Nadcházející letní období nás přímo vybízí k venkovnímu posezení s přáteli spojenému s velmi oblíbenou činností, jakou je grilování. Grilované potraviny mohou být připraveny různými způsoby a výsledkem může být jak relativně zdravá poživatina zkonzumovaná v příjemném prostředí, tak zdravotně závadný pokrm. Jak si toto letní lahodné potěšení užít a při tom nezapomenout na své zdraví? Poslouží Vám několik následujících rad:
Používejte vhodný gril – nejlépe elektrický kontaktní, gril s lávovými kameny, kamenné (mramorové desky), gril s vertikálním zdrojem tepla
Používejte kvalitní dřevěné uhlí nebo brikety
Při grilování používejte techniku balení pokrmů do alobalu, případně používejte vhodné speciální alobalové misky na jedno použití s profilem, který brání odkapávání tuku a šťávy do ohně a otvory, které umožňují lepší přístup tepla ke grilovanému pokrmu
Používejte libové maso, odstraňte kůži z drůbeže a tučné okraje masa
Nepotírejte grilovanou potravinu olejem, raději pitnou vodou
Přednostně grilujte čerstvé maso, které nebylo nakládáno do dusitanových solí a již bylo uzeno (slanina, uzeniny, uzená masa)
Grilujte tak, aby nebyly potraviny ve styku s plamenem – dřevěné uhlí je nutné podpálit dostatečně s předstihem (ekologické podpalovače, cca 40 min)
Marinované polotovary skladujte v chladu
Používejte vždy čerstvě připravenou marinádu. Do jednou použité marinády nenakládejte maso opakovaně
Dbejte na dostatečné tepelné opracování potravin – nespěchejte
Zabraňte křížové kontaminaci, použijte například jinou nádobu na syrové maso a další nádobu na grilované maso
Ke grilovaným pokrmům podávejte dostatek čerstvé zeleniny, česneku, cibule, neboť tyto potraviny obsahují ochranné protikarcinogenní látky (vit. E, vit. C, karoteny, karotenoidy, vit.D, polyfenoly, stopové prvky Se, Zn, Cu a Mn)
Pokud se chcete o rizicích při grilování dozvědět více, prostudujte si zajímavý leták, který pro Vás zpracoval Státní zdravotní ústav, centrum zdraví, výživy a potravin Brno: http://czvp.szu.cz/aktuality/rady/Grilovani.pdf .
Gril s pokrmy
Obrázek 1 z 2
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).
Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu.
Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek.
Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli.
Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web.
Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.