Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Aktuality Grilovací sezóna přichází – jak se chránit před zažívacími obtížemi

Grilovací sezóna přichází – jak se chránit před zažívacími obtížemi

2. května 2025 2. května 2025 | Dana Šalamunová

Nastupující teplé počasí oprávněně láká k zahájení grilovací sezóny. Ta je ale kromě příjemných společenských a gurmánských zážitků spojena také s vyšším rizikem vzniku zažívacích potíží a průjmových onemocnění. Při nevhodném uskladnění či nedostatečném tepelném zpracování může docházet k  nežádoucímu pomnožení bakterií či jejich toxinů v následně konzumovaných pokrmech. Proto Vám přinášíme pár jednoduchých pravidel, jejichž dodržováním lze toto riziko minimalizovat:

  • Používejte vhodný gril – nejlépe elektrický kontaktní, gril s lávovými kameny, kamenné (mramorové desky), gril s vertikálním zdrojem tepla.
  • Používejte kvalitní dřevěné uhlí nebo brikety.
  • Při grilování používejte techniku balení pokrmů do alobalu, případně používejte vhodné speciální alobalové misky na jedno použití s profilem, který brání odkapávání tuku a šťávy do ohně a otvory, které umožňují lepší přístup tepla ke grilovanému pokrmu.
  • Používejte libové maso, odstraňte kůži z drůbeže a tučné okraje masa.
  • Přednostně grilujte čerstvé maso, které nebylo nakládáno do dusitanových solí a/nebo uzeno (slanina, uzeniny, uzená masa).
  • Grilujte tak, aby nebyly potraviny v přímém styku s plamenem – dřevěné uhlí je nutné podpálit dostatečně s předstihem (ekologické podpalovače, cca 40 min).
  • Marinované polotovary skladujte do poslední chvíle v chladu.
  • Používejte vždy čerstvě připravenou marinádu. Do jednou použité marinády nenakládejte maso opakovaně.
  • Dbejte na dostatečné tepelné opracování potravin – nespěchejte.
  • Zabraňte křížové kontaminaci, použijte jinou nádobu na syrové maso a jinou na grilované maso, odlišné podávky na syrové masné produkty a na finální produkt.
  • Ke grilovaným pokrmům podávejte dostatek čerstvé zeleniny, česneku, cibule, neboť tyto potraviny obsahují ochranné protikarcinogenní látky (vitamin E, C a D,  karoteny, karotenoidy, polyfenoly, stopové prvky Se, Zn, Cu a Mn).

K prevenci vzniku infekčních onemocnění patří v neposlední řadě také řádná hygiena rukou, zejména při manipulaci se syrovým masem.

Kategorie:
Kategorie
  • Aktuality

Navigace pro příspěvek

Previous Post Nebezpečný výrobek – voda po holení PLAYBOY PARTY VIP
Next Post 5. května si připomínáme Mezinárodní den hygieny rukou
easy-to-read
Snadné čtení a informace o přístupnosti ústředí a územních pracovišť

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • @hygiena.stc
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT