Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Alimentární nákazy Kampylobakterová enteritida

Kampylobakterová enteritida

20. února 2025 20. února 2025 | Jiří Stárek

Onemocnění způsobené bakterií z rodu Campylobacter neboli kampylobakterióza je celosvětově rozšířená zoonóza projevující se jako akutní průjmové onemocnění. Jedná se o nejčastější bakteriální průjmové onemocnění v ČR.

 

Původce:

Původcem je nejčastěji bakterie Campylobacter jejuni/coli.

 

Zdroj:

Jedná se o zoonózu (onemocnění přenosné ze zvířat na člověka), zdrojem jsou teplokrevná zvířata, včetně domácích zvířat a ptáků, v jejichž střevech se kampylobakter nachází. Zdrojem může být i člověk, který vylučuje bakterii stolicí.

 

Přenos:

Jednou možností způsobu přenosu je na člověka přímo ze zvířat, nepřímo ze zvířecích produktů a vody, nebo kontaminovanými předměty. Nejčastější cesta šíření infekce je alimentární, tzn. požitím kontaminovaných surovin živočišného původu (nepasterizovaného mléka a výrobků z něj, vody a nedostatečně tepelně zpracovaného masa – hlavně drůbežího a hovězího – steaky, tatarské bifteky). Po požití kontaminované potravy pronikají bakterie do tenkého střeva, kde se množí. 

 

Projevy:

Jedná se o onemocnění trávicího traktu. Po uplynutí inkubační doby se objevují typické klinické příznaky – vzestup teploty, nevolnost a bolesti hlavy, po dalších 12–24 hodinách nastupují kolikovité bolesti břicha, často v pravém dolním kvadrantu – mohou se jevit jako zánět slepého střeva, krvavé průjmy s příměsí hlenu. Většina nemocných nezvrací. U dětí se častěji vyskytuje bolest svalů, závrať a zvracení. Tyto příznaky obvykle trvají od dvou do šesti dnů. Hlavní komplikací je dehydratace.

 

Inkubační doba:

Inkubační doba je 2–11 dnů.

 

Terapie:

Při mírném průběhu není třeba specifická léčba, hlavní význam má hydratace (dostatek tekutin), příp. náhrada ztrát minerálů. Při kolikovitých bolestech břicha lze podat spasmolytika. Při závažnějším průjmu a déletrvajících příznacích nemoci je třeba obrátit se na ošetřujícího lékaře.

V rekonvalescenci pomáhá dieta bez tuků a jednoduchých cukrů – mrkev, rýže...

 

Prevence:

Prevence vzniku alimentárních onemocnění spočívá v dodržování základní hygienických pravidel, ke kterým patří např. neomývat zakoupenou drůbež a maso pod tekoucí vodou (vzniklý aerosol může potřísnit a kontaminovat okolní plochy a předměty), striktně vymezit kuchyňské pomůcky a nástroje pro práci se syrovým masem od těch, které jsou určeny ke zpracování pokrmů pro přímou konzumaci, časté mytí rukou a pracovních ploch. Nezbytná je i dostatečná tepelná úprava pokrmů, oddělené skladování potravin určených k přímé spotřebě od masných produktů a vajec. Dodržování hygienických pravidel je důležité i při kontaktu s domácími mazlíčky.

 

Zdroje:

  • BENEŠ, Jiří. Infekční lékařství. vydání vydání. Galén, 2009. 651 s. ISBN 978-80-7262-644-1
  • Centers for disease control and prevention. Campylobacter [online]. [cit. 2013-11-18]. Dostupné z: https://www.cdc.gov/nczved/divisions/dfbmd/diseases/campylobacter/
  • Státní veterinární správa, dostupné z: https://www.svscr.cz/zivocisne-produkty/onemocneni-z-potravin/kampylobakterioza/

 

Zpracovala:

Alena Tabe, DiS.,

rada protiepidemického oddělení pro okresy Beroun a Rakovník

 

Zpracováno dne 12.02.2025

Kategorie:
Kategorie
  • Alimentární nákazy

Navigace pro příspěvek

Previous Post CHLAMYDIOVÉ INFEKCE
Next Post Legionelóza
easy-to-read
Snadné čtení a informace o přístupnosti ústředí a územních pracovišť

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • @hygiena.stc
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT