Podle platných právních předpisů v oblasti ochrany veřejného zdraví jsou nositeli povinností v oblasti stravování provozovatelé potravinářských podniků ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce /viz nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin (dále jen „nařízení 178“)/, a to bez ohledu na živnostenské oprávnění k hostinské činnost a zároveň bez ohledu na skutečnost, že stravovací služba je vykonávána v provozovně, která k danému účelu není doposud zkolaudována.
Dle článku 3 odst. 2 nařízení 178 je „potravinářský podnik“ definován jako veřejný nebo soukromý podnik, ziskový nebo neziskový, který vykonává činnosti související s jakoukoli fází výroby, zpracování a distribuce potravin. Povinnosti v oblasti stravování pak stanoví zejména shora cit. nařízení, dále nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin a zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon 258“).
Stravovací služba je, dále dle § 23 odst. 1 zákona 258 definována jako činnost provozovatele potravinářského podniku, která souvisí s jakoukoli fází výroby, přípravy, skladování, distribuce a uvedení pokrmu na trh za účelem jejich podávání v rámci zařízení společného stravování.
Zařízením společného stravování je dle čl. 2 odst. 2 písm. d) nařízení Ep a Ra (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, jakékoli zařízení (včetně vozidel, stánků s pevným stanovištěm a přenosných stánků), jako jsou například restaurace, závodní jídelny, školy, nemocnice a cateringové firmy, v němž se v rámci běžné činnosti připravují potraviny určené k přímé spotřebě konečným spotřebitelem;
Stravovací služba musí být poskytována v provozovně, která vyhovuje hygienickým požadavkům na umístění, stavební konstrukci, prostorové a dispoziční uspořádání, zásobování vodou, vytápění, osvětlení, odstraňování odpadních vod, větrání a vybavení upraveným přímo použitelnými předpisy Evropské unie na úseku potravinového práva.
Provozovatel potravinářského podniku provozující stravovací službu je dle § 23 odst. 5 zákona 258 povinen nejpozději v den jejího zahájení písemně oznámit příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví den zahájení činnosti, její předmět a rozsah a umístění provozoven, významnou změnu v předmětu nebo rozsahu činnosti nejpozději v den této změny, jakož i den ukončení provozu stravovací služby.