Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Bezpečnost potravin RASFF – Systém včasné výměny informací pro potraviny a krmiva

RASFF – Systém včasné výměny informací pro potraviny a krmiva

10. července 2016 10. července 2016 | Jiří Stárek

Spotřebitelé chtějí mít jistotu, že potraviny, které konzumují, jsou zdravotně nezávadné. Bezpečnost potravin a krmiv je tedy v popředí jejich zájmu. K zajištění zdravotní nezávadnosti potravin a krmiv v EU v celosvětovém měřítku přispívá především propracovaná legislativa a vzájemná spolupráce jednotlivých členských států. Jedním z klíčových nástrojů, které umožňují rychle reagovat na rizika týkající se potravin a krmiv, je systém RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). Na evropské úrovni funguje tento systém rychlého varování již od roku 1978 a byl zřízen na základě článku 50 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin. Je zřízen formou sítě, která kromě Komise Evropského společenství zahrnuje členské státy Evropské unie, státy Evropského sdružení volného obchodu (Norsko, Island, Lichtenštejnsko, Švýcarsko) a od roku 2002 i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).

Systém RASFF propojuje kontaktní místa ve všech členských státech, členských organizacích systému a Evropskou komisi. Mezi těmito členy sítě probíhá neustálá výměna informací o všech zdravotních rizicích z potravin a krmiv. Nepřetržitá služba zajišťuje, že příjem a odesílání urgentních oznámení a reakcí na ně probíhá v nejkratším možném čase. Pokud má některý člen systému RASFF informace o závažném zdravotním riziku u potravin či krmiv, musí prostřednictvím systému RASFF okamžitě informovat Evropskou komisi. Evropská komise pak ihned informuje ostatní členy, aby provedli vhodné kroky. Mezi taková opatření může například patřit stažení daného produktu z trhu za účelem ochrany zdraví spotřebitelů. Komise vyhodnocuje všechna příchozí hlášení a předává je dále členům systému RASFF prostřednictvím jednoho ze čtyř typů oznámení.

V rámci systému RASFF existují 4 kategorie oznámení: Varování (Alert notification) je zasíláno, pokud se na trhu vyskytuje rizikový výrobek (potravina či krmivo), který představuje vážné přímé nebo nepřímé riziko pro zdraví spotřebitele a je třeba okamžitě přijmout vhodná opatření. Členský stát systému RASFF, který identifikoval problém a přijal potřebná opatření (např. stahování produktu z trhu) iniciuje vydání Varování. Cílem Varování je podat všem členům systému RASFF informaci o tom, že mají ověřit, zda se daný produkt vyskytuje na jejich trhu tak, aby mohla být přijata odpovídající opatření. Odmítnutí na hranicích (Border rejection / Border rejection notification) se týkají zásilek potravin a krmiv, které prošly zkoušením a byly odmítnuty na vnějších hranicích EU (a Evropského hospodářského prostoru - EHP), protože představovaly zdravotní riziko. Oznámení o Odmítnutí na hranicích je rozesíláno na veškerá stanoviště hraniční kontroly za účelem posílení kontrol a zajištění toho, aby se odmítnutý produkt nevrátil do EU přes jiné stanoviště hraniční kontroly. Informace (Information notification) jsou používány, pokud bylo riziko identifikováno u výrobku umístěného na trhu, ale další členové nemusí přijímat okamžitá opatření. A to proto, že daný výrobek nebyl uveden na jejich trh nebo se na jejich trhu již nevyskytuje. Dalším důvodem zařazení do této kategorie může být nízká míra rizika (nebezpečí). Novinka (News / News notification) – pod tímto označením jsou členským státům rozesílány všechny druhy informací vztahující se k bezpečnosti výrobků, které nebyly oznámeny jako „Varování“, „Informace“ nebo „Odmítnutí na hranicích“, ale které jsou považovány za důležité pro dozorové orgány členských států. Členové provedou kroky podle typu oznámení a okamžitě informují Evropskou komisi o přijatých opatřeních (například mohou nařídit stažení produktu z trhu).

RASFF v ČR. Fungování RASFF v České republice je upraveno Nařízením vlády č. 98/2005 Sb., kterým se stanoví systém rychlého varování o vzniku rizika ohrožení zdraví lidí z potravin a krmiv. Národním kontaktním místem v systému rychlého varování v ČR je Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která soustřeďuje informace ze všech dozorových orgánů nad potravinami a krmivy v ČR: Státní veterinární správy, SZPI, orgánů ochrany veřejného zdraví a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. S Národním kontaktním místem spolupracují také další účastníci národního systému rychlého varování: Generální ředitelství cel, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Ministerstvo vnitra, Ministerstvo obrany, Ministerstvo spravedlnosti a Ústav zemědělských a potravinářských informací. Koordinačním místem je sekretariát koordinační skupiny bezpečnosti potravin při Ministerstvu zemědělství.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Úřad EFSA má za úkol vyhodnocovat rizika související s potravinami a předávat příslušné informace. EFSA vydává vědecká stanoviska a doporučení, která pomáhají Evropské komisi a členským státům EU při přijímání účinných a včasných rozhodnutí o akcích, která je třeba provést k zajištění ochrany spotřebitelů. Mezinárodní spolupráce Evropská komise a systém RASFF spolupracují s varovným systémem Světové zdravotnické organizace (WHO), který se nazývá INFOSAN (International Food Safety Network). Tato síť ve více než 160 členských státech sdružuje kontaktní místa či národní střediska, která získávají od organizace WHO ve formě zpráv systému INFOSAN informace o problémech s bezpečností potravin a předávají je příslušným ministerstvům ve svých zemích. Systémy RASFF a INFOSAN spolupracují a sdílejí některé informace.

Přílohy:

RASFF_Prohlášení_o_ochraně_osobních_údajů
Kategorie:
Kategorie
  • Bezpečnost potravin

Navigace pro příspěvek

Previous Post Pyramida výživy pro děti
Next Post Výroční zpráva o epidemiologické situaci v roce 2015 ve Středočeském kraji
easy-to-read
Snadné čtení - základní obecné informace

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT