Kontrola provozovny Jaipur – Indická restaurace v Rakovníku byla učiněna v rámci běžného státního dozoru a byla pro středočeské hygieniky nemilým překvapením.
Jedná se o provozovnu vyvařující především indické speciality. Kontrola byla zaměřena na plnění povinností vyplývajících z platných právních předpisů, zejména na dodržování zásad provozní a osobní hygieny, skladování a původ potravin a surovin určených k přípravě pokrmů, ochranu potravin před možnou kontaminací a manipulaci s odpadem.
Provedenou kontrolou bylo zjištěno, že se v prostorách kuchyně, skladu potravin a zeleniny vyskytoval trus hlodavců. Dále byl výskyt myšího trusu zaznamenán i v úložných regálech s potravinami a v hůře přístupných místech za technologickým vybavením. Zjištěný stav vypovídal o tom, že nebyl prováděn pravidelný řádný úklid, a to zejména v hůře přístupných místech a prostory nebyly řádně zabezpečeny proti vnikání hlodavců.
Kontrolou bylo dále zjištěno, že ve skladu zeleniny byla olupující se omítka a plíseň na stěnách. Ani potraviny nebyly v provozovně uchovávány při teplotách stanovených výrobcem a v provozovně vyrobené a zchlazené pokrmy nebyly navíc žádným způsobem značeny. Z tohoto důvodu nešlo jednoznačně určit, kdy byly vyrobeny.
V neposlední řadě bylo kontrolou zjištěno, že u umyvadel na mytí rukou v provozovně chyběl prostředek na mytí a hygienické osušení rukou. V provozovně tak nebylo umožněno řádné umytí rukou personálu a tím nebylo zajištěno dodržování vysokého stupně osobní hygieny.
Vzhledem ke zjištěnému stavu byla provozovna okamžitě uzavřena a bylo nařízeno provedení speciální ochranné deratizace provozovny.
Provozovatel zařízení vyvinul maximální součinnost a ihned zahájil potřebná nápravná opatření. Opakovanou hygienickou kontrolou bylo ověřeno, že nařízená opatření byla splněna.
Za zjištěné nedostatky byla kontrolované osobě uložena sankce.
Vyčištěné regály na potraviny
Zpracoval: odbor hygieny výživy a PBU
Zpracováno: 24. 6. 2024