Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Stravovací služby Informace o provedeném regionálním úkolu KHS Středočeského kraje se sídlem v Praze – Monitoring kvality fritovacích olejů

Informace o provedeném regionálním úkolu KHS Středočeského kraje se sídlem v Praze – Monitoring kvality fritovacích olejů

12. prosince 2016 12. prosince 2016 | Jiří Stárek

V rámci výkonu státního zdravotního dozoru v provozovnách stravovacích služeb byl pracovníky Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze proveden monitoring kvality olejů používaných v provozovnách poskytujících stravovací služby k fritování tj. k tepelné úpravě potravin podobné smažení. Na rozdíl od smažení je pokrm při fritování celý ponořen do horkého oleje, jeho příprava je proto rychlejší a rovnoměrnější.

Fritování je oblíbený způsob přípravy pokrmů, protože je rychlý, jednoduchý, zachovává chuť a z kuchařského hlediska je velmi efektivní. Při fritování je část vody, kterou fritovaná potravina obsahuje, nahrazována smažícím médiem. Účinkem vysoké teploty během fritování dochází k dehydrataci povrchové vrstvy fritované potraviny, která se stává křupavou (obsahuje pouze kolem 3% vody). Odpařením vody vznikají v této křupavé povrchové vrstvě póry, které jsou v průběhu fritování naplněny olejem. Zhnědnutí této vrstvy je výsledkem tepelné přeměny cukrů a bílkovin.

Kvalita fritovaných potravin souvisí s kvalitou fritovacího oleje. Během smažení potravin v olejové lázni se v důsledku probíhajících degradačních (chemických) reakcí po určité době v oleji nahromadí různé degradační produkty, které zhoršují jeho technologické vlastnosti a ohrožují zdravotní nezávadnost smažených potravin.

Cílený monitoring byl realizován v období od února do listopadu 2016 a kvalita olejů byla testována přímo ve smažících lázních pro přípravu pokrmů. Pro zjištění kvality olejů byl kontrolními pracovníky používán chemický rychlotest 3M LRSM, který přesně stanoví kvalitu smažícího media dle hodnoty obsahu volných mastných kyselin.

Testování proběhlo ve 219 provozovnách různých typů zařízení stravovacích služeb – ve vyvařujících restauracích v počtu 136, provozovnách zajišťujících stravování zaměstnanců v počtu 23, stáncích pevných v počtu 35 a ve stáncích v rámci konání jednorázových akcí v počtu 24. Nejčastěji jsou k fritování používány jednodruhové oleje a to ve 212 případech. Hlavně olej řepkový 111x, palmový 39x, slunečnicový 35x a sójový 17x. Použití vícedruhového oleje bylo zjištěno při 16 kontrolách.  

Kromě zjišťování kvality olejů a preferovaných typů fritovacího media používaného ve stravovacích provozech, byla dále sledována teplota oleje při smažení, která v 38 zjištěných případech přesáhla teplotu 180 °C. Přičemž za těchto podmínek dochází k řadě chemických a fyzikálních změn, což má za následek zhoršení kvality oleje. Dále byla ověřována kritéria pro výměnu oleje stanovená v kontrolovaných provozovnách, a jakým způsobem je prováděna kontrola kvality olejů provozovatelem. Hlavním kritériem výměny oleje je stanoveno vizuální posouzení (barva, vůně, kontaminace ze smažené potraviny, pěnivost, apod.). Bylo zjištěno, že provozovatelé zařízení společného stravování nemají ve většině případů způsob kontroly kvality fritovacích olejů a kritéria pro jejich výměnu ve fritéze řešeny v systému založeném na zásadách HACCP.

Provedeným monitoringem byla prokázána u 6 vzorků nevyhovující kvalita fritovacího oleje z celkového počtu 219 analyzovaných vzorků.

Typ smažícího média

Typ smažícího média
Obrázek 2 z 3

Graf: Typ smažícího media, znázornění procentuálního zastoupení nejčastěji používaného typu fritovacího media

Zpracoval: odbor hygieny výživy a PBU

Zpracováno: 12. 12. 2016

Kategorie:
Kategorie
  • Stravovací služby

Navigace pro příspěvek

Previous Post Stručná informace k hygieně stánkového prodeje občerstvení při akcích s dobou trvání od jednoho do tří dnů
Next Post Zkušenosti z kontroly obsahu lepku v bezlepkové pizze
easy-to-read
Snadné čtení a informace o přístupnosti ústředí a územních pracovišť

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • @hygiena.stc
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT