Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Dozor nad potravinami Zdravotní nezávadnost pokrmů z rybího masa a mořských plodů

Zdravotní nezávadnost pokrmů z rybího masa a mořských plodů

17. září 2010 17. září 2010 | Jiří Stárek

Zdravotní nezávadnost pokrmů z rybího masa a mořských plodů

 V letošním roce byl proveden cílený státní zdravotní dozor zaměřený na sledování zdravotní nezávadnosti pokrmů a výrobků z rybího masa a mořských plodů v zařízeních  poskytujících stravovací služby s cílem posoudit účinnost postupů založených na zásadách HACCP.

V roce 2010 Evropský úřad pro bezpečnost potravin zveřejnil zprávu, podle které byly stejně jako v předchozích letech, kategorií potravin s nejvyšším podílem vzorků, u nichž byl u bakterie Listeria monocytogenes překročen legislativní limit, výrobky z ryb určené k přímé spotřebě, zejména ryby uzené. V dokumentu zveřejněném Světovou zdravotnickou organizací se uvádí, že bakterie Vibrio parahaemolyticus je hlavním zdrojem alimentárních onemocnění spojovaných s mořskými produkty v Japonsku a dalších asijských státech. Vzhledem ke globalizaci asijské kuchyně a vzrůstající oblibě konzumace syrových ryb a korýšů však vzrůstá pravděpodobnost infekcí bakteriemi Vibrio parahaemolyticus i v dalších zemích. Gastroenteritida způsobená těmito bakteriemi je téměř výhradně spojována s konzumací mořských produktů v syrovém stavu, nedostatečně tepelně opracovaných nebo sekundárně kontaminovaných po tepelném opracování. Dalším možným rizikem hrozícím po požití některých druhů rybího masa je tzv. scromboid syndrom. Jedná se o alergickou reakci vyvolanou požitím nadměrného množství histaminu. Tato látka vzniká v potravinách působením dekarboxylačních enzymů produkovaných některými bakteriálními druhy a následnou přeměnou aminokyseliny histidin na biogenní amin histamin, který je stabilní vůči vyšším teplotám používaným při kulinární úpravě potravin.

V rámci daného cíleného dozoru bylo v regionu Středočeského kraje provedeno 36 kontrol ve stanovených typech zařízení se zaměřením na sledování zdravotní nezávadnosti pokrmů. Kontrolou byl zjišťován původ rybího masa a mořských plodů, způsob skladování, dodržování chladícího řetězce, ochrana potravin před kontaminací, podmínky rozmrazování rybího masa a mořských plodů, podmínky tepelného opracování, manipulace s odpady, dodržování provozní a  osobní hygieny a posouzení účinnosti postupů založených na zásadách HACCP.

Ve 12 provozovnách byl proveden odběr vzorků na mikrobiologické vyšetření (Listeria monocytogenes) a chemickou analýzu (stanovení množství histaminu). Odebrány vzorky například následujících pokrmů: uzená makrela, uzený losos, halibut na olivovém oleji apod.

Všechny vzorky byly negativní na přítomnost Listeria monocytogenes. Jeden vzorek nevyhověl požadavkům na obsah histaminu, nalezená hodnota více než trojnásobně překračovala legislativní limit stanovený v nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kriteriích pro potraviny. Na základě příslušných kompetencí byla celá záležitost předána k došetření Krajské veterinární správě pro Středočeský kraj se sídlem v Benešově. V návaznosti na pozitivní zjištění byl odebrán a analyzován kontrolní vzorek stejné suroviny, ale jiné šarže, kdy analýzy kontrolního vzorku dané suroviny byly vyhovující.

Odbor hygieny výživy a PBU

17.9.2020

Kategorie:
Kategorie
  • Dozor nad potravinami

Navigace pro příspěvek

Previous Post Zkušenosti s novým zákonem o kouření – “Protikuřácký zákon”
Next Post Lze dle zákona 379/2009 Sb. ve znění 305/2009 Sb. povolit kouření ve stravovacím zařízení, které je umístěno v pasáži obchodního domu?
easy-to-read
Snadné čtení a informace o přístupnosti ústředí a územních pracovišť

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • @hygiena.stc
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT