Dle § 10 odst. 3 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, musí fyzické osoby činné při stravování splňovat požadavky stanovené tímto zákonem pro výkon činností epidemiologicky závažných, a to:
· mít zdravotní průkaz,
· mít znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví.
Tato povinnost se vztahuje na fyzické osoby přicházející při pracovních činnostech při výrobě potravin nebo při uvádění potravin do oběhu do přímého styku s potravinami, pokrmy, zařízením, náčiním nebo plochami, které jsou ve styku s potravinami nebo pokrmy.
Zdravotní průkaz vydává registrující poskytovatel zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství nebo v oboru praktický lékař pro děti a dorost nebo poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Z výše uvedeného vyplývá, že všechny fyzické osoby, činné v rámci zotavovací akce, jiné podobné akce nebo škole v přírodě, a tedy i zdravotník, které se budou podílet na výrobě a přípravě stravy nebo při uvádění potravin do oběhu, musí mít zdravotní průkaz a mít znalosti v oblasti hygieny potravin (proškolení)
Zpracovala: Mgr. Jana Tomicová
Zpracováno dne: 25.05.2015