Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Aktuality Výsledky kontrol stravovacích zařízení od 1. ledna do 31. října 2025

Výsledky kontrol stravovacích zařízení od 1. ledna do 31. října 2025

12. listopadu 2025 12. listopadu 2025 | Dana Šalamunová

Od letošního prvního ledna do konce října provedli zaměstnanci odboru hygieny výživy KHS Středočeského kraje celkem 1 528 kontrol v provozovnách stravovacích služeb a u 8 z nich došlo k pozastavení výkonu činnosti. Za zjištěné nedostatky byly uloženy pokuty v celkové výši 704 800 Kč a ve 330 případech byla pochybení řešena domluvou.

V tomto období hygienici zároveň uložili celkem 46 opatření směřujících k odstranění zjištěných závad. Ta spočívala například v neprodleném provedení sanitace (vyčištění znečištěných povrchů, řádný úklid) provozovny (15x), v likvidaci potravin jiných než bezpečných nebo vyřazení potravin z uvádění na trh - např. s prošlým datem spotřeby nebo vykazující senzorické změny (10x), v pozastavení výkonu činnosti (8x), v uložení náhrady nákladů dodatečné kontroly (6x) nebo nařízení provedení speciální ochranné dezinfekce, dezinsekce a deratizace (5x). Plnění stanovených opatření je vždy ověřováno opakovanými kontrolami.

K 31. 10. 2025 bylo též realizováno celkem 793 kontrol zaměřených na dodržování zákazu kouření v provozovnách stravovacích služeb a plnění dalších požadavků vyplývajících z tzv. „protikuřáckého zákona“. Při 85 kontrolách (tj. cca v 11 %) byla zjištěna vesměs drobnější pochybení.

Důležitou součástí kontrolní činnosti KHS je i řešení podnětů přijatých ze strany spotřebitelů nebo postoupených jinými kontrolními orgány a institucemi. Ve sledovaném období přijala KHS celkem 307 podnětů, přičemž 143 z nich se týkalo  zdravotních obtíží po konzumaci pokrmu nebo potraviny.

Největší počet plánovaných kontrol je pravidelně prováděn ve vyvařujících restauracích a provozovnách rychlého občerstvení, dále pak v nevyvařujících provozovnách (bary, pohostinství, vinárny) a v kuchyních zdravotnických zařízení a v zařízeních sociálních služeb (nemocnice, domovy pro seniory, stravování v rámci sociálních služeb terénních i ambulantních).  

Graf č. 1: Počty kontrol ve vybraných typech provozoven (období od 1. 1. do 31. 10. 2025)

Kontroly jsou prováděny v rámci státního zdravotního dozoru zaměřeného zejména na dodržování potravinového práva v provozovnách stravovacích služeb v souvislosti  s  poskytováním zdravotních služeb, sociálních služeb, stravováním v zařízeních vysokoškolského stravování, ve vazebních věznicích, ve věznicích, v ústavech pro výkon zabezpečovací detence, dále jsou zaměřeny na dodržování opatření k ochraně před škodami způsobenými užíváním návykových látek; dodržování opatření pro uvádění materiálů určených pro styk s potravinami, včetně obalů potravin na trh; dodržování zákazu uvádění vybraných plastových výrobků na trh nebo do oběhu a kontrolu označování vybraných plastových výrobků při jejich uvedení na trh a v neposlední řadě na dodržování zásad osobní hygieny ve všech typech provozoven stravovacích služeb.  Stejně tak jsou kontroly zaměřeny na zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin.

Další důležitou oblastí, na kterou se kontroly v tomto roce zaměřují, jsou povinnosti provozovatelů potravinářských podniků používat ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce potravin jen materiály a předměty určené pro styk s potravinami (FCM – food contact materials), které vyplývají jednak z legislativy Evropské unie, ale také z prováděcích národních předpisů. Jejich účelem je zajištění účinného fungování vnitřního trhu ve vztahu k uvádění materiálů a předmětů určených pro přímý a nepřímý styk s potravinami na trh Společenství a stanovit základ pro zabezpečení vysokého stupně ochrany lidského zdraví. Mezi nejběžnější FCM patří: stolní nádobí (talíře, hrnky, sklo, dřevo), jednorázové nádobí (plastové a papírové tácky, kelímky), obalový materiál (dortové krabice, potravinářské folie a balicí papír), provozní nádobí (hrnce, pánve) a další technologické vybavení kuchyní provozoven stravovacích služeb. Všechny tyto výrobky musí být například nesmazatelně označeny, že jsou „vhodné pro styk s potravinami“ – symbolem „pohárku s vidličkou“. V prvním čtvrtletí roku 2025 bylo provedeno celkem 861 kontrol a v 93 případech, tedy 11 %, byly zjištěny závady.

Součástí kontrol je i dodržování zákona č. 243/2022 Sb., o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí, tzn. zákazu uvádění na trh vybraných plastových výrobků uvedených v příloze citovaného zákona (části A) jako jsou jednorázové příbory, talíře, brčka apod., odpovídajícího označení vybraných plastových výrobků, které konečným uživatelům poskytne informace o vhodných postupech nakládání s vybraným plastovým výrobkem, který se stal odpadem. Celkem bylo za sledované období provedeno 821 kontrol dle výše uvedeného zákona; z toho ve 36 případech, tedy 4 %, byly zjištěny závady.

Tabulka č. 1: Stručný přehled činnosti odboru hygieny výživy KHS Středočeského kraje za období od 1. 1. do 31. 10. 2025

KHS pravidelně provádí kontroly v rámci hlášení nebezpečných výrobků Safety Gate (RAPEX), který představuje systém rychlé výměny informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích. Tento informační systém pomáhá předcházet výskytu a omezení distribuce nebezpečných výrobků na trhu Evropské unie s cílem chránit zdraví a bezpečnost spotřebitelů. Výrobky, které se považují za nebezpečné na základě rozhodnutí orgánu dohledu nad trhem v jednom členském státě, považují za nebezpečné i orgány dohledu nad trhem v ostatních členských státech EU. Díky tomu je možné přijímat přiměřená opatření a odstraňovat takové výrobky z jednotného trhu EU. Orgány dohledu (tj. KHS) na základě upozornění ze systému Safety Gate/Rapex jsou povinné vykonávat kontroly, zda se příslušné nebezpečné výrobky vyskytují na trhu. Přehled nebezpečných výrobků zachycených na území ČR je dostupný na webu ministerstva zdravotnictví: https://www.mzcr.cz/nebezpecne-vyrobky/. Odbor hygieny výživy provedl od začátku roku do konce října celkem 272 kontrol na základě hlášení Safety Gate; předmětem kontroly bylo celkem 550 výrobků (převážně kosmetických výrobků a elektronických cigaret).

Při kontrolách odebírají zaměstnanci KHS vzorky k laboratornímu vyšetření. Každý odběr vzorků je doložen protokolem o odběru vzorku. Odebrané vzorky jsou předány laboratořím a jsou podrobeny zkouškám podle zaměření kontroly (mikrobiologické, chemické nebo senzorické vyšetření). Od začátku roku do konce října 2025 bylo k laboratornímu vyšetření odebráno celkem 208 vzorků (chemické 11 vzorků, mikrobiologické 114 vzorků, senzorické 83 vzorků). Z celkového množství odebraných vzorků jich 12 nevyhovělo požadavkům platných právních předpisům.

Nejvíce sankcí, cca 87 %, bylo uloženo za porušení zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů; 5 % sankcí bylo  uloženo za porušení zákona č.110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích; 6 % sankcí bylo uloženo za porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek – tzv. „protikuřácký zákon“ a 2 % sankcí bylo uloženo za porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.  

Krajská hygienická stanice, jako orgán ochrany veřejného zdraví, dále také poskytuje informace vztahující se k jejich působnosti, podané dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších přepisů (dále jen „zákon č. 106“), který upravuje pravidla pro poskytování informací a dále upravuje podmínky práva svobodného přístupu k těmto informacím. Za sledované období bylo odborem hygieny výživy vyřízeno celkem 5 žádostí dle zákona č. 106.

Co se týká preventivního hygienického dozoru, kdy je orgán ochrany veřejného zdraví dotčeným orgánem státní správy v řízeních podle stavebního zákona, vypracovávají zaměstnanci oddělení hygieny výživy závazná stanoviska k předloženým projektovým dokumentacím, které se týkají výstavby nebo přestavby provozoven stravovacích služeb nebo jiných potravinářských podniků (potravinářské výrobny, prodejny). Ve sledovaném období bylo vydáno celkem 232 závazných stanovisek k projektovým dokumentacím a 126 závazných stanovisek bylo vydáno v rámci kolaudačního řízení, z toho 1 nesouhlasné.

Kategorie:
Kategorie
  • Aktuality
  • Stravovací zařízení
  • Zprávy o činnosti HV/PBU

Navigace pro příspěvek

Previous Post Nebezpečný výrobek – barva na vlasy Palette, 9-4 VANILKOVÁ EXTRA SVĚTLÁ BLOND
easy-to-read
Snadné čtení a informace o přístupnosti ústředí a územních pracovišť

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • @hygiena.stc
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT