V horkých dnech, které momentálně panují, Vám jistě přijde „k duhu“ lahodné osvěžení v podobě zmrzliny. I toto potěšení s sebou ale nese určitá rizika, zejména ve formě nežádoucích zažívacích potíží po požití této pochutiny. Proto se pravidelně vydáváme na kontroly prodejen zmrzliny a zaměřujeme se při nich nejen na zdravotní nezávadnost zmrzlin, ale také na dodržování hygienických pravidel při jejich výrobě a výdeji.
Ve středních Čechách jsme prozatím provedli 107 kontrol prodeje zmrzliny v provozovnách všeho typu, od specializovaných zmrzlináren, restaurací, po stánky u cyklotras a vodních toků. Zhruba v polovině případů (52) byly odebrány vzorky k mikrobiologickému rozboru. V nich zjišťujeme přítomnost jednak patogenních (nemoci způsobujících) mikroorganizmů, ale i tzv. indikátorových mikroorganizmů, které ukazují na hygienu celého výrobního procesu.
Dosud jsme nezachytili žádný vzorek, který by obsahoval nebezpečné mikroorganizmy schopné vyvolat onemocnění typu salmonela apod., odhalili jsme ale 21 nevyhovujících vzorků, které dokazují nedostatečnou hygienu při výrobě – tedy zmrzlinová směs jako taková je nezávadná, ke kontaminaci ale dojde následně při výrobě. V těchto případech bylo většinou zjištěno, že čištění výrobníků sice proběhne, ale neděje se tak prostřednictvím řádné dezinfekce za použití odpovídajících prostředků. Provozovateli pak úředním opatřením ukládáme provedení řádného vyčištění a dezinfekce stroje a používaného náčiní k výrobě zmrzliny s následnou povinností kontrolované osoby provést na vlastní náklady ověření účinnosti sanitace odběrem a analýzou vzorků (akreditovanou osobou). Případnou pokutu pak ukládáme až na základě kompletního posouzení stavu.
Sankce dosáhly do této chvíle výše 35 000 Kč a v souvislosti s kontrolou podmínek přípravy zmrzliny nebyla žádná provozovna uzavřena.