Zpráva shrnuje informace o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze. Koncepce úředních kontrol KHS vychází jednak ze schváleného kontrolního plánu, ale i z tematických kontrol – jedná se o regionální úkoly a úkoly stanovené Hlavním hygienikem ČR.
Kontroly jsou prováděny v rámci státního zdravotního dozoru zaměřeného zejména na dodržování potravinového práva v provozovnách stravovacích služeb v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb, sociálních služeb, v souvislosti se stravováním v zařízeních vysokoškolského stravování, ve vazebních věznicích, ve věznicích, v ústavech pro výkon zabezpečovací detence, dále jsou zaměřeny na dodržování opatření k ochraně před škodami způsobenými užíváním návykových látek; dodržování opatření pro uvádění materiálů určených pro styk s potravinami, včetně obalů potravin na trh; dodržování zákazu uvádění vybraných plastových výrobků na trh nebo do oběhu a kontrolu označování vybraných plastových výrobků při jejich uvedení na trh a v neposlední řadě na dodržování zásad osobní hygieny ve všech typech provozoven stravovacích služeb. Stejně tak jsou kontroly zaměřeny na zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin.
V období od prvního ledna do konce června 2025 provedli zaměstnanci odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze celkem 869 kontrol. Za nedostatky zjištěné v rámci provedených kontrol byly ve sledovaném období (1. 1. 2025 – 30. 6. 2025) uloženy pokuty v celkové výši 520 800 Kč; ve 173 případech (bagatelní porušení) byly zjištěné nedostatky řešeny domluvou.
Největší počet plánovaných kontrol je pravidelně prováděn ve vyvařujících restauracích a provozovnách rychlého občerstvení, dále pak v nevyvařujících provozovnách (bary, pohostinství, vinárny) a v kuchyních zdravotnických zařízení a v zařízeních sociálních služeb (nemocnice, domovy pro seniory, stravování v rámci sociálních služeb terénních i ambulantních).
Graf č. 1 Počty kontrol ve vybraných typech provozoven (období od 1. 1. 2025 – 30. 6. 2025)
V tomto období bylo zároveň hygieniky uloženo kontrolovaným osobám celkem 14 opatření směřujících k odstranění zjištěných závad, spočívajících kupříkladu v neprodleném provedení sanitace (vyčištění znečištěných povrchů, řádný úklid) provozovny (3 x), v likvidaci potravin jiných než bezpečných nebo vyřazení potravin z uvádění na trh tj. např. s prošlým datem spotřeby, vykazující senzorické změny (celkem 5 x), v pozastavení výkonu činnosti (5 x) a v uložení náhrady nákladů dodatečné kontroly (1x). Plnění nařízených opatření je ověřováno opakovanými kontrolami.
K 30.6.2025 bylo provedeno celkem 462 kontrol zaměřených na dodržování zákazu kouření v provozovnách stravovacích služeb a plnění dalších požadavků vyplývajících ze zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění pozdějších předpisů; z toho 49 kontrol (tj. cca 11 %) bylo s nevyhovujícím výsledkem.
Důležitou oblastí, na kterou se kontroly v prvním pololetí roku 2025 zaměřovaly, byly povinnosti provozovatelů potravinářských podniků používat ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce potravin jen materiály a předměty určené pro styk s potravinami (FCM – food contact materials), které vyplývají jednak z legislativy Evropské unie (např. Nařízení (ES) č.1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami, dále jen „Nařízení č. 1935“), ale také z prováděcích národních předpisů (např. vyhláška č.38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, ve znění pozdějších předpisů). Účelem Nařízení č. 1935 je zajištění účinného fungování vnitřního trhu ve vztahu k uvádění materiálů a předmětů určených pro přímý a nepřímý styk s potravinami na trh Společenství a stanovit základ pro zabezpečení vysokého stupně ochrany lidského zdraví. Mezi nejběžnější FCM patří: stolní nádobí (talíře, hrnky, sklo, dřevo), jednorázové nádobí (plastové a papírové tácky, kelímky), obalový materiál (dortové krabice, potravinářské folie a balicí papír), provozní nádobí (hrnce, pánve) a další technologické vybavení kuchyní provozoven stravovacích služeb. Všechny tyto výrobky musí být nesmazatelně označeny o „vhodnosti pro styk s potravinami“ – symbolem „pohárku s vidličkou“. V prvním čtvrtletí roku 2025 bylo provedeno celkem 482 kontrol dle Nařízení č. 1935 a prováděcích právních předpisů; z toho v 29 případech byly zjištěny závady (24 x nedodržení požadavků Nařízení č. 1935 a 5 x porušení vyhlášky č.38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, ve znění pozdějších předpisů).
Součástí kontrol je i dodržování zákona č. 243/2022 Sb., o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí, tzn. zákazu uvádění na trh vybraných plastových výrobků uvedených v příloze citovaného zákona (části A) jako jsou jednorázové příbory, talíře, brčka apod., odpovídajícího označení vybraných plastových výrobků, které konečným uživatelům poskytne informace o vhodných postupech nakládání s vybraným plastovým výrobkem, který se stal odpadem. Celkem bylo za sledované období provedeno 455 kontrol dle výše uvedeného zákona; z toho při 15 kontrolách byly zjištěny závady.
KHS provádí kontroly v rámci hlášení nebezpečných výrobků Safety Gate (RAPEX), který představuje systém rychlé výměny informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích. Tento informační systém pomáhá předcházet výskytu a omezení distribuce nebezpečných výrobků na trhu Evropské unie s cílem chránit zdraví a bezpečnost spotřebitelů. Výrobky, které se považují za nebezpečné na základě rozhodnutí orgánu dohledu nad trhem v jednom členském státě, považují za nebezpečné i orgány dohledu nad trhem v ostatních členských státech EU. Díky tomu je možné přijímat přiměřená opatření a odstraňovat takové výrobky z jednotného trhu EU. Orgány dohledu (tj. KHS) na základě upozornění ze systému Safety Gate/Rapex jsou povinné vykonávat kontroly, zda se příslušné nebezpečné výrobky vyskytují na trhu. Přehled nebezpečných výrobků zachycených na území ČR je dostupný na webu ministerstva zdravotnictví: https://www.mzcr.cz/nebezpecne-vyrobky/. Odbor hygieny výživy provedl od začátku roku do konce června celkem 136 kontrol na základě hlášení Safety Gate; předmětem kontroly bylo celkem 550 výrobků (převážně kosmetických výrobků a elektronických cigaret).
Graf č. 2: Rozdělení kontrol dle kontrolovaných ukazatelů (období od 1. 1. 2025 – 30. 6. 2025)
Legenda ke grafu: Nařízení ES č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami; vyhláška č.38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, ve znění pozdějších předpisů; zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění pozdějších předpisů; zákon č.243/2022 Sb., o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí.
Jednou z častých kontrol, které KHS provádí, je řešení podnětů přijatých ze strany spotřebitelů nebo postoupených jinými kontrolními orgány a institucemi. Ve sledovaném období odbor hygieny výživy přijal celkem 152 podnětů. Z tohoto počtu se 59 podnětů týkalo zdravotních obtíží po konzumaci pokrmu nebo potraviny.
Při kontrolách odebírají zaměstnanci KHS vzorky k laboratornímu vyšetření. Každý odběr vzorků je doložen protokolem o odběru vzorku. Odebrané vzorky jsou předány laboratořím a jsou podrobeny zkouškám podle zaměření kontroly (mikrobiologické, chemické, senzorické vyšetření). Od začátku roku do konce června 2025 bylo celkem odebráno 40 vzorků k laboratornímu vyšetření (chemické 10 vzorků, mikrobiologické 32 vzorků, senzorické 25 vzorků). Z celkového množství odebraných vzorků, pouze 1 vzorek nevyhověl požadavkům platných právních předpisům. Odběr vzorků je často prováděn na základě anonymní objednávky, čímž je zajištěna objektivita kvality, hmotnosti a jakosti výrobků tak, jak jsou podávány spotřebitelům.
Nejvíce sankcí (98 tj. cca 89 %) bylo uloženo za porušení zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů; 6 sankcí uloženo za porušení zákona č.110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů; 4 sankce za porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění pozdějších předpisů a 1 sankce uložena za porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů.
Co se týká preventivního hygienického dozoru, kdy je orgán ochrany veřejného zdraví dotčeným orgánem státní správy v řízeních podle stavebního zákona, zaměstnanci oddělení hygieny výživy vypracovávají závazná stanoviska k předloženým projektovým dokumentacím, které se týkají výstavby nebo přestavby provozoven stravovacích služeb nebo jiných potravinářských podniků (potravinářské výrobny, prodejny). Ve sledovaném období bylo vydáno celkem 158 závazných stanovisek k projektovým dokumentacím a 98 závazných stanovisek bylo vydáno v rámci kolaudačního řízení, z toho 1 nesouhlasné.
Tabulka č. 1: Stručný přehled činnosti odboru hygieny výživy KHS Stč. Kraje se sídlem v Praze za období od 1. 1. 2025 do 30. 6. 2025
Zpracoval: 10. 7. 2025 Michal Novotný, ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání