I v roce 2023 se středočeští hygienici zaměřili na kontroly stánkového prodeje občerstvení na adventních trzích pořádaných ve městech na území Středočeského kraje. Sortiment zde prodávaného občerstvení je velice rozmanitý. Prodávají se teplé nápoje, jako je například svařené víno, káva, grog, punč nebo horká čokoláda, dále pak pokrmy připravované na grilu jako grilovaná masa, uzenina nebo sýr, hotové pokrmy, například halušky s uzeným masem, masové směsi se zeleninou a zabijačkový guláš. Návštěvníci těchto trhů si mohou dopřát také trdelník, langoše, bramborák, hranolky, farmářské brambory, minikoblížky nebo pokrmy vietnamské kuchyně.
Středočeští hygienici se při svých kontrolách zaměřili hlavně na vybavení stánků, osobní a provozní hygienu, riziko možné kontaminace surovin pro přípravu pokrmů a již hotových pokrmů, manipulaci a způsob skladování surovin a vlastních pokrmů, nakládání s odpady, zajištění mytí rukou a WC pro obsluhu a plnění povinnosti poskytnout informace o alergenech obsažených v pokrmech. Výsledky kontrolní činnosti ukázaly, že pro 14 % provozovatelů stánků není dodržování všech těchto povinností samozřejmostí.
Mezi nejčastěji zjišťované závady patřilo neudržování ploch a zařízení pro manipulaci s potravinami a pokrmy v čistotě a dobrém stavu, nedodržování podmínek pro skladování potravin a pokrmů, nezajištění mytí rukou obsluhy, nezajištění požadavků na vybavení pojízdných a přechodných prostor a nezajištění poskytování informací o alergenech obsažených v prodávaných pokrmech.
Závěrem lze konstatovat, že kontrolní akce potvrdila, že většina provozovatelů stánkového prodeje občerstvení dodržuje základní hygienická pravidla, ale stále je dost těch, kteří tato pravidla opomíjejí a neuvědomují si, že činnost, kterou vykonávají, patří mezi činnosti epidemiologicky závažné, a tudíž mohou svým nehygienickým jednáním ohrozit zdraví zákazníků.
Zpracováno: 05.01.2024
Zpracoval: odbor HV a PBU