Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Bezpečnost potravin Ochrana před alimentárními onemocněními

Ochrana před alimentárními onemocněními

15. června 2009 15. června 2009 | Jiří Stárek

 S příchodem teplých letních měsíců nás kromě „příjemností“, jako jsou sluníčko, dovolená, lenošení a nicnedělání mohou častěji potkat i „nepříjemnosti“ spojené s poruchami funkce zažívacího systému, které lidověji nazýváme průjmovými onemocněními. Jde o onemocnění, která sice mají různého původce (vesměs bakterie, včetně jimi produkovaných toxinů, nebo viry), ale která jinak mají mnoho společného.

  • Prakticky vždy se jedná o infekční onemocnění, která se přenášejí mezi lidmi, nebo ze zvířat na lidi a mají krátkou, řádově hodiny a dny trvající, inkubační dobu (doba od proniknutí původce onemocnění do organizmu do objevení se klinických příznaků onemocnění).
  • Velmi často slouží jako cesta přenosu (vehikulum) nákazy potravina.
  • Bránou vstupu – místem, kudy se dostává původce nákazy do lidského organizmu, je vždy zažívací, odborně alimentární, trakt.
  • Ten je rovněž vždy i cílovým orgánem, který je infekcí postižen. Je tomu, až na výjimky, tak proto, že buňky, kterými je alimentární trakt tvořen, jsou nejvhodnějším prostředím pro další rozmnožování původců onemocnění.
  • Z klinických příznaků onemocnění dominují zvracení, průjem, někdy se přidává teplota, bolesti hlavy. Záleží na tom, která část zažívacího traktu je primárně postižena a zdali na něj působí sama bakterie, nebo toxin, který produkuje – pokud je to žaludek, převažuje zvracení, pokud je to tenké střevo, tak průjem, pokud tlusté střevo, může se ve stolici objevit příměs hlenu a krve. Závažnost klinických příznaků často souvisí s věkem postižených, závažnější průběh mívají alimentární infekce u nejmladších věkových kategorií a u seniorů.
  • Nemocný člověk, nebo nosič vylučuje původce nákazy z těla ven stolicí nejen během doby, kdy nemoc trvá, ale někdy i dny před objevením se klinických příznaků a řádově dny až týdny po jejich odeznění.
Jak se chovat, abychom se nenakazili? Existuje řada doporučení, která platí obecně kdykoliv a kdekoliv. V našich podmínkách se dají se shrnout do několika zásad.
  • Důkladně a často si myjte ruce, minimálně vždy před jídlem a po použití toalety. Zabráníte tak sekundární kontaminaci potravin.
  • K pití, vaření, mytí ovoce a zeleniny ale i rukou používejte výhradně pitnou vodu. Pečlivé mytí ovoce a zeleniny, které budete konzumovat syrové, je velmi důležité a týká se to i produktů z vaší vlastní zahrádky.
  • Při nákupu potravin věnujte pozornost údajům povinně uváděných na obalech. Přednostně těm, které označují druh potraviny, její trvanlivost a skladovací podmínky.
  • Zvláště v létě se vyhýbejte epidemiologicky rizikovým potravinám, jako jsou lahůdkářské výrobky, měkké cukrářské výrobky, měkké salámy a uzeniny. Pokud si je nedokážete odepřít, kupujte a zkonzumujte je vždy čerstvé a pokud možno je neskladujte, mají totiž trvanlivost pouze 24 hodin od data výroby a kolísání teploty vždy ohrožuje jich bezpečnost.
  • Dnes, v době velmi oblíbeného grilování předem nakládaných různých druhů mas a klobás, opékání špekáčků, či jiných druhů uzenin, dbejte před jejich podáváním na důkladné propečení.
  • Pokud se stane, že onemocníte, klinické příznaky netrvají dlouho. Často vystačíte s omezením přívodu potravy (rohlíky a suchary) a naopak se zvýšeným přívodem tekutin. Vždy se ale vyhněte se přípravě jídla pro ostatní.

Zásad není mnoho, a pokud je budete dodržovat, máte možnost, jak významně snížit riziko vlastního onemocnění alimentární infekcí, ve svých rukou.

Kategorie:
Kategorie
  • Bezpečnost potravin

Navigace pro příspěvek

Previous Post KODEX HYGIENICKÝCH PRAVIDEL PRO PŘEDVAŘENÉ A VAŘENÉ POTRAVINY VE VEŘEJNÉM STRAVOVÁNÍ
Next Post Zkouška znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví při výkonu činností epidemiologicky závažných
easy-to-read
Snadné čtení - základní obecné informace

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT