Krajská hygienická stanice Středočeského kraje provedla v období od 1. 11. 2021 do 22. 2. 2022 celkem 313 kontrol v provozovnách stravovacích služeb.
Kontroly byly prováděny v širokém spektru provozoven stravovacích služeb (restaurace vyvařující, stravování v rámci ubytovacích služeb, závodní stravování zaměstnanců, stravovací zařízení ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách, kavárny). V tomto období bylo řešeno 110 podnětů od spotřebitelů, podněty na zdravotní obtíže byly šetřeny ve 13 případech.
Z kontrolovaných parametrů byly za nejčastěji zjišťované nedostatky shledány závady v označování rozpracovaných pokrmů, polotovarů a cukrářských výrobků v 19 %, ochraně potravin a pokrmů před kontaminací (křížení činností) v 11 %, v nedostatečné úrovni provozní hygieny v 14 %, v obecných požadavcích na potravinářské prostory v 15 %, závady při příjmu a skladování potravin a surovin v 11 %, dodržování postupů založených na zásadách HACCP v 9 %.
Za zjištěné nedostatky byly provozovatelům stravovací služby uloženy finanční sankce v celkové výši 207 000 Kč. Ve zvláště rizikových případech byla hygieniky uložena nápravná opatření směřující k odstranění nedostatků zjištěných kontrolou: celkem se jednalo o 9opatření spočívajících např. v nařízení sanitace provozovny v 6 případech, pozastavení výkonu činnosti ve 2 případech, nařízení vyřazení potravin ze stravovací služby ve 2 případech.
Na základě kompetencí krajských hygienických stanic v rámci tzv. protikuřáckého zákona - č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (dále jen ,,zákon 65“) bylo v období od 1. 11. 2021 až 22. 2. 2022 zkontrolováno 71 provozoven. V 5 % kontrol byly zjištěny závady týkající se označení provozoven u vstupu zjevně viditelnou grafickou značkou ,,Kouření zakázáno“, označení zákazu prodeje tabákových výrobků či zákazu prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let. Ve 2 případech byla za porušení zákona 65 uložena sankce, ostatní byly řešeny domluvou na místě.
Nedílnou součástí státního zdravotního dozoru byly i kontroly dodržování mimořádných opatření MZ ČR vydaných ke zvládnutí pandemie COVID-19. Bylo provedeno celkem 256 kontrol, četnost závad byla 9 %. Nejčastější zjišťovanou závadou bylo nepoužívání ochrany dýchacích cest v místech, kde to bylo nařízeno mimořádným opatřením MZ ČR. Uložené byly finanční sankce v celkové výši 28 500 Kč a méně závažné případy byly řešeny domluvou.
K laboratorním analýzám bylo ve výše uvedeném období odebráno celkem 18 vzorků, k ověření zejména mikrobiální, dále chemické a senzorické nezávadnosti. Hygienici podrobili odborným zkouškám pokrmy podávané ve stravovací službě a suroviny a potraviny určené k výrobě pokrmů.
V rámci preventivního hygienického dozoru (kde je orgán ochrany veřejného zdraví dotčeným orgánem státní správy) posoudili pracovníci hygieny výživy projektové dokumentace a vydali vyjádření k užívání staveb zařízení stravovacích služeb nebo potravinářských podniků. Za výše uvedené období bylo vydáno celkem 26 závazných stanovisek.