochraně zdraví před hlukem způsobeným provozem potravinářských provozoven.
Krajské hygienické stanice současně provádí kontrolu dodržování povinností provozovatele potravinářského podniku stanovených zákonem č. 110/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a na základě tohoto zákona pro provozování stravovacích služeb v souvislosti:
s poskytováním zdravotních služeb (všechny stravovací provozy v areálu),
s poskytováním sociálních služeb (všechny stravovací provozy v areálu),
se stravováním ve Vězeňské službě České republiky, ve vazebních věznicích, ve věznicích, v ústavech pro výkon zabezpečovací detence,
s poskytováním služby péče o dítě v dětské skupině,
se stravováním v zařízeních školního stravování nebo vysokoškolského stravování (všechny stravovací provozy v areálu),
se stravováním v rámci školy v přírodě, zotavovacích akcí pro děti a jiných podobných akcí pro děti,
se stravováním v zařízení sociálně právní ochrany dětí a v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc,
s poskytováním výchovy, výuky a mimoškolního vzdělávání dětí nad 3 roky věku v předškolním zařízení, soukromé škole nebo zařízení sloužícím odbornému vzdělávání dětí a mladistvých, nezařazených do rejstříku škol a školských zařízení.
Krajské hygienické stanice jsou v oblasti potravinářských podniků:
příjemcem podnětů a stížností poukazujících
na zdravotní potíže po konzumaci potravin a pokrmů,
na ohrožení zdraví prostřednictvím potravin, pokrmů, materiálů a předmětů přicházejících do styku s potravinami, pitné vody, hluku, biocidů,
na nedodržování opatření k ochraně veřejného zdraví a k eliminaci šíření infekčních onemocnění při výrobě pokrmů a jejich uvádění na trh,
na porušení zákona č. 65/2017 Sb. ve stravovacích provozech (např. kouření),
příjemcem oznámení
o zahájení, změně a ukončení činnosti v provozovně poskytující stravovací službu,
o zahájení činnosti výrobce, dovozce materiálů a předmětů přicházejících do styku s potravinami,
dotčeným orgánem státní správy při rozhodování ve věcech upravených stavebním zákonem, vydávají v těchto věcech stanovisko,
organizátorem zkoušek ze znalosti hub, na základě úspěšného složení zkoušky vydávají osvědčení prokazující znalost hub,
orgánem podílejícím se na edukační činnosti v oblasti zdravotní politiky a podpory zdraví a zdravého životního stylu.
Krajské hygienické stanice rovněž provádí konzultační činnost v oblasti realizace potravinářských provozů a provozoven stravovacích služeb a školící činnost v oblasti požadavků a znalostí k ochraně veřejného zdraví při výkonu činností epidemiologicky závažných. Zkušenosti a výsledky státního zdravotního dozoru zhodnocují též prostřednictvím edukační činnosti ve vztahu k provozovatelům stravovacích služeb.