Aktivní obaly
Principem tzv. aktivního balení je záměrné působení obalu, kdy obal aktivně ovlivňuje podmínky skladování potravin, směřující k prodloužení skladovatelnosti, zlepšení bezpečnosti nebo organoleptických vlastností při zachování kvality potravinářského výrobku. Tyto obaly nesmí zakrývat kažení potravin, nebo klamat spotřebitele.
Aktivní systémy balení potravin lze rozdělit podle mechanismu působení na systémy, které:
- uvolňují látky - do potraviny, na povrch potraviny nebo do prostředí, které potravinu obklopuje
- absorbují látky - z potravin nebo z okolí potravin
Typy aktivních systémů balení:
- Absorbéry kyslíku - používají se pro zvýšení účinnosti vakuového balení nebo balení
- V inertní atmosféře - omezují možné oxidační změny a v obalu navozují striktně
- anaerobní podmínky účinně bránící růstu aerobů, zejména plísní
- Absorbéry oxidu uhličitého - používají se zejména při balení čerstvé pražené zrnkové kávy, ze které se po pražení uvolňuje velké množství kysličníku uhličitého
- Absorbéry ethylenu - umožňují maximální snížení ethylenu, který působí jako urychlovač dozrávání plodin, urychluje stárnutí rostlinných pletiv a rozklad chlorofilu, zkracuje dobu skladovatelnosti čerstvého a minimálně opracovaného ovoce a zeleniny
- Absorbéry látek působících nežádoucí příchuti a pachy potravin
- Systémy ovlivňující vlhkost v obalu - absorbují baleným produktem uvolňovanou vodu např. u drůbeže, masa a mražených ryb
Zvláštní skupinu aktivních obalů tvoří tzv. inteligentní obalové systémy.
Inteligentní obaly
Inteligentní balení je označení pro systémy, které sledují stav balených potravin nebo prostředí, které potraviny obklopuje a poskytují tak informaci o kvalitě balené potraviny během transportu a skladování.
V současné době jsou komerčně nabízeny zejména
- Indikátory teploty
- Indikátory složení vnitřní atmosféry
- Indikátory čerstvosti baleného potravinářského výrobku
Aplikace indikátorů představuje jednu z možností zajištění kritických bodů (HACCP) při realizaci systémů výroby bezpečných potravin.
Aktivní a inteligentní obaly
„Aktivním materiálem a předmětem určeným pro styk s potravinami“ se rozumějí materiály a předměty, které mají prodloužit životnost nebo zachovat či zlepšit stav balených potravin. Jsou navrženy tak, aby záměrně obsahovaly složky, které uvolňují nebo absorbují látky do nebo z balených potravin nebo prostředí, které potraviny obklopuje. Tyto obaly nesmí zakrývat kažení potravin, nebo klamat spotřebitele.
„Inteligentními materiály a předměty určenými pro styk s potravinami“ se rozumějí materiály a předměty, které sledují stav balených potravin nebo prostředí, které potraviny obklopuje.