Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Home Stravovací služby Stánkový prodej nejen v předvánočním období

Stánkový prodej nejen v předvánočním období

5. prosince 2016 5. prosince 2016 | Jiří Stárek

V současné době byla u veřejnosti zaznamenána stoupající obliba mimořádných akcí, ať se již jedná o tradiční akce jako třeba každoročně pořádané vinobraní či adventní trhy, nebo o akce jednorázové, organizované při oslavách různých významných událostí.  Bohužel úroveň stánkového prodeje s občerstvením má při stoupající návštěvnosti těchto akcí spíše klesající tendenci. Zaměstnanci KHS celoročně vykonávají dozor nad těmito přechodnými provozovnami, ať se jedná o stánky plátěné, mobilní či pevné.

 Mezi nejčastěji zjišťované prohřešky patří nedostatky v osobní hygieně pracovníků vykonávajících ve stáncích rizikové činnosti, jako je např. příprava surovin nebo manipulace s pokrmy a penězi. Obsluha stánků bohužel opomíjí základní hygienické návyky a ani při přechodu z nečisté práce na čistou či po použití toalety si neumyje ruce v teplé vodě s použitím mycího prostředku. Ani další zásady osobní hygieny jako čisté, ostříhané a nenalakované nehty na rukou, nebývají u pracovníků těchto stánků zvykem. Dále mezi často zjišťované závady patří nerespektování legislativou daných požadavků na tento druh provozoven. Jedná se o absenci zařízení pro mytí a osoušení rukou, nedostatečné udržování prostor stánků v čistotě a dobrém stavu, nezajištění ukládání potravin tak, aby nedocházelo k riziku jejich kontaminace. V neposlední řadě jde o nesprávné řešení zásobování donášenou nezávadnou vodou, kdy provozovatelé nemají vody dostatek, či jsou používané nádoby na vodu poškozené a znečištěné. Při nabízení pokrmů rychlého občerstvení často nebývá respektována jejich úchova při vhodných teplotních podmínkách. Hotové pokrmy, nebo suroviny pro jejich přípravu, bývají skladovány při teplotě okolního prostředí bez zajištění zařízení pro úchovu v chladu či naopak v teple. Dále nebývají provozovateli stánků respektovány požadavky týkající se zpřístupnění povinných informací konzumentům k nabízenému sortimentu občerstvení, jedná se zejména o obsah přítomných alergenů v nabízených pokrmech a nápojích, ale i o údaje o množství a datu použitelnosti.

Na závěr je třeba dodat, že úroveň stánkového prodeje může významně ovlivnit i sám zákazník a to tím způsobem, že si zboží zakoupí pouze v provozovně, která i z jeho laického pohledu do zápultí, nevykazuje žádné zjevné nedostatky. Stav týkající se hygieny prostor stánku, úchovy potravin, osobní hygieny obsluhy ale i dalších požadavků, jsou mnohdy viditelné na první pohled. Pokud si při návštěvě akce vybíráte stánek, kde se občerstvíte, zaměřte se na technický stav zařízení stánku a jeho čistotu. Poškozené nebo znečištěné pracovní stoly, nádobí, podávací náčiní či kanystry s používanou vodou nebývají dobrou vizitkou. Dále si všímejte skladování potravin a pokrmů. Uložení surovin přímo na zemi bez zakrytí, nebo úchova bez zajištění chlazení, rovněž vypovídá o špatné úrovni stánku. I vzhled a chování obsluhujícího personálu Vám může hodně napovědět. Čistý pracovní oděv, obuv a čisté krátké nehty na rukou by měly být samozřejmostí. Také jakékoliv nehygienické chování jako např. kouření či úprava vlasů do stánku rozhodně nepatří.  Pokud se i v této hektické době na chvilku zastavíte a před výběrem dobroty pro Vás i Vaše nejbližší, věnujete několik okamžiků prohlídce stánku, kde se chcete občerstvit, přispějete tak značnou mírou k ochraně Vašeho zdraví a celkové pohodě.

Nevyhovující uskaldnění potravin

Nevyhovující uskaldnění potravin
Obrázek 1 z 7

Zpracoval: odbor hygieny výživy a PBU

Datum zpracování: 5.12.2016

Kategorie:
Kategorie
  • Stravovací služby

Navigace pro příspěvek

Previous Post Salmonelóza v mateřské škole
Next Post Stručná informace k hygieně stánkového prodeje občerstvení při akcích s dobou trvání od jednoho do tří dnů

Date Posts

Květen 2022
Po Út St Čt Pá So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« Dub    

Tags

test

Recent Posts

Informace k očkování proti Covid-19

9 prosince, 2021

Schválení účetní závěrky za rok 2017

20 dubna, 2021

Archives

  • Květen 2022
  • Duben 2022
  • Březen 2022
  • Únor 2022
  • Leden 2022
  • Prosinec 2021
  • Listopad 2021
  • Říjen 2021
  • Září 2021
  • Srpen 2021
  • Červenec 2021
  • Červen 2021
  • Květen 2021
  • Duben 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červenec 2020
  • Červen 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Prosinec 2019
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červenec 2019
  • Červen 2019
  • Květen 2019
  • Duben 2019
  • Březen 2019
  • Únor 2019
  • Leden 2019
  • Prosinec 2018
  • Listopad 2018
  • Říjen 2018
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Červenec 2018
  • Červen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018
  • Únor 2018
  • Leden 2018
  • Prosinec 2017
  • Listopad 2017
  • Říjen 2017
  • Září 2017
  • Srpen 2017
  • Červenec 2017
  • Červen 2017
  • Květen 2017
  • Duben 2017
  • Březen 2017
  • Únor 2017
  • Leden 2017
  • Prosinec 2016
  • Listopad 2016
  • Říjen 2016
  • Září 2016
  • Srpen 2016
  • Červenec 2016
  • Červen 2016
  • Únor 2016
  • Leden 2016
  • Listopad 2015
  • Říjen 2015
  • Září 2015
  • Srpen 2015
  • Červenec 2015
  • Červen 2015
  • Květen 2015
  • Duben 2015
  • Březen 2015
  • Únor 2015
  • Leden 2015
  • Říjen 2014
  • Září 2014
  • Srpen 2014
  • Červenec 2014
  • Červen 2014
  • Květen 2014
  • Duben 2014
  • Leden 2014
  • Listopad 2013
  • Září 2013
  • Srpen 2013
  • Červenec 2013
  • Květen 2013
  • Duben 2013
  • Březen 2013
  • Leden 2013
  • Listopad 2012
  • Říjen 2012
  • Září 2012
  • Červenec 2012
  • Červen 2012
  • Květen 2012
  • Březen 2012
  • Listopad 2011
  • Říjen 2011
  • Srpen 2011
  • Květen 2011
  • Duben 2011
  • Březen 2011
  • Únor 2011
  • Říjen 2010
  • Září 2010
  • Červenec 2010
  • Červen 2010
  • Květen 2010
  • Březen 2010
  • Únor 2010
  • Leden 2010
  • Listopad 2009
  • Říjen 2009
  • Září 2009
  • Červen 2009
  • Květen 2009
  • Duben 2009

Newsletter

Zadejte Vaši emailovou adresu pro odběr newsletteru. Potvrzením odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů (e-mail a IP adresa) a přijímáte zásady ochrany osobních údajů zvedených ZDE.

E-mail odeslán. Zkontrolujte složku doručené pošty nebo složku pro Spam pro potvrzení odběru.

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • ID datové schránky: hhcai8e
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva
  • Ostatní
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT