V prvním pololetí roku 2017 provedli zaměstnanci odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze celkem 1150 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Téměř polovina ze všech kontrol (503) byla provedena ve vyvařujících restauracích, 90 kontrol bylo provedeno v provozovnách závodního stravování, 62 kontrol v kuchyních zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb (nemocnice, domovy pro seniory, stravování v rámci sociálních služeb terénních a ambulantních apod.), 97 kontrol stánků s občerstvením.
V průběhu celého roku jsou pak prováděny kontroly pojízdných a přechodných prostor poskytujících stravovací služby zejména při jednorázových akcích (poutě, hudební festivaly, sportovní akce). Jedná se o různé typy upravených obytných aut, přívěsů a mobilních prodejních stánků. V prvním pololetí bylo ve Středočeském kraji zkontrolováno celkem 85 takových zařízení.
Zejména v letních měsících jsou prováděny kontroly zaměřené na přípravu a prodej zmrzliny. Do konce června 2017 bylo provedeno 34 kontrol prodejních míst se zmrzlinou.
Provedené kontroly podle druhu
Obrázek 2 z 2
Graf: Provedené kontroly podle druhu
Mezi
nejčastěji zjišťované nedostatky patří
nesplnění obecných požadavků na potravinářské prostory a požadavků na prostory pro manipulaci s potravinami (tvoří 35% ze všech zjištěných závad). Konktrétně se jedná o nesplnění požadavků na uspořádání, vnější úpravu, konstrukci, polohu, velikost provozovny, odpovídající kapacitu - například o vyčlenění oddělených pracovních úseků pro manipulaci se syrovým masem a vejci, hrubou přípravnu brambor a zeleniny tak, aby bylo zabráněno nežádoucí kontaminaci potravin, ale také o vyčlenění odpovídajících prostor pro převlékání pracovníků, příslušenství pro mytí a čištění nástrojů, vybavení apod. Na druhém místě pomyslného žebříčku nejčastěji zjišťovaných závad je nedodržování požadavků na hygienu provozu (29%) tj. neudržování provozovny a zařízení v čistotě a dobrém stavu; následuje nezajištění informační povinnosti týkající se obsahu alergenů v nabízených pokrmech a nápojích (23%), neoznačování rozpracovaných pokrmů a polotovarů vlastní výroby, nezavedení stálých postupů založených na zásadách HACCP; nedodržování požadavků na skladování surovin a hotových pokrmů.
Za nedostatky zjištěné v rámci provedených kontrol bylo ve sledovaném období (1. 1. 2017 – 30. 6. 2017) uloženo celkem 97 sankčních postihů v celkové výši 1 167 500,- Kč. V tomto období bylo zároveň hygieniky uloženo kontrolovaným osobám celkem 118 opatření směřujících k odstranění zjištěných závad, spočívajících kupříkladu v neprodleném provedení sanitace (vyčištění znečištěných povrchů, řádný úklid) provozovny (43 x), v likvidaci potravin jiných než bezpečných tj. např. s prošlým datem spotřeby, vykazující senzorické změny (15 x), v nařízení speciální ochranné deratizace (5 x), v pozastavení výkonu činnosti (16 x) včetně okamžitého uzavření provozovny (4 x).
Nově orgány ochrany veřejného zdraví provádějí kontroly dle zákona č.65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který nabyl účinnosti dne 31. 5. 2017. K 30. 6. 2017 bylo provedeno celkem 84 kontrol zaměřených na dodržování citovaného zákona. Z toho 6 kontrol bylo provedeno na základě podnětů spotřebitelů. Z celkového počtu provedených kontrol bylo ve dvou případech zjištěno porušení tohoto zákona a za zjištěné nedostatky byla uložena jedna sankce v příkazním řízení a druhá bude uložena ve správním řízení.
Co se týká preventivního hygienického dozoru, kdy je orgán ochrany veřejného zdraví dotčeným orgánem státní správy, zaměstnanci oddělení hygieny výživy vypracovávají závazná stanoviska k předloženým projektovým dokumentacím, které se týkají výstavby nebo přestavby provozoven stravovacích služeb (restaurace, bufety, nemocniční a závodní kuchyně) nebo jiných potravinářských podniků (potravinářské výrobny, prodejny). Za první pololetí roku 2017 bylo vydáno celkem 276 závazných stanovisek, z toho 4 nesouhlasná.
V rozsahu kompetencí odboru hygieny výživy byla od začátku roku do konce června 2017 vydána 3 rozhodnutí týkající se zásobování zařízení stravovacích služeb pitnou vodou z individuálního zdroje v rámci kontroly kvality pitné vody zásobující provozovny stravovacích služeb.
V měsíci červnu pořádala Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze pro osoby, které uvádějí do oběhu volně rostoucí houby z vlastního sběru, zkoušku ze znalostí hub. Zkoušky se zúčastnili 4 uchazeči, kteří uspěli v písemné i ústní části zkoušky a splnili tak podmínky pro vydání osvědčení.
V Praze dne 20. 7. 2017, Ing, Michal Novotný - ředitel odboru HV a PBU