Dvacátého prvního září si každoročně připomínáme Mezinárodní den Alzheimerovy choroby. Tato zákeřná nemoc není pouhou zapomnětlivostí, ale závažným nevyléčitelným stavem, který má svůj původ v úbytku mozkové hmoty. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí demencí více než 55 milionů lidí po celém světě, z toho přibližně 60–70 % má právě Alzheimerovu chorobu. Česká alzheimerovská společnost uvádí, že u nás v roce 2024 trpělo demencí 176 tisíc lidí, nejvíce případů pak bylo v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Skutečný počet nemocných však bude ještě mnohem vyšší, vzhledem k množství lidí, u kterých onemocnění ještě nebylo rozpoznáno.
Podle očekáváného vývoje bude počet lidí trpících různými formami demence včetně Alzheimerovy choroby nadále stoupat – v roce 2050 se v naší zemi podle České alzheimerovské společnosti může jednat až o 297 tisíc případů. To představuje významnou ekonomickou a psychickou zátěž pro pečující osoby, pacienty samotné a také pro zdravotnický a sociální systém.
Alzheimerova choroba se zpravidla rozvíjí postupně a její příznaky se v čase zhoršují. Jejími typickými projevy jsou zapomínání, zmatenost, ztráta orientace v čase a prostoru, poruchy řeči či změny chování. Toto onemocnění není běžnou součástí stárnutí, a přestože nejčastěji postihuje seniory, může se objevit i u mladších lidí (tzv. časný nástup Alzheimerovy choroby). Proto je nutné již v mladším věku myslet na prevenci. Co tedy můžeme proti nástupu této nemoci dělat?
V první řadě je třeba se hýbat. A preventivně působí již 30 minut pohybové aktivity střední intenzity 3 – 4 krát týdně. Stačí tedy při cestě z práce vystoupit o něco dříve a zbytek cesty dojít pěšky, pravidelně venčit psa nebo si vyjet na kole třeba na nákup. Udržujte také pravidelné sociální kontakty – v práci, mezi přáteli, v rodině a věnujte se koníčkům a činnostem, které Vám dělají radost. Psychická pohoda je totiž v boji proti demenci také velice důležitá.
Kromě pohybu dbejme také na pestré a kvalitní jídlo, především dostatek ovoce a zeleniny (odborníci doporučují 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce každý den) jako zdrojů vitamínů a vlákniny, která rovněž pomáhá udržovat optimální hodnoty cholesterolu a cukru v krvi. Dobrým zdrojem vlákniny jsou také celozrnné výrobky a luštěniny. A pro obsah omega 3 nenasycených mastných kyselin, které prospívající mozku, si alespoň 2x týdně dopřejte rybu, ať už makrelu, lososa, tuňáka, sardinky nebo tresku.
Pro zdravý mozek je ale důležitý i adekvátní odpočinek, tedy 7 – 8 hodin kvalitního spánku denně. Proto, ideálně vůbec, ale rozhodně před spaním, nekonzumujte alkoholické a energetické nápoje a nekuřte. Omezte také cukr – přibývá totiž vědeckých důkazů, že jeho nadměrná konzumace (podle WHO by denní příjem přidaného cukru neměl překročit 25 gramů - to je asi 6 kostek) má podíl na rozvoji demence. A v neposlední řadě nezapomínejte na pravidelné preventivní prohlídky u Vašeho lékaře, jejichž součástí je i krátký test ke zjištění kognitivní kondice.