Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Dozor nad potravinami Cílená kontrolní akce – poskytování informací o alergenech

Cílená kontrolní akce – poskytování informací o alergenech

27. března 2015 27. března 2015 | Jiří Stárek

Dne 22. ledna 2015 byl hlavním hygienikem ČR vyhlášen cílený úkol zaměřený na monitoring stavu poskytování informací o látkách vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost obsažených v pokrmech. Cílem bylo ověřit, zda si jsou provozovatelé vědomi povinnosti poskytnout spotřebiteli informaci o přítomných látkách nebo produktech vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost, během tohoto cíleného dozoru byla řešena i otázka řádného proškolení zaměstnanců a aktualizace informace o látkách nebo produktech vyvolávajících alergie obsažených v nabízených pokrmech.

Provozovatelé mají v zásadě tři možnosti, jak informovat zákazníky o obsahu alergenů v pokrmech.
1) Vyvěšením seznamů pokrmů a v nich obsažených alergenů na viditelném místě
2) Uvedením obsahu alergenů u jednotlivých pokrmů přímo v jídelním lístku nebo např. uvedení číselných kódů s odkazem na seznam alergenů
3) Sdělením informace přímo spotřebiteli na jeho vyžádání, a to prioritně písemně, nebo alespoň ústně, přičemž ale vždy musí být spotřebiteli předem známa informace, kde získá konkrétní údaje o obsahu alergenů v jednotlivých pokrmech. K dispozici tedy musí být sdělení uvedené např. v jídelním lístku či na jiném viditelném místě např. na vývěsní tabuli. Jde o informaci ve smyslu „Informace o alergenech obsažených v pokrmech podá obsluha“ apod.
Všechny způsoby jsou akceptovatelné a odpovídají požadavkům právních předpisů. Samozřejmě mohou existovat i další způsoby realizace povinnosti, které mohou vyhovovat právním požadavkům. Výše uvedené varianty jsou však zdaleka nejčastější. V případě, že bude název alergenu součástí názvu pokrmu, je tato skutečnost již považována za splnění dané povinnosti, např. celerový salát, smetanová omáčka, vaječná pomazánka, špenát s vejcem, smažený sýr s oblohou, losos na víně, příloha: pšeničné pečivo, krevetový koktejl, humrová salát, tuňáková pomazánka.
Ve Středočeském kraji bylo v rámci daného cíleného dozoru provedeno celkem 160 kontrol. Většina provozovatelů měla povědomí o povinnosti poskytovat informace o alergenech obsažených v pokrmech, pouze ve 3 případech o této povinnosti vůbec nevěděli. Dle způsobu realizace uvedené povinnosti lze však konstatovat, že ne všechny kontrolované osoby povinnost řádně pochopily. Proškolení personálu proběhlo ve 138 provozovnách stravovacích služeb, tj. ve více než 86 % kontrolovaných subjektů. Způsob realizace povinnosti poskytovat informace o alergenech obsažených v pokrmech byl nejčastěji zajištěn uvedením v jídelním lístku nebo vyvěšením informace na viditelném místě, případně kombinací obou možností. Méně často bylo možné informace získat u obsluhy, zde bylo však zjištěno, že personál výčet alergenů v konkrétních pokrmech v některých případech neznal. Reakce spotřebitelů byly zaznamenány pouze ojediněle (v necelých 7 %) kontrolovaných provozoven. Informace o obsahu alergenů byly již v minulosti spotřebiteli vyžadovány, zejména v případě konzumentů s konkrétní dietou (např. bezlepková). Na což měli a nadále mají zákazníci oprávněný nárok i dle zákona o ochraně spotřebitele. Z praxe se v podmínkách Středočeského kraje ukázalo, že i tento způsob informování byl v zásadě dostačující k prevenci závažných alergických reakcí u konzumentů. Provozovatelé stravovacích provozů většinou hodnotí novou povinnost uvádět alergeny v pokrmech jako zátěž administrativního charakteru.
Problematice alergenů bude dále věnována výrazná pozornost i v rámci standardní kontrolní činnosti tak, aby byla zajištěna kontrola plnění těchto povinností, které zvyšují komfort spotřebitelů trpících potravinovými alergiemi.
Zpracoval: Ing. Josef Hrdina, MBA
Datum zpracování: 27. 3. 2015
Kategorie:
Kategorie
  • Dozor nad potravinami

Navigace pro příspěvek

Previous Post Informace o nebezpečí ohrožení zdraví v rozkrytých označených haldách na Kaňku
Next Post Výroční zpráva o povinně hlášených pohlavně přenosných nemocech ve Středočeském kraji za rok 2014
easy-to-read
Snadné čtení - základní obecné informace

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT