Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Zprávy o činnosti HV/PBU Zpráva o činnosti odboru hygieny výživy za období od 1. 1 do 31. 10. 2019

Zpráva o činnosti odboru hygieny výživy za období od 1. 1 do 31. 10. 2019

21. listopadu 2019 21. listopadu 2019 | Jiří Stárek

V období od prvního ledna do konce října r. 2019 provedli zaměstnanci odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze celkem 2 261 kontrol v provozovnách stravovacích služeb.

Úřední kontroly v provozovnách stravovacích služeb jsou prováděny na základě schváleného kontrolního plánu KHS, a dále vychází ze stanovených tematických kontrol  - jedná se o regionální úkoly a úkoly stanovené Hlavním hygienikem ČR. V měsíci říjnu byla ukončena realizace úkolu HH ČR zaměřeného na sledování bezpečnosti pokrmů z masa, ryb, zeleniny, ovoce a vajec připravovaných metodou sous-vide a podávaných v zařízeních poskytujících stravovací služby s důrazem na ověření bezpečnosti pokrmů z hlediska přítomnosti vybraných mikrobiologických agens schopných vyvolat onemocnění u konzumentů těchto pokrmů. V současné době probíhá sumarizace výsledků kontrolní akce.

V rámci jednoho z regionálních úkolů je prověřována kvalita fritovacích olejů, které jsou používány k přípravě pokrmů. Kvalita používaného oleje má přímý vliv na kvalitu fritovaných potravin, pokud fritovací oleje a tuky vykazují známky nepřijatelného stupně tepelného rozkladu, jsou považovány za potraviny nevhodné k lidské spotřebě dle nařízení (ES) č. 178/2002. Tento úkol bude dokončen k 31. 12. 2019.

Největší počet plánovaných kontrol je pravidelně prováděn ve vyvařujících restauracích, dále pak v provozovnách závodního stravování a v kuchyních zdravotnických zařízení a v zařízeních sociálních služeb (nemocnice, domovy pro seniory, stravování v rámci sociálních služeb terénních i ambulantních apod.) s frekvencí kontrol min. 1 x ročně.  V průběhu celého roku jsou pak prováděny kontroly při jednorázových akcích v pojízdných a přechodných prodejních zařízeních (upravené automobilové přívěsy, prodejní stánky).  

K 31. 10. 2019 bylo provedeno celkem 1 155 kontrol zaměřených na dodržování zákazu kouření v provozovnách stravovacích služeb a plnění dalších požadavků vyplývajících ze zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění pozdějších předpisů; z toho 36 kontrol (tj. cca 3 %) bylo s nevyhovujícím výsledkem.

Tradičně je součástí kontrol také ověřování znalostí provozovatelů potravinářských podniků týkajících se poskytování informací o obsahu alergenů v nabízených pokrmech a nápojích. Bylo provedeno 1 849 kontrol a ve 134 případech byly zjištěny závady, tj. 7,2 % ze všech provedených kontrol.

Nezanedbatelný počet kontrol (205, tj. téměř 10 %) je prováděn na základě podnětů spotřebitelů poukazujících na hygienické nedostatky (nejčastěji na zdravotní obtíže po konzumaci pokrmů, nedostatečný úklid, provozní či osobní hygienu a porušování zákazu kouření) v provozovnách společného stravování.

V rámci kontrol je prováděn i odběr vzorků k laboratornímu vyšetření (chemické /206 vzorků/, mikrobiologické /503 vzorků/, senzorické /521 vzorků/ analýzy). Jsou odebírány vzorky např. hotových pokrmů, polotovarů, cukrářských a lahůdkářských výrobků, ledu používaného do nápojů, zmrzlin, včetně surovin používaných k jejich výrobě. Odběr vzorků je často prováděn na základě anonymní objednávky, čímž je zajištěna objektivita kvality, hmotnosti a jakosti výrobků tak, jak jsou podávány spotřebitelům.

Za nedostatky zjištěné v rámci provedených kontrol bylo ve sledovaném období (1. 1. 2019 – 31. 10. 2019) uloženo celkem 663 sankčních postihů v celkové výši 2 174 600 Kč; dále bylo kontrolovaným osobám uloženo 7 sankcí formou napomenutí a v 367 případech (bagatelní porušení) byly zjištěné nedostatky řešeny domluvou.

Nejvíce sankcí (586 tj. 76 %) bylo uloženo za porušení zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů; 51 sankcí uloženo za porušení zákona č.110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

V tomto období bylo zároveň hygieniky uloženo kontrolovaným osobám celkem 210 opatření směřujících k odstranění zjištěných závad, spočívajících například v neprodleném provedení sanitace (vyčištění znečištěných povrchů, řádný úklid) provozovny (64 x), v likvidaci potravin jiných než bezpečných nebo vyřazení potravin z uvádění na trh tj. např. s prošlým datem spotřeby, vykazující senzorické změny (dohromady 103 x), v nařízení speciální ochranné deratizace (8 x), v pozastavení výkonu činnosti (31 x) včetně okamžitého uzavření provozovny (4 x). Plnění (dodržování) nařízených opatření je ověřováno opakovanými kontrolami.

V tzv. preventivním hygienickém dozoru, kdy je orgán ochrany veřejného zdraví dotčeným orgánem státní správy, zaměstnanci oddělení hygieny vypracovávají závazná stanoviska k předloženým projektovým dokumentacím, které se týkají výstavby nebo přestavby provozoven stravovacích služeb nebo jiných potravinářských podniků (potravinářské výrobny, prodejny). Za sledované období bylo vydáno celkem 337 závazných stanovisek k projektovým dokumentacím, z toho 3 nesouhlasná; 207 závazných stanovisek bylo vydáno v rámci kolaudačního řízení, z toho 8 nesouhlasných.

sankce rozdělení

sankce rozdělení
Obrázek 2 z 2

Zpracoval: odbor HV a PBU

Zpracováno: 21.11.2019

Kategorie:
Kategorie
  • Zprávy o činnosti HV/PBU

Navigace pro příspěvek

Previous Post Informace o epidemiologické situaci ve výskytu spalniček ve 46. kalendářním týdnu 2019
Next Post Informace o epidemiologické situaci ve výskytu spalniček ve 47. kalendářním týdnu 2019
easy-to-read
Snadné čtení a informace o přístupnosti ústředí a územních pracovišť

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • @hygiena.stc
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT