Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Aktuality Umělá sladidla: Pomocník nebo skrytý nepřítel? Jak k nim přistupovat rozumně

Umělá sladidla: Pomocník nebo skrytý nepřítel? Jak k nim přistupovat rozumně

22. září 2025 22. září 2025 | Dana Šalamunová

V poslední době přibývá vědeckých studií, které poukazují na skutečnost, že nadměrný příjem cukru ve stravě se významně podílí na rozvoji demence. Pro zajímavost - dle doporučení WHO by denní příjem přidaného cukru neměl překročit 25 gramů, to je asi 6 kostek, přitom reálná spotřeba cukru v ČR tato doporučení mnohonásobně převyšuje. Jak tedy chuť na sladké uspokojit bez obav o naše duševní zdraví?

„Na první dobrou“ se nabízí řešení v podobě konzumace potravin s umělými sladidly - požadovanou chuť navodí a cukr neobsahují. Jsou ovšem umělá sladidla opravdu tou zdravější variantou?

Moderní výzkumy, včetně rozsáhlé brazilské studie publikované v časopise Neurology, ukazují, že některá umělá sladidla mohou mít negativní vliv na mozek, střevní mikrobiom i metabolismus. Například pravidelná konzumace aspartamu, sacharinu nebo acesulfamu K může urychlit úbytek paměti a myšlení až o 62 %.

A není to jen náš mozek, který mohou umělá sladidla negativně ovlivnit - 12letá studie na více než 100 000 dospělých Francouzů ukázala, že čím více umělých sladidel konzumujete, tím vyšší je riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Podle studie zveřejněné v roce 2022 v časopise Cell mohou umělá sladidla, jako je sacharin a sukralóza, u zdravých lidí naopak výrazně zvýšit hladinu cukru v krvi. S tím souvisí další paradox - umělá sladidla mohou zvýšit riziko obezity. Studie zveřejněná v roce 2017 v časopise Canadian Medical Association Journal, jíž se zúčastnilo více než 400 000 lidí, zjistila, že během deseti let měli ti, kteří pili jeden nebo více nápojů s umělými sladidly denně, výrazně vyšší riziko přibývání na váze, rozvoje cukrovky 2. typu i srdečních onemocnění. Nové  výzkumy také naznačují, že umělá sladidla mohou významně měnit střevní flóru, což vede k nerovnováze ve složení a funkcích mikrobiomu.  Konkrétně u sacharinu a sukralózy byl v různých studiích konzistentně pozorován negativní vliv na složení střevní mikroflóry.

Ani z výživového hlediska nám sladidla příliš benefitů nepřinášejí - dietní limonáda není nutričně hodnotnější než voda s citronem. Proto bychom se měli vážně zamyslet nad účelem, tedy proč je konzumujeme. Po umělých sladidlech nejčastěji sahají diabetici jako po alternativě k cukru, ale například také lidé, kteří chtějí zhubnout nebo si chránit chrup, protože většinu umělých sladidel bakterie žijící v našich ústech nedokážou metabolizovat, takže snižují riziko vzniku zubního kazu. Co lze tedy poradit v případě, že je nutné zvolit náhražku cukru?

Řešením je celá řada přírodních alternativ cukru – například výtažků ze stévie, medu, tagatózy, javorového, datlového, čekankového nebo agávového sirupu. Vzhledem k tomu, že se jedná o přírodní sladidla, poradí si s nimi náš organismus mnohem lépe, než například se sacharinem.

Jsou tedy umělá sladidla opravdové zlo? Ne nutně, je k nim ale třeba přistupovat s opatrností  a střídmostí. Pokud je v rámci podpory zdravého životního stylu naším cílem zkrotit množství přijímaných sacharidů, je lepší přistoupit k pozvolnému odvykání si sladké chuti, postupně přestat s doslazováním čaje či kávy, nahradit ovocné džusy, limonády a kolové nápoje nedoslazovanými minerálkami a čaji a namísto sladkého zákusku si dopřát třeba sýry nebo čerstvou zeleninu či ovoce.

Použité zdroje:

Vědecké studie ukazují, že umělá sladidla nejsou zdravější než cukr - Novinky

Umělá sladidla a jejich vliv na střevní mikrobiom | DIAstyl

www.szu.cz

Kategorie:
Kategorie
  • Aktuality

Navigace pro příspěvek

Previous Post Nebezpečný výrobek – toaletní voda BORN HOLM, BORN BY NIGHT
Next Post Nebezpečný výrobek – sprchový gel VIP PLAYBOY, GLAM ORCHID SCENT
easy-to-read
Snadné čtení a informace o přístupnosti ústředí a územních pracovišť

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • @hygiena.stc
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT