Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Home Dozor nad potravinami Zkušenosti z kontroly obsahu lepku v bezlepkové pizze

Zkušenosti z kontroly obsahu lepku v bezlepkové pizze

24. dubna 2017 24. dubna 2017 | Jiří Stárek

Lepek (gluten) může pro nemalý počet osob, trpících onemocněním zvaným „Celiakie“, představovat ohrožení zdraví. Celiakie je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek. Působením lepku dochází u nemocné osoby k rozvoji autoimunitního zánětu sliznice tenkého střeva, tento jev nemusí mít žádné zjevné příznaky, ale působí destrukčně na slizniční klky a mikroklky střeva čímž dochází k špatnému vstřebání živin, vitamínů a minerálů.

Vzhledem k povinnostem vyplývajícím z nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, a zejména na čl. 36 odst. 3 písm. d) uvedeného nařízení, bylo vydáno prováděcí nařízení Komise (EU) č. 828/2014, ze dne 30. července 2014, o požadavcích na poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách spotřebitelům.

Tímto nařízením jsou jasně vymezeny pojmy pro povolená tvrzení o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách a jejich podmínky:

Použije-li se tvrzení „BEZ LEPKU“ nesmí potravina ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli obsahovat více než 20 mg/kg lepku.

Další možností je tvrzení „s VELMI NÍZKÝM OBSAHEM LEPKU“ které lze použít pouze tehdy, pokud u potravin, jež sestávají z jedné nebo více složek vyrobených z pšenice, žita, ječmene, ovsa nebo jejich kříženců, které byly speciálně zpracovány tak, aby v nich byl snížen obsah lepku, nebo tyto složky obsahují, činí obsah lepku v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli, nejvýše 100 mg/kg.

Středočeští hygienici provedli kontrolu v pizzerii, kde je zákazníkům nabízena rovněž bezlepková pizza. Kontrola byla zahájena anonymním nákupem bezlepkové pizzy a následoval odběr vzorků servírované pizzy, bezlepkového těsta a surovin pro přípravu pizzy.

Ve zmíněné pizzerii se denně připraví cca 80 porcí klasické pizzy s běžným těstem z pšeničné mouky a
cca 30 porcí „bezlepkové pizzy“ na dodávaném těstě, u kterého je obsah lepku dodavatelem pravidelně laboratorně kontrolován. Bezlepkové těsto, je dodáváno zamrazené, vakuově balené po jednotlivých porcích. Na etiketě je uvedeno, že se jedná o přirozeně bezlepkový korpus složený z vody, soli a bezlepkové směsi (rýže, tapioca, brambory, xantanová guma), zároveň je zde informace, že je těsto vyrobeno bez ořechů mléka, caseinu, vajec lepku a soji.

Bezlepková pizza byla pečena odděleně v konvektomatu, aby při pečení bylo sníženo riziko kontaminace lepkem z pšeničné mouky, která se pochopitelně nachází v peci určené pro přípravu klasické pizzy.

Nicméně příprava, zdobení pizzy, probíhala v prostoru, kde se připravuje pizza klasická. Kuchař, který zajišťuje výrobu pizzy, si dle instrukcí umyl ruce a vyjmul těsto z obalu a umístil jej na pekáč, který následně přenesl do přípravny pizzy, kde na něj, dle požadovaného druhu pizzy navrstvil dané ingredience. Takto připravenou pizzu dal upéci do zmíněného konvektomatu.

  • Odebrané vzorky byly vyšetřovány metodou ELISA s citlivostí na 0,5 mg/kg obsahu lepku v potravině.
  • U těchto vzorků byl naměřen následující obsah lepku:
  • Bezlepkové těsto < 5="" />
  • Suroviny pro přípravu pizzy 13,7 mg/kg (±30%)
  • Servírovaná pizza 32,1 mg/kg (±30%)

Je velice pravděpodobné, že suroviny k přípravě pizzy byly kontaminovány v různých částech různě a zároveň došlo mezi odebíráním vzorku hotové pizzy a odebíráním použitých surovin ke spotřebování jedné suroviny, která byla vyměněna za novou.  Kontrolou byly prověřeny etikety všech surovin použitých ke zdobení pizzy. Jednalo se o potraviny, ve kterých nebyl, dle sdělení výrobce, obsažen lepek.

Servírovaná pizza obsahovala 32,1 mg/kg (±30%) lepku. Tato hodnota neodpovídá požadavku stanovenému pro bezlepkový pokrm, jak ji provozovatel nabízel.

Je k zamyšlení, zda je možné v klasické pizzérii připravit s jistotou bezlepkový pokrm, vzhledem k tomu, že pro nemocné osoby představuje problém opravdu již malé množství lepku.

Jestliže pracovník pracuje s pšeničnou moukou, už on sám představuje „riziko kontaminace“, jelikož na oděvu, či na rukou mu mohou ulpět částečky mouky. Při přípravě klasické pizzy si přirozeně nemyje ruce mezi tvarováním těsta a zdobením, tím pádem je pravděpodobné, že i suroviny, které používá ke zdobení, mohou být kontaminovány. Stejně tak pracovní plocha obvykle není prostá pšeničné mouky.

Pro přípravu bezlepkové pizzy by bylo vhodné vyčlenit samostatný prostor, náčiní i pracovníka. Využití konvektomatu pro oddělené pečení je správným posledním krokem přípravy bezlepkové pizzy. Avšak ochrana proti kontaminaci při samotné přípravě je neméně důležitá.

Zpracoval: odbor HV a PBU

Zpracováno: 24. 4. 2017

Kategorie:
Kategorie
  • Dozor nad potravinami

Navigace pro příspěvek

Previous Post Doporučení pro cestující do Brazílie, oblasti Espirito Santo – výskyt žluté zimnice
Next Post Výroční zpráva o činnosti KHS Středočeského kraje za rok 2016

Date Posts

Květen 2022
Po Út St Čt Pá So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« Dub    

Tags

test

Recent Posts

Informace k očkování proti Covid-19

9 prosince, 2021

Schválení účetní závěrky za rok 2017

20 dubna, 2021

Archives

  • Květen 2022
  • Duben 2022
  • Březen 2022
  • Únor 2022
  • Leden 2022
  • Prosinec 2021
  • Listopad 2021
  • Říjen 2021
  • Září 2021
  • Srpen 2021
  • Červenec 2021
  • Červen 2021
  • Květen 2021
  • Duben 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červenec 2020
  • Červen 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Prosinec 2019
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červenec 2019
  • Červen 2019
  • Květen 2019
  • Duben 2019
  • Březen 2019
  • Únor 2019
  • Leden 2019
  • Prosinec 2018
  • Listopad 2018
  • Říjen 2018
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Červenec 2018
  • Červen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018
  • Únor 2018
  • Leden 2018
  • Prosinec 2017
  • Listopad 2017
  • Říjen 2017
  • Září 2017
  • Srpen 2017
  • Červenec 2017
  • Červen 2017
  • Květen 2017
  • Duben 2017
  • Březen 2017
  • Únor 2017
  • Leden 2017
  • Prosinec 2016
  • Listopad 2016
  • Říjen 2016
  • Září 2016
  • Srpen 2016
  • Červenec 2016
  • Červen 2016
  • Únor 2016
  • Leden 2016
  • Listopad 2015
  • Říjen 2015
  • Září 2015
  • Srpen 2015
  • Červenec 2015
  • Červen 2015
  • Květen 2015
  • Duben 2015
  • Březen 2015
  • Únor 2015
  • Leden 2015
  • Říjen 2014
  • Září 2014
  • Srpen 2014
  • Červenec 2014
  • Červen 2014
  • Květen 2014
  • Duben 2014
  • Leden 2014
  • Listopad 2013
  • Září 2013
  • Srpen 2013
  • Červenec 2013
  • Květen 2013
  • Duben 2013
  • Březen 2013
  • Leden 2013
  • Listopad 2012
  • Říjen 2012
  • Září 2012
  • Červenec 2012
  • Červen 2012
  • Květen 2012
  • Březen 2012
  • Listopad 2011
  • Říjen 2011
  • Srpen 2011
  • Květen 2011
  • Duben 2011
  • Březen 2011
  • Únor 2011
  • Říjen 2010
  • Září 2010
  • Červenec 2010
  • Červen 2010
  • Květen 2010
  • Březen 2010
  • Únor 2010
  • Leden 2010
  • Listopad 2009
  • Říjen 2009
  • Září 2009
  • Červen 2009
  • Květen 2009
  • Duben 2009
dentco

To receive email releases, simply provide us
with your email address below.

    Blog Posts

    Informace k očkování proti Covid-19

    9 prosince, 2021

    Schválení účetní závěrky za rok 2017

    20 dubna, 2021

    Our Contacts

    • 1560 Holden Street San Diego, CA 92139
      Get directions on the map
    • 1-800-267-0000, 1-800-267-0001
      (24/7 General inquiry)
    • info@dentco.net

    Newsletter

    Zadejte Vaši emailovou adresu pro odběr newsletteru. Potvrzením odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů (e-mail a IP adresa) a přijímáte zásady ochrany osobních údajů zvedených ZDE.

    E-mail odeslán. Zkontrolujte složku doručené pošty nebo složku pro Spam pro potvrzení odběru.

    Kontakt ústředí

    Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

    • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
    • Facebook
    • ID datové schránky: hhcai8e
    • e-podatelna@khsstc.cz
    • IČO: 7100 9159

    Formuláře ke stažení

    Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

    Formuláře ke stažení

    Rychlé odkazy

    • Krajské hygienické stanice
    • Ministerstva
    • Ostatní
    • Prohlášení o přístupnosti a cookies
    Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
    Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
    Upravit předvolbyPřijmout Vše
    Manage consent

    Vaše soukromí je pro nás důležité

    Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


    Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

    BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
    Vždy povoleno
    Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
    COOKIES PRO FUNKCIONALITY
    Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
    SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
    Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT