Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Home Dozor nad potravinami Cílená kontrolní akce – poskytování informací o alergenech

Cílená kontrolní akce – poskytování informací o alergenech

27. března 2015 27. března 2015 | Jiří Stárek

Dne 22. ledna 2015 byl hlavním hygienikem ČR vyhlášen cílený úkol zaměřený na monitoring stavu poskytování informací o látkách vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost obsažených v pokrmech. Cílem bylo ověřit, zda si jsou provozovatelé vědomi povinnosti poskytnout spotřebiteli informaci o přítomných látkách nebo produktech vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost, během tohoto cíleného dozoru byla řešena i otázka řádného proškolení zaměstnanců a aktualizace informace o látkách nebo produktech vyvolávajících alergie obsažených v nabízených pokrmech.

Provozovatelé mají v zásadě tři možnosti, jak informovat zákazníky o obsahu alergenů v pokrmech.
1) Vyvěšením seznamů pokrmů a v nich obsažených alergenů na viditelném místě
2) Uvedením obsahu alergenů u jednotlivých pokrmů přímo v jídelním lístku nebo např. uvedení číselných kódů s odkazem na seznam alergenů
3) Sdělením informace přímo spotřebiteli na jeho vyžádání, a to prioritně písemně, nebo alespoň ústně, přičemž ale vždy musí být spotřebiteli předem známa informace, kde získá konkrétní údaje o obsahu alergenů v jednotlivých pokrmech. K dispozici tedy musí být sdělení uvedené např. v jídelním lístku či na jiném viditelném místě např. na vývěsní tabuli. Jde o informaci ve smyslu „Informace o alergenech obsažených v pokrmech podá obsluha“ apod.
Všechny způsoby jsou akceptovatelné a odpovídají požadavkům právních předpisů. Samozřejmě mohou existovat i další způsoby realizace povinnosti, které mohou vyhovovat právním požadavkům. Výše uvedené varianty jsou však zdaleka nejčastější. V případě, že bude název alergenu součástí názvu pokrmu, je tato skutečnost již považována za splnění dané povinnosti, např. celerový salát, smetanová omáčka, vaječná pomazánka, špenát s vejcem, smažený sýr s oblohou, losos na víně, příloha: pšeničné pečivo, krevetový koktejl, humrová salát, tuňáková pomazánka.
Ve Středočeském kraji bylo v rámci daného cíleného dozoru provedeno celkem 160 kontrol. Většina provozovatelů měla povědomí o povinnosti poskytovat informace o alergenech obsažených v pokrmech, pouze ve 3 případech o této povinnosti vůbec nevěděli. Dle způsobu realizace uvedené povinnosti lze však konstatovat, že ne všechny kontrolované osoby povinnost řádně pochopily. Proškolení personálu proběhlo ve 138 provozovnách stravovacích služeb, tj. ve více než 86 % kontrolovaných subjektů. Způsob realizace povinnosti poskytovat informace o alergenech obsažených v pokrmech byl nejčastěji zajištěn uvedením v jídelním lístku nebo vyvěšením informace na viditelném místě, případně kombinací obou možností. Méně často bylo možné informace získat u obsluhy, zde bylo však zjištěno, že personál výčet alergenů v konkrétních pokrmech v některých případech neznal. Reakce spotřebitelů byly zaznamenány pouze ojediněle (v necelých 7 %) kontrolovaných provozoven. Informace o obsahu alergenů byly již v minulosti spotřebiteli vyžadovány, zejména v případě konzumentů s konkrétní dietou (např. bezlepková). Na což měli a nadále mají zákazníci oprávněný nárok i dle zákona o ochraně spotřebitele. Z praxe se v podmínkách Středočeského kraje ukázalo, že i tento způsob informování byl v zásadě dostačující k prevenci závažných alergických reakcí u konzumentů. Provozovatelé stravovacích provozů většinou hodnotí novou povinnost uvádět alergeny v pokrmech jako zátěž administrativního charakteru.
Problematice alergenů bude dále věnována výrazná pozornost i v rámci standardní kontrolní činnosti tak, aby byla zajištěna kontrola plnění těchto povinností, které zvyšují komfort spotřebitelů trpících potravinovými alergiemi.
Zpracoval: Ing. Josef Hrdina, MBA
Datum zpracování: 27. 3. 2015
Kategorie:
Kategorie
  • Dozor nad potravinami

Navigace pro příspěvek

Previous Post Informace o nebezpečí ohrožení zdraví v rozkrytých označených haldách na Kaňku
Next Post Výroční zpráva o povinně hlášených pohlavně přenosných nemocech ve Středočeském kraji za rok 2014

Date Posts

Květen 2022
Po Út St Čt Pá So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« Dub    

Tags

test

Recent Posts

Informace k očkování proti Covid-19

9 prosince, 2021

Schválení účetní závěrky za rok 2017

20 dubna, 2021

Archives

  • Květen 2022
  • Duben 2022
  • Březen 2022
  • Únor 2022
  • Leden 2022
  • Prosinec 2021
  • Listopad 2021
  • Říjen 2021
  • Září 2021
  • Srpen 2021
  • Červenec 2021
  • Červen 2021
  • Květen 2021
  • Duben 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červenec 2020
  • Červen 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Prosinec 2019
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červenec 2019
  • Červen 2019
  • Květen 2019
  • Duben 2019
  • Březen 2019
  • Únor 2019
  • Leden 2019
  • Prosinec 2018
  • Listopad 2018
  • Říjen 2018
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Červenec 2018
  • Červen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018
  • Únor 2018
  • Leden 2018
  • Prosinec 2017
  • Listopad 2017
  • Říjen 2017
  • Září 2017
  • Srpen 2017
  • Červenec 2017
  • Červen 2017
  • Květen 2017
  • Duben 2017
  • Březen 2017
  • Únor 2017
  • Leden 2017
  • Prosinec 2016
  • Listopad 2016
  • Říjen 2016
  • Září 2016
  • Srpen 2016
  • Červenec 2016
  • Červen 2016
  • Únor 2016
  • Leden 2016
  • Listopad 2015
  • Říjen 2015
  • Září 2015
  • Srpen 2015
  • Červenec 2015
  • Červen 2015
  • Květen 2015
  • Duben 2015
  • Březen 2015
  • Únor 2015
  • Leden 2015
  • Říjen 2014
  • Září 2014
  • Srpen 2014
  • Červenec 2014
  • Červen 2014
  • Květen 2014
  • Duben 2014
  • Leden 2014
  • Listopad 2013
  • Září 2013
  • Srpen 2013
  • Červenec 2013
  • Květen 2013
  • Duben 2013
  • Březen 2013
  • Leden 2013
  • Listopad 2012
  • Říjen 2012
  • Září 2012
  • Červenec 2012
  • Červen 2012
  • Květen 2012
  • Březen 2012
  • Listopad 2011
  • Říjen 2011
  • Srpen 2011
  • Květen 2011
  • Duben 2011
  • Březen 2011
  • Únor 2011
  • Říjen 2010
  • Září 2010
  • Červenec 2010
  • Červen 2010
  • Květen 2010
  • Březen 2010
  • Únor 2010
  • Leden 2010
  • Listopad 2009
  • Říjen 2009
  • Září 2009
  • Červen 2009
  • Květen 2009
  • Duben 2009
dentco

To receive email releases, simply provide us
with your email address below.

    Blog Posts

    Informace k očkování proti Covid-19

    9 prosince, 2021

    Schválení účetní závěrky za rok 2017

    20 dubna, 2021

    Our Contacts

    • 1560 Holden Street San Diego, CA 92139
      Get directions on the map
    • 1-800-267-0000, 1-800-267-0001
      (24/7 General inquiry)
    • info@dentco.net

    Newsletter

    Zadejte Vaši emailovou adresu pro odběr newsletteru. Potvrzením odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů (e-mail a IP adresa) a přijímáte zásady ochrany osobních údajů zvedených ZDE.

    E-mail odeslán. Zkontrolujte složku doručené pošty nebo složku pro Spam pro potvrzení odběru.

    Kontakt ústředí

    Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

    • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
    • Facebook
    • ID datové schránky: hhcai8e
    • e-podatelna@khsstc.cz
    • IČO: 7100 9159

    Formuláře ke stažení

    Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

    Formuláře ke stažení

    Rychlé odkazy

    • Krajské hygienické stanice
    • Ministerstva
    • Ostatní
    • Prohlášení o přístupnosti a cookies
    Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
    Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
    Upravit předvolbyPřijmout Vše
    Manage consent

    Vaše soukromí je pro nás důležité

    Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


    Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

    BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
    Vždy povoleno
    Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
    COOKIES PRO FUNKCIONALITY
    Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
    SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
    Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT