Teplé a slunečné letní počasí vytváří ideální klimatické podmínky pro vznik průjmových onemocnění. V tomto období může při nevhodném uskladnění či nedostatečném tepelném zpracování docházet k pomnožení bakterií v potravinách, což může po následné konzumaci způsobit zdravotní potíže.
Riziko lze minimalizovat dodržováním následujících pravidel:
Správný výběr potravin – vybírejte při nákupech takové potraviny, u nichž je předpoklad, že jsou zdravotně nezávadné. Nekupujte potraviny s prošlou zárukou, ovoce a zeleninu před konzumací důkladně umyjte pitnou vodou, omezte konzumaci rizikových potravin (majonézové saláty, měkké uzeniny apod.).
Dostatečná tepelná úprava – potraviny a pokrmy dostatečně uvařte a propečte. Teplota ve všech částech pokrmu by měla dosáhnout 70 °C po dobu nejméně 10 minut, maso musí být propečené až ke kosti. Pozor při grilování kuřat, kdy se často stává, že u kosti je ještě krvavé. Nepoužívejte syrová vejce do pokrmů, které se již dále tepelně neupravují nebo do pokrmů připravených za studena.
Konzumace tepelně upravených jídel ihned po jejich dohotovení – nejlépe je konzumovat pokrmy ihned po jejich dohotovení. Pokud pokrm chladne při pokojové teplotě, mikroby, které eventuálně vaření přežily, se začnou množit.
Hotové pokrmy uchovávat buď v teplém stavu nad 60°C nebo v chladničce při teplotě nižší než 10 °C.
Již jednou uvařené potraviny před opětovnou konzumací důkladně ohřát – důkladný ohřev znamená, že ve všech částech pokrmu by měla být dosažena teplota 70 °C.
Zabránit styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami – bezpečně uvařené potraviny mohou být mikrobiálně znečištěny při kontaktu se syrovými potravinami. Může se tak stát např. při použití stejného náčiní např. na syrové maso a potom na úpravu hotového pokrmu, krájení knedlíků, zeleniny apod.
Opakované mytí rukou – je to jedno z nejdůležitějších pravidel. Ruce si myjte vždy před zpracováním potravin, při každém přerušení činnosti, při změně druhu práce (např. při přechodu od práce se syrovým masem, vejci na práci s již tepelně hotovými pokrmy). Zejména si myjte ruce po použití WC a před jídlem.
Udržovat kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě – kuchyňské náčiní a nádobí udržujete v čistotě, po každém použití ho důkladně umyjte. Pravidelně měňte utěrky a mycí houby na nádobí.
Ochrana potravin před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty – uchovávejte potraviny v uzavřených obalech. Zvířata (hlodavci, ptáci) i mouchy mohou přenášet mikroby a znečistit volně přístupné potraviny.
Používat k přípravě potravin pitnou vodu – používejte pitnou vodu k pití, vaření, umývání nádobí a také k osobní hygieně při vaření.
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).
Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu.
Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek.
Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli.
Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web.
Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.