Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home HV/PBU Stravovací zařízení Zpráva o činnosti odboru hygieny výživy KHS Středočeského kraje od 1. ledna do 30. června 2025

Zpráva o činnosti odboru hygieny výživy KHS Středočeského kraje od 1. ledna do 30. června 2025

10. července 2025 10. července 2025 | Dana Šalamunová

Zpráva shrnuje informace o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze. Koncepce úředních kontrol KHS vychází jednak ze schváleného kontrolního plánu, ale i z tematických kontrol – jedná se o regionální úkoly a úkoly stanovené Hlavním hygienikem ČR.

Kontroly jsou prováděny v rámci státního zdravotního dozoru zaměřeného zejména na dodržování potravinového práva v provozovnách stravovacích služeb v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb, sociálních služeb, v souvislosti se stravováním v zařízeních vysokoškolského stravování, ve vazebních věznicích, ve věznicích, v ústavech pro výkon zabezpečovací detence, dále jsou zaměřeny na dodržování opatření k ochraně před škodami způsobenými užíváním návykových látek; dodržování opatření pro uvádění materiálů určených pro styk s potravinami, včetně obalů potravin na trh; dodržování zákazu uvádění vybraných plastových výrobků na trh nebo do oběhu a kontrolu označování vybraných plastových výrobků při jejich uvedení na trh a v neposlední řadě na dodržování zásad osobní hygieny ve všech typech provozoven stravovacích služeb.  Stejně tak jsou kontroly zaměřeny na zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin.

V období od prvního ledna do konce června 2025 provedli zaměstnanci odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze celkem 869 kontrol. Za nedostatky zjištěné v rámci provedených kontrol byly ve sledovaném období (1. 1. 2025 – 30. 6. 2025) uloženy pokuty v celkové výši 520 800 Kč; ve 173 případech (bagatelní porušení) byly zjištěné nedostatky řešeny domluvou.

Největší počet plánovaných kontrol je pravidelně prováděn ve vyvařujících restauracích a provozovnách rychlého občerstvení, dále pak v nevyvařujících provozovnách (bary, pohostinství, vinárny) a v kuchyních zdravotnických zařízení a v zařízeních sociálních služeb (nemocnice, domovy pro seniory, stravování v rámci sociálních služeb terénních i ambulantních).  

Graf č. 1 Počty kontrol ve vybraných typech provozoven (období od 1. 1. 2025 – 30. 6. 2025)

V tomto období bylo zároveň hygieniky uloženo kontrolovaným osobám celkem 14 opatření směřujících k odstranění zjištěných závad, spočívajících kupříkladu v neprodleném provedení sanitace (vyčištění znečištěných povrchů, řádný úklid) provozovny (3 x), v likvidaci potravin jiných než bezpečných nebo vyřazení potravin z uvádění na trh tj. např. s prošlým datem spotřeby, vykazující senzorické změny (celkem 5 x), v pozastavení výkonu činnosti (5 x) a v uložení náhrady nákladů dodatečné kontroly (1x). Plnění nařízených opatření je ověřováno opakovanými kontrolami.

K 30.6.2025 bylo provedeno celkem 462 kontrol zaměřených na dodržování zákazu kouření v provozovnách stravovacích služeb a plnění dalších požadavků vyplývajících ze zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění pozdějších předpisů; z toho 49 kontrol (tj. cca 11 %) bylo s nevyhovujícím výsledkem.

Důležitou oblastí, na kterou se kontroly v prvním pololetí roku 2025 zaměřovaly, byly povinnosti provozovatelů potravinářských podniků používat ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce potravin jen materiály a předměty určené pro styk s potravinami (FCM – food contact materials), které vyplývají jednak z legislativy Evropské unie (např. Nařízení (ES) č.1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami, dále jen „Nařízení č. 1935“), ale také z prováděcích národních předpisů (např. vyhláška č.38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, ve znění pozdějších předpisů). Účelem Nařízení č. 1935 je zajištění účinného fungování vnitřního trhu ve vztahu k uvádění materiálů a předmětů určených pro přímý a nepřímý styk s potravinami na trh Společenství a stanovit základ pro zabezpečení vysokého stupně ochrany lidského zdraví. Mezi nejběžnější FCM patří: stolní nádobí (talíře, hrnky, sklo, dřevo), jednorázové nádobí (plastové a papírové tácky, kelímky), obalový materiál (dortové krabice, potravinářské folie a balicí papír), provozní nádobí (hrnce, pánve) a další technologické vybavení kuchyní provozoven stravovacích služeb. Všechny tyto výrobky musí být nesmazatelně označeny o „vhodnosti pro styk s potravinami“ – symbolem „pohárku s vidličkou“. V prvním čtvrtletí roku 2025 bylo provedeno celkem 482 kontrol dle Nařízení č. 1935 a prováděcích právních předpisů; z toho v 29 případech byly zjištěny závady (24 x nedodržení požadavků Nařízení č. 1935 a 5 x porušení vyhlášky č.38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, ve znění pozdějších předpisů).

Součástí kontrol je i dodržování zákona č. 243/2022 Sb., o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí, tzn. zákazu uvádění na trh vybraných plastových výrobků uvedených v příloze citovaného zákona (části A) jako jsou jednorázové příbory, talíře, brčka apod., odpovídajícího označení vybraných plastových výrobků, které konečným uživatelům poskytne informace o vhodných postupech nakládání s vybraným plastovým výrobkem, který se stal odpadem. Celkem bylo za sledované období provedeno 455 kontrol dle výše uvedeného zákona; z toho při 15 kontrolách byly zjištěny závady.

KHS provádí kontroly v rámci hlášení nebezpečných výrobků Safety Gate (RAPEX), který představuje systém rychlé výměny informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích. Tento informační systém pomáhá předcházet výskytu a omezení distribuce nebezpečných výrobků na trhu Evropské unie s cílem chránit zdraví a bezpečnost spotřebitelů. Výrobky, které se považují za nebezpečné na základě rozhodnutí orgánu dohledu nad trhem v jednom členském státě, považují za nebezpečné i orgány dohledu nad trhem v ostatních členských státech EU. Díky tomu je možné přijímat přiměřená opatření a odstraňovat takové výrobky z jednotného trhu EU. Orgány dohledu (tj. KHS) na základě upozornění ze systému Safety Gate/Rapex jsou povinné vykonávat kontroly, zda se příslušné nebezpečné výrobky vyskytují na trhu. Přehled nebezpečných výrobků zachycených na území ČR je dostupný na webu ministerstva zdravotnictví: https://www.mzcr.cz/nebezpecne-vyrobky/. Odbor hygieny výživy provedl od začátku roku do konce června celkem 136 kontrol na základě hlášení Safety Gate; předmětem kontroly bylo celkem 550 výrobků (převážně kosmetických výrobků a elektronických cigaret).

Graf č. 2: Rozdělení kontrol dle kontrolovaných ukazatelů (období od 1. 1. 2025 – 30. 6. 2025)

Legenda ke grafu: Nařízení ES č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami; vyhláška č.38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, ve znění pozdějších předpisů; zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění pozdějších předpisů; zákon č.243/2022 Sb., o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí.

Jednou z častých kontrol, které KHS provádí, je řešení podnětů přijatých ze strany spotřebitelů nebo postoupených jinými kontrolními orgány a institucemi. Ve sledovaném období odbor hygieny výživy přijal celkem 152 podnětů. Z tohoto počtu se 59 podnětů týkalo zdravotních obtíží po konzumaci pokrmu nebo potraviny.

Při kontrolách odebírají zaměstnanci KHS vzorky k laboratornímu vyšetření. Každý odběr vzorků je doložen protokolem o odběru vzorku. Odebrané vzorky jsou předány laboratořím a jsou podrobeny zkouškám podle zaměření kontroly (mikrobiologické, chemické, senzorické vyšetření). Od začátku roku do konce června 2025 bylo celkem odebráno 40 vzorků k laboratornímu vyšetření (chemické 10 vzorků, mikrobiologické 32 vzorků, senzorické 25 vzorků). Z celkového množství odebraných vzorků, pouze 1 vzorek nevyhověl požadavkům platných právních předpisům. Odběr vzorků je často prováděn na základě anonymní objednávky, čímž je zajištěna objektivita kvality, hmotnosti a jakosti výrobků tak, jak jsou podávány spotřebitelům.

Nejvíce sankcí (98 tj. cca 89 %) bylo uloženo za porušení zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů; 6 sankcí uloženo za porušení zákona č.110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů; 4 sankce za porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění pozdějších předpisů a 1 sankce uložena za porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů.

Co se týká preventivního hygienického dozoru, kdy je orgán ochrany veřejného zdraví dotčeným orgánem státní správy v řízeních podle stavebního zákona, zaměstnanci oddělení hygieny výživy vypracovávají závazná stanoviska k předloženým projektovým dokumentacím, které se týkají výstavby nebo přestavby provozoven stravovacích služeb nebo jiných potravinářských podniků (potravinářské výrobny, prodejny). Ve sledovaném období bylo vydáno celkem 158 závazných stanovisek k projektovým dokumentacím a 98 závazných stanovisek bylo vydáno v rámci kolaudačního řízení, z toho 1 nesouhlasné.

Tabulka č. 1: Stručný přehled činnosti odboru hygieny výživy KHS Stč. Kraje se sídlem v Praze za období od 1. 1. 2025 do 30. 6. 2025

Zpracoval: 10. 7. 2025 Michal Novotný, ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání

Kategorie:
Kategorie
  • Stravovací zařízení
  • Zprávy o činnosti HV/PBU

Navigace pro příspěvek

Previous Post Na hudebním festivalu v Kočvarech byla zjištěna hygienická pochybení
Next Post V prvním pololetí letošního roku proběhlo ve Středočeském kraji 869 kontrol souvisejících s veřejným stravováním
easy-to-read
Snadné čtení a informace o přístupnosti ústředí a územních pracovišť

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • @hygiena.stc
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT