Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Bezpečnost potravin Grilování pokrmů v přírodě

Grilování pokrmů v přírodě

13. června 2015 13. června 2015 | Jiří Stárek
Nadcházející letní období nás přímo vybízí k venkovnímu posezení s přáteli spojenému s velmi oblíbenou činností, jakou je grilování. Grilované potraviny mohou být připraveny různými způsoby a výsledkem může být jak relativně zdravá poživatina zkonzumovaná v příjemném prostředí, tak zdravotně závadný pokrm. Jak si toto letní lahodné potěšení užít a při tom nezapomenout na své zdraví? Poslouží Vám několik následujících rad:
  • Používejte vhodný gril – nejlépe elektrický kontaktní, gril s lávovými kameny, kamenné (mramorové desky), gril s vertikálním zdrojem tepla
  • Používejte kvalitní dřevěné uhlí nebo brikety
  • Při grilování používejte techniku balení pokrmů do alobalu, případně používejte vhodné speciální alobalové misky na jedno použití s profilem, který brání odkapávání tuku a šťávy do ohně a otvory, které umožňují lepší přístup tepla ke grilovanému pokrmu
  • Používejte libové maso, odstraňte kůži z drůbeže a tučné okraje masa
  • Nepotírejte grilovanou potravinu olejem, raději pitnou vodou
  • Přednostně grilujte čerstvé maso, které nebylo nakládáno do dusitanových solí a již bylo uzeno (slanina, uzeniny, uzená masa)
  • Grilujte tak, aby nebyly potraviny ve styku s plamenem – dřevěné uhlí je nutné podpálit dostatečně s předstihem (ekologické podpalovače, cca 40 min)
  • Marinované polotovary skladujte v chladu
  • Používejte vždy čerstvě připravenou marinádu. Do jednou použité marinády nenakládejte maso opakovaně
  • Dbejte na dostatečné tepelné opracování potravin – nespěchejte
  • Zabraňte křížové kontaminaci, použijte například jinou nádobu na syrové maso a další nádobu na grilované maso
  • Ke grilovaným pokrmům podávejte dostatek čerstvé zeleniny, česneku, cibule, neboť tyto potraviny obsahují ochranné protikarcinogenní látky (vit. E, vit. C, karoteny, karotenoidy, vit.D, polyfenoly, stopové prvky Se, Zn, Cu a Mn)
Pokud se chcete o rizicích při grilování dozvědět více, prostudujte si zajímavý leták, který pro Vás zpracoval Státní zdravotní ústav, centrum zdraví, výživy a potravin Brno: http://czvp.szu.cz/aktuality/rady/Grilovani.pdf .

Grilování v přírodě - rady

Grilování v přírodě - rady
Obrázek 2 z 2

Kategorie:
Kategorie
  • Bezpečnost potravin

Navigace pro příspěvek

Previous Post Kategorizace prací
Next Post Schválení účetní závěrky za rok 2014
easy-to-read
Snadné čtení a informace o přístupnosti ústředí a územních pracovišť

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • @hygiena.stc
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT