Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva
Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin
zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů
zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
Základní vybavení stánku
Pro poskytování občerstvení připraveného jednoduchou kuchyňskou přípravou pokrmů (např. ohřev uzenin, párek v rohlíku, vařená kukuřice, cukrová vata, popcorn, smažení a ohřívání průmyslově vyrobených polotovarů, rozlévání nápojů, příprava teplých nápojů), tedy bez činností, při kterých dochází k epidemiologicky významnému znečištění rukou (např. manipulace se syrovým masem, se syrovými vejci, se znečištěnou kořenovou zeleninou, nebo bramborami …):
Zabezpečení prodejního prostoru proti prachu, nepříznivým povětrnostním podmínkám a jiné kontaminaci (stánek musí být ohraničený a zastřešený např. plátěný stánek).
Vhodné zařízení na mytí a osušování rukou (nejméně: přenosné umývadlo, nádrž s dostatkem pitné vody, mycí prostředek, papírové ručníky, zajištění ohřevu vody např. el. rychlovarnou konvicí).
Vhodné zařízení na čištění pracovních nástrojů a zařízení (nejméně: přenosný dřez, nádrž s dostatkem pitné vody, mycí prostředek, papírové ručníky, zajištění ohřevu vody viz. výše).
Zvláštní vybavení na mytí stolního nádobí se nevyžaduje, pokud jsou potraviny zákazníkovi servírovány v jednorázových obalech vhodných pro styk s potravinami.
Povrchy přicházející do přímého styku s potravinami musí být v bezvadném stavu, čisté, hladké, snadno omyvatelné a netoxické.
Technické vybavení zabezpečující hygienicky nezávadné skladování potravin za odpovídajících teplotních podmínek po celou dobu skladování (např. chladící a mrazící zařízení napojená na zdroj elektrické energie).
Odpovídající systém pro hygienické uchovávání a průběžné odstraňování odpadů (v prostoru stánku je třeba mít k dispozici uzavíratelnou nádobu na odpad nejlépe s vloženým jednorázovým plastovým sáčkem).
K přípravě nápojů a ohřevu potravin používat pitnou vodu (pokud stánek není napojen na kontrolovaný zdroj tekoucí pitné vody, používat k tomuto účelu balenou pitnou vodu z tržní sítě).
Ostatní pravidla:
Sortiment poskytovaného občerstvení přizpůsobit vlastním podmínkám.
Potraviny chránit proti jakékoliv kontaminaci při jejich skladování, přípravě, podávání, vystavování a mít k dispozici ve stánku nabývací doklady k surovinám a pokrmům a na vyžádání je předložit ke kontrole.
Poskytovat spotřebiteli povinné informace o nabízených pokrmech (např. název pokrmu, množství, doba použitelnosti a výskyt alergenů podle čl. 9 Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebiteli).
Dodržovat důsledně zásady osobní a provozní hygieny.
Při výrobě uplatňovat postupy založené na principech HACCP a správné výrobní praxe.
Vlastnit zdravotní průkazy a mít je při sobě po dobu trvání akce.
V prostoru stánku se zdržet jakéhokoliv nehygienického chování (kouření apod.).
Využívat záchody vyčleněné pro potravináře (zajištěné pořadatelem akce, případně individuální domluvou s pevnými provozovnami podobného typu v blízkosti).