Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Home Ostatní infekční onemocnění Tularémie

Tularémie

4. srpna 2021 4. srpna 2021 | Martin Götz

Tularémie, nazývaná také „zaječí nemoc“, je onemocnění s celosvětovým rozšířením.

Tularémie postihovala zvířata již v době ledové, první zprávy o nemoci se objevovaly již v 18. století v Japonsku. Poprvé byla popsána v roce 1911 u města Tulare v Kalifornii. K nám se rozšířila během druhé světové války z Rakouska. Ročně je v České republice evidováno cca 100 případů, ve Středočeském kraji se jedná o jednotky až desítky případů onemocnění, např. v roce 2016 bylo hlášeno celkem 8 případů, v roce 2017 se jednalo celkem o 7 hlášených případů.

 

Původce:

Bakterie Francisella tularensis, která byla diagnostikována u téměř 250 volně žijících živočichů. Nebezpečí této bakterie spočívá ve snadném přenosu mezi infikovaným zvířetem a člověkem a v její vysoké virulenci.

 

Zdroj:

Postihuje především zajíce, hlodavce a je přenosné na ostatní volně žijící i domácí zvířata a na člověka. Postižení zajíci ztrácejí plachost, potácejí se při pohybu, jsou malátní, mají zježenou srst a dají se snadno chytit. U ostatních zvířat nejsou příznaky typické.

 

Výskyt:

Tularémie je nákaza s přírodní ohniskovostí a její výskyt v přírodě je dán především existencí infikovaných hlodavců, zejména ondater, hrabošů a myší, kteří jsou zdrojem nákazy, a členovců sajících krev (komáři, mouchy, blechy, ovádi, klíšťata), kteří působí jako přenašeči původce onemocnění.

 

Přenos:

K infekci dochází přes dýchací ústrojí, trávicí ústrojí, přes spojivky nebo kůži. Člověk se nakazí nejčastěji přímým kontaktem s nemocným nebo uhynulým zvířetem, požitím kontaminovaných zemědělských nebo potravinářských produktů (např. kontaminované maso nemocné zvěře zůstává infekční i ve zmraženém stavu /-15 oC/ déle než 3 roky, zelenina ve sklepě), kontaminovanou vodou (studánky v přírodě) nebo po štípnutí infikovaným hmyzem (nejčastěji komáři a bzikavky). Rozeznávají se tedy 2 cykly přenosu - pozemní a vodní.

 

Obr. 1. Přenos F. tularensis na člověka a její vodní a pozemní cyklus v přírodě

 

Projevy:

U člověka se onemocnění tularémií vyskytuje v několika formách podle cesty přenosu infekčního agens do organismu, tedy od místa vstupu infekce. Nejčastější bránou vstupu je kůže, kde se projevuje vředovitými změnami v místě poraněné kůže nebo spojivky, případně dojde k zánětu příslušných mízních uzlin projevující se jejich zduřením a bolestivostí. Může probíhat jako celkové onemocnění s vysokými teplotami, zvětšením sleziny nebo silné bolesti v oblasti břišní dutiny po požití kontaminované stravy nebo vody, atypickým zápalem plic po vdechnutí původce nemoci.

Nejzávažnější formou nemoci je plicní infekce. Onemocnění není přenosné mezi lidmi. 

V mnoha případech bývá stanovení diagnózy problematické, protože symptomy tohoto onemocnění bývají poměrně nespecifické, proto úspěšná léčba je závislá na včasném a přesném rozpoznání infekčního agens. Základem je podávání dvojkombinace antibiotik, terapie trvá 2–3 týdny. Pokud je infikovaná rána rozsáhlá (především u pozdě diagnostikovaných osob) musí být její ošetření chirurgické. Rekonvalescence bývá zdlouhavá, nemocní si stěžují na únavu a neurovegetativní obtíže.

 

Inkubační doba

Nejčastější inkubační doba, tj. doba od nákazy do doby prvních příznaků onemocnění, je obvykle 3-7 dnů, s maximem 21 dnů.

 

Prevence:

  • nedotýkat se zvířat, která ztratila plachost;
  • při jakékoliv manipulaci se zajíci a další zvěří používat osobní ochranné pomůcky – rukavice;
  • důkladné dostatečné tepelné zpracování pokrmů ze zajíců a další zvěře;
  • nepít vodu z neznámých zdrojů;
  • opatrnost při práci v prostorech se zvýšenou prašností a předpokládaným výskytem hlodavců (manipulace se senem apod.) – používat ochranné prostředky;
  • předměty, které přijdou do styku s odlovenými, utracenými nebo uhynulými zajíci a hlodavci dezinfikovat 3% roztokem chloraminu.

 

V roce 2018 bylo ve Středočeském kraji hlášeno 6 případů onemocnění. V roce 2019 byl zaznamenán nárůst onemocnění o 50 %, hlášeno bylo celkem 12 případů. V roce 2020 bylo zaznamenáno celkem 9 hlášených případů. Onemocnění bylo hlášeno u osob všech věkových kategorií. Nejmladším pacientem byl 5letý chlapec, nejstarším pak 69letý muž. Import onemocnění nebyl hlášen. Úmrtí nehlášeno.

V epidemiologické anamnéze bylo uváděno přisátí klíštěte, poštípání hmyzem manipulace s úlovky v honitbě, častý kontakt se zeminou a trávou, houbaření, alimentární přenos.

 

 

Použité zdroje:

  1. http://medlicker.com/189-tularemie-priciny-priznaky-diagnostika-a-lecba
  2. http://cz/tema/prevence/opatreni-pri-vyskytu-tularemie-v-cr-1
  3. Infekční nemoci – Jiří Havlík et al., ISBN 80-7262-173-4, nakladatelství Galén
  4. Výroční zprávy KHS Středočeského kraje 
  5. https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2019-2-22/tularemie-zoonoza-s-rizikem-bioterorismu-113241

 Zpracovala: Mgr. Klára Smetanová, DiS., Rada oddělení protiepidemického pro okresy Kolín a Kutná Hora

Zpracováno dne: 03.08.2021

 

Kategorie:
Kategorie
  • Ostatní infekční onemocnění

Navigace pro příspěvek

Previous Post Legionelóza
Next Post Doporučený postup pro poskytovatele zdravotní péče při podezření na výskyt infekčního onemocnění závažného z pohledu ohrožení veřejného zdraví.

Date Posts

Květen 2022
Po Út St Čt Pá So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« Dub    

Tags

test

Recent Posts

Informace k očkování proti Covid-19

9 prosince, 2021

Schválení účetní závěrky za rok 2017

20 dubna, 2021

Archives

  • Květen 2022
  • Duben 2022
  • Březen 2022
  • Únor 2022
  • Leden 2022
  • Prosinec 2021
  • Listopad 2021
  • Říjen 2021
  • Září 2021
  • Srpen 2021
  • Červenec 2021
  • Červen 2021
  • Květen 2021
  • Duben 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červenec 2020
  • Červen 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Prosinec 2019
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červenec 2019
  • Červen 2019
  • Květen 2019
  • Duben 2019
  • Březen 2019
  • Únor 2019
  • Leden 2019
  • Prosinec 2018
  • Listopad 2018
  • Říjen 2018
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Červenec 2018
  • Červen 2018
  • Květen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018
  • Únor 2018
  • Leden 2018
  • Prosinec 2017
  • Listopad 2017
  • Říjen 2017
  • Září 2017
  • Srpen 2017
  • Červenec 2017
  • Červen 2017
  • Květen 2017
  • Duben 2017
  • Březen 2017
  • Únor 2017
  • Leden 2017
  • Prosinec 2016
  • Listopad 2016
  • Říjen 2016
  • Září 2016
  • Srpen 2016
  • Červenec 2016
  • Červen 2016
  • Únor 2016
  • Leden 2016
  • Listopad 2015
  • Říjen 2015
  • Září 2015
  • Srpen 2015
  • Červenec 2015
  • Červen 2015
  • Květen 2015
  • Duben 2015
  • Březen 2015
  • Únor 2015
  • Leden 2015
  • Říjen 2014
  • Září 2014
  • Srpen 2014
  • Červenec 2014
  • Červen 2014
  • Květen 2014
  • Duben 2014
  • Leden 2014
  • Listopad 2013
  • Září 2013
  • Srpen 2013
  • Červenec 2013
  • Květen 2013
  • Duben 2013
  • Březen 2013
  • Leden 2013
  • Listopad 2012
  • Říjen 2012
  • Září 2012
  • Červenec 2012
  • Červen 2012
  • Květen 2012
  • Březen 2012
  • Listopad 2011
  • Říjen 2011
  • Srpen 2011
  • Květen 2011
  • Duben 2011
  • Březen 2011
  • Únor 2011
  • Říjen 2010
  • Září 2010
  • Červenec 2010
  • Červen 2010
  • Květen 2010
  • Březen 2010
  • Únor 2010
  • Leden 2010
  • Listopad 2009
  • Říjen 2009
  • Září 2009
  • Červen 2009
  • Květen 2009
  • Duben 2009
dentco

To receive email releases, simply provide us
with your email address below.

    Blog Posts

    Informace k očkování proti Covid-19

    9 prosince, 2021

    Schválení účetní závěrky za rok 2017

    20 dubna, 2021

    Our Contacts

    • 1560 Holden Street San Diego, CA 92139
      Get directions on the map
    • 1-800-267-0000, 1-800-267-0001
      (24/7 General inquiry)
    • info@dentco.net

    Newsletter

    Zadejte Vaši emailovou adresu pro odběr newsletteru. Potvrzením odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů (e-mail a IP adresa) a přijímáte zásady ochrany osobních údajů zvedených ZDE.

    E-mail odeslán. Zkontrolujte složku doručené pošty nebo složku pro Spam pro potvrzení odběru.

    Kontakt ústředí

    Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

    • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
    • Facebook
    • ID datové schránky: hhcai8e
    • e-podatelna@khsstc.cz
    • IČO: 7100 9159

    Formuláře ke stažení

    Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

    Formuláře ke stažení

    Rychlé odkazy

    • Krajské hygienické stanice
    • Ministerstva
    • Ostatní
    • Prohlášení o přístupnosti a cookies
    Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
    Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
    Upravit předvolbyPřijmout Vše
    Manage consent

    Vaše soukromí je pro nás důležité

    Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


    Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

    BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
    Vždy povoleno
    Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
    COOKIES PRO FUNKCIONALITY
    Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
    SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
    Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT