Středočeští hygienici pravidelně vyrážejí na kontroly stravovacích zařízení v kraji. Těch od začátku roku do konce června provedli 869, přičemž nejvyšší počet plánovaných kontrol je pravidelně prováděn ve vyvařujících restauracích a provozovnách rychlého občerstvení. Za zjištěné nedostatky byly pak uloženy pokuty v celkové výši 520 800 Kč s tím, že v 173 dalších případech hygienici odhalená drobná pochybení vyřešili na místě domluvou.
K odstranění zjištěných závad bylo hygieniky v 1. pololetí letošního roku uloženo celkem 14 opatření spočívajících kupříkladu v neprodleném provedení sanitace provozovny (3x), likvidaci potravin jiných než bezpečných nebo vyřazení potravin z uvádění na trh tj. např. s prošlým datem spotřeby, vykazující senzorické změny (celkem 5x), v pozastavení výkonu činnosti (5x) a v uložení náhrady nákladů dodatečné kontroly (1x). Plnění nařízených opatření je pak ověřováno opakovanými kontrolami.
K 30. červnu 2025 bylo rovněž provedeno 462 kontrol zaměřených na dodržování zákazu kouření v provozovnách stravovacích služeb a u 49 z nich (tedy cca v 11 %) hygienici shledali nedostatky.
Další důležitou oblastí, na kterou se kontroly v prvním pololetí roku 2025 zaměřovaly, byly povinnosti provozovatelů potravinářských podniků používat ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce potravin jen materiály a předměty určené pro styk s potravinami (FCM – food contact materials). Mezi nejběžnější FCM patří: stolní nádobí (talíře, hrnky, sklo, dřevo), jednorázové nádobí (plastové a papírové tácky, kelímky), obalový materiál (dortové krabice, potravinářské folie a balicí papír), provozní nádobí (hrnce, pánve) a další technologické vybavení kuchyní provozoven stravovacích služeb. Všechny tyto výrobky musí být nesmazatelně označeny symbolem vhodnosti pro styk s potravinami (pohárku s vidličkou). V této souvislosti bylo provedeno 482 kontrol a závady byly zjištěny ve 29 případech.
Plné znění Zprávy o činnosti odboru hygieny výživy KHS Středočeského kraje je k dispozici zde.