Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Stravovací služby Stánkový prodej nejen v předvánočním období

Stánkový prodej nejen v předvánočním období

5. prosince 2016 5. prosince 2016 | Jiří Stárek

V současné době byla u veřejnosti zaznamenána stoupající obliba mimořádných akcí, ať se již jedná o tradiční akce jako třeba každoročně pořádané vinobraní či adventní trhy, nebo o akce jednorázové, organizované při oslavách různých významných událostí.  Bohužel úroveň stánkového prodeje s občerstvením má při stoupající návštěvnosti těchto akcí spíše klesající tendenci. Zaměstnanci KHS celoročně vykonávají dozor nad těmito přechodnými provozovnami, ať se jedná o stánky plátěné, mobilní či pevné.

 Mezi nejčastěji zjišťované prohřešky patří nedostatky v osobní hygieně pracovníků vykonávajících ve stáncích rizikové činnosti, jako je např. příprava surovin nebo manipulace s pokrmy a penězi. Obsluha stánků bohužel opomíjí základní hygienické návyky a ani při přechodu z nečisté práce na čistou či po použití toalety si neumyje ruce v teplé vodě s použitím mycího prostředku. Ani další zásady osobní hygieny jako čisté, ostříhané a nenalakované nehty na rukou, nebývají u pracovníků těchto stánků zvykem. Dále mezi často zjišťované závady patří nerespektování legislativou daných požadavků na tento druh provozoven. Jedná se o absenci zařízení pro mytí a osoušení rukou, nedostatečné udržování prostor stánků v čistotě a dobrém stavu, nezajištění ukládání potravin tak, aby nedocházelo k riziku jejich kontaminace. V neposlední řadě jde o nesprávné řešení zásobování donášenou nezávadnou vodou, kdy provozovatelé nemají vody dostatek, či jsou používané nádoby na vodu poškozené a znečištěné. Při nabízení pokrmů rychlého občerstvení často nebývá respektována jejich úchova při vhodných teplotních podmínkách. Hotové pokrmy, nebo suroviny pro jejich přípravu, bývají skladovány při teplotě okolního prostředí bez zajištění zařízení pro úchovu v chladu či naopak v teple. Dále nebývají provozovateli stánků respektovány požadavky týkající se zpřístupnění povinných informací konzumentům k nabízenému sortimentu občerstvení, jedná se zejména o obsah přítomných alergenů v nabízených pokrmech a nápojích, ale i o údaje o množství a datu použitelnosti.

Na závěr je třeba dodat, že úroveň stánkového prodeje může významně ovlivnit i sám zákazník a to tím způsobem, že si zboží zakoupí pouze v provozovně, která i z jeho laického pohledu do zápultí, nevykazuje žádné zjevné nedostatky. Stav týkající se hygieny prostor stánku, úchovy potravin, osobní hygieny obsluhy ale i dalších požadavků, jsou mnohdy viditelné na první pohled. Pokud si při návštěvě akce vybíráte stánek, kde se občerstvíte, zaměřte se na technický stav zařízení stánku a jeho čistotu. Poškozené nebo znečištěné pracovní stoly, nádobí, podávací náčiní či kanystry s používanou vodou nebývají dobrou vizitkou. Dále si všímejte skladování potravin a pokrmů. Uložení surovin přímo na zemi bez zakrytí, nebo úchova bez zajištění chlazení, rovněž vypovídá o špatné úrovni stánku. I vzhled a chování obsluhujícího personálu Vám může hodně napovědět. Čistý pracovní oděv, obuv a čisté krátké nehty na rukou by měly být samozřejmostí. Také jakékoliv nehygienické chování jako např. kouření či úprava vlasů do stánku rozhodně nepatří.  Pokud se i v této hektické době na chvilku zastavíte a před výběrem dobroty pro Vás i Vaše nejbližší, věnujete několik okamžiků prohlídce stánku, kde se chcete občerstvit, přispějete tak značnou mírou k ochraně Vašeho zdraví a celkové pohodě.

Nevyhovující uskaldnění potravin

Nevyhovující uskaldnění potravin
Obrázek 1 z 7

Zpracoval: odbor hygieny výživy a PBU

Datum zpracování: 5.12.2016

Kategorie:
Kategorie
  • Stravovací služby

Navigace pro příspěvek

Previous Post Metodické doporučení pro poranění ostrými předměty ve zdravotnictví
Next Post Stručná informace k hygieně stánkového prodeje občerstvení při akcích s dobou trvání od jednoho do tří dnů
easy-to-read
Snadné čtení a informace o přístupnosti ústředí a územních pracovišť

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • @hygiena.stc
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT