„Rádce školní jídelny 1“ je první z řady publikací, kterou pro pracovníky školních jídelen, školního stravování a stravování dětí vůbec, připravil Státní zdravotní ústav v Praze a jejímž cílem je usnadnit práci a poskytnout tolik potřebné informace ke zlepšení systému školního stravování.
„Rádce školní jídelny 1“ je Nutriční doporučení ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši, tedy staronová metodika, která by měla pomoci při sestavování pestrých jídelníčků. Metodika byla sepsána tak, aby byla co nejjednodušší, aby dávala prostor pro rozmanitá jídla z různých surovin.
Netřeba mít žádné obavy. Nejprve to vypadá, že je obsáhlá, ale ze zkušeností škol, které již jídelníčky takto plánují, nejsou změny nikterak revoluční. Mnohdy stačí jen jiná kombinace přílohy, nebo jídla, která vaříte za sebou jinak poskládat. Přidávat více zeleniny atd.
Metodika je stanovena pro 20 stravovacích dnů, ale lze dobře převést i na týdny. Pro ty, kteří připravují výběry jídel, doporučujeme seznámit se také s publikací „Tahák k výběrovému jídelníčku“.
Publikace „Rádce školní jídelny 1“ i „Tahák k výběrovému jídelníčku“ naleznete v příloze.
Zdroj: materiály publikované Státním zdravotním ústavem v Praze
Mgr. Jana Tomicová
15. června 2016
Přílohy: