Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Výrobky určené pro styk s potravinami Informace o nových obalech

Informace o nových obalech

15. června 2009 15. června 2009 | Jiří Stárek
Aktivní obaly

Principem tzv. aktivního balení je záměrné působení obalu, kdy obal aktivně ovlivňuje podmínky skladování potravin, směřující k prodloužení skladovatelnosti, zlepšení bezpečnosti nebo organoleptických vlastností při zachování kvality potravinářského výrobku. Tyto obaly nesmí zakrývat kažení potravin, nebo klamat spotřebitele.

Aktivní systémy balení potravin lze rozdělit podle mechanismu působení na systémy, které:

  1. uvolňují látky - do potraviny, na povrch potraviny nebo do prostředí, které potravinu  obklopuje
  2. absorbují látky - z potravin nebo z okolí potravin

Typy aktivních systémů balení:

  • Absorbéry kyslíku - používají se pro zvýšení účinnosti vakuového balení   nebo balení
  • V inertní atmosféře - omezují možné oxidační změny a v obalu navozují striktně
  • anaerobní podmínky účinně bránící růstu aerobů, zejména plísní                            
  • Absorbéry oxidu uhličitého - používají se zejména při balení čerstvé pražené zrnkové kávy,  ze které se po pražení uvolňuje velké množství kysličníku uhličitého
  • Absorbéry ethylenu - umožňují maximální snížení ethylenu, který působí jako urychlovač  dozrávání plodin, urychluje stárnutí rostlinných pletiv a rozklad chlorofilu, zkracuje dobu skladovatelnosti čerstvého a minimálně opracovaného ovoce a zeleniny
  • Absorbéry látek působících nežádoucí příchuti a pachy potravin
  • Systémy ovlivňující vlhkost  v obalu - absorbují baleným produktem uvolňovanou vodu např. u drůbeže, masa a mražených ryb

Zvláštní skupinu aktivních obalů tvoří tzv. inteligentní obalové systémy.

Inteligentní obaly

Inteligentní balení je označení pro systémy, které sledují stav balených potravin nebo prostředí, které potraviny obklopuje a poskytují tak informaci o kvalitě balené potraviny během transportu a skladování.

V současné době jsou komerčně nabízeny zejména

  • Indikátory teploty
  • Indikátory složení vnitřní atmosféry
  • Indikátory čerstvosti baleného potravinářského výrobku

Aplikace indikátorů představuje jednu z možností zajištění kritických bodů (HACCP) při realizaci systémů výroby bezpečných potravin.  

Aktivní a inteligentní obaly

„Aktivním materiálem a předmětem určeným pro styk s potravinami“ se rozumějí materiály a předměty, které mají prodloužit životnost nebo zachovat či zlepšit stav balených potravin. Jsou navrženy tak, aby záměrně obsahovaly složky, které uvolňují nebo absorbují látky do nebo z balených potravin nebo prostředí, které potraviny obklopuje. Tyto obaly nesmí zakrývat kažení potravin, nebo klamat spotřebitele.

„Inteligentními materiály a předměty určenými pro styk s potravinami“  se rozumějí materiály a předměty, které sledují stav balených potravin nebo prostředí, které potraviny obklopuje.

Kategorie:
Kategorie
  • Výrobky určené pro styk s potravinami

Navigace pro příspěvek

Previous Post Výrobní a konzumační prostory – stručný hygienický standard
Next Post Jsem povinen vybavit provozovnu stravovacích služeb mísícími bateriemi bez ručního a pažního ovládání?
easy-to-read
Snadné čtení - základní obecné informace

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT