Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Aktuality Jak v horku bezpečně nakládat s potravinami

Jak v horku bezpečně nakládat s potravinami

27. srpna 2025 27. srpna 2025 | Dana Šalamunová

Právě zažíváme poslední horké až tropické dny letošních prázdnin. Pro mnohé z nás je to příležitost užít si sluníčka a věnovat se příjemnému relaxu, při kterém si rádi dopřejeme hojnosti jídla a pití. V této oblasti nám však ideální letní počasí přináší komplikace pro bezpečné uchování pokrmů, jelikož právě vyšší teploty vytváří vhodné podmínky i pro množení bakterií, které nám mohou po konzumaci způsobit nepříjemné zdravotní potíže. Pojďme si tedy připomenout, jak v horku nakládat s potravinami tak, abychom zachovali jejich zdravotní nezávadnost.

Cesta potravin na náš stůl začíná jejich nákupem. Mléčné výrobky, maso a mražené potraviny nakupujte až nakonec, ideálně s využitím termotašky. Zkontrolujte předem datum spotřeby a věnujte pozornost i způsobu skladování a nabízení potravin přímo v prodejně (vystavení slunci, uchovávání chlazených potravin v chladicím boxu apod.). Po nákupu zamiřte co nejkratší cestou domů a citlivé potraviny (maso, mléčné a mražené výrobky apod.) převážejte ideálně v přenosné ledničce nebo termotašce. Po příjezdu domů potraviny umístěte co nejdříve do chladničky, přičemž teplota v ní by měla být udržována mezi 0–5 °C a v mrazáku pod -18 °C.

Při přípravě jídla je pak třeba dbát na základní hygienická pravidla: před manipulací s potravinami i mezi jednotlivými kroky (zejména po kontaktu se syrovým masem) si důkladně umyjte ruce, zmražené maso a masné výrobky rozmrazujte v ledničce, nikoli v dřezu či na kuchyňské lince, oddělujte syrové a hotové potraviny, používejte různá prkénka a nože (například nekrájet na prkénku, kde bylo předtím syrové maso, zeleninu, která neprochází před konzumací další tepelnou úpravou). Maso, vejce a ryby dostatečně tepelně upravte a například grilovaný steak v létě podávejte raději „well done“, tedy plně propečený. Jídlo po přípravě zkonzumujte co nejdříve a nenechávejte ho dlouho při pokojové teplotě, o vystavení přímému slunci nemluvě.

Teplé počasí láká i k venkovnímu posezení s dobrým jídlem, a tak přinášíme hlavní zásady bezpečného grilování, abyste si konec léta užili naplno a ve zdraví:

  • Používejte vhodný gril – nejlépe elektrický kontaktní, gril s lávovými kameny, kamenné (mramorové desky), gril s vertikálním zdrojem tepla.
  • Používejte kvalitní dřevěné uhlí nebo brikety.
  • Při grilování používejte techniku balení pokrmů do alobalu, případně používejte vhodné speciální alobalové misky na jedno použití s profilem, který brání odkapávání tuku a šťávy do ohně a otvory, které umožňují lepší přístup tepla ke grilovanému pokrmu, aby tak došlo k jeho dostatečné tepelné úpravě. 
  • Používejte libové maso, odstraňte kůži z drůbeže a tučné okraje masa. 
  • Nepotírejte grilovanou potravinu olejem, raději pitnou vodou. Mohou tak vznikat nežádoucí chemické látky při přepálení oleje nebo při jeho odkapávání do ohně a následném pálení.
  • Grilujte raději čerstvé maso, které nebylo nakládáno do dusitanových solí a již bylo uzeno (slanina, uzeniny, uzená masa).
  • Grilujte tak, aby nebyly potraviny ve styku s plamenem – dřevěné uhlí je nutné podpálit dostatečně s předstihem (cca 40 min, používejte ekologické podpalovače).
  • Marinované polotovary skladujte až do okamžiku grilování v chladu.
  • Používejte vždy čerstvě připravenou marinádu. Jednou použitou marinádu zlikvidujte, nenakládejte do ní maso opakovaně. 
  • Dbejte na dostatečné tepelné opracování potravin – nespěchejte.
  • Zabraňte křížové kontaminaci, použijte například jinou nádobu na syrové maso a další nádobu na grilované maso.
  • Ke grilovaným pokrmům podávejte jako přílohu dostatek čerstvé zeleniny, česneku, cibule, neboť tyto potraviny obsahují antioxidanty, které kompenzují rizika působení chemických látek vznikajících v potravinách jejich grilováním.

Kategorie:
Kategorie
  • Aktuality

Navigace pro příspěvek

Previous Post Nebezpečný výrobek – lak na vlasy Schwarzkopf, taft, supreme hold, NEW City Styles
easy-to-read
Snadné čtení a informace o přístupnosti ústředí a územních pracovišť

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • @hygiena.stc
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT