Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Ostatní infekční onemocnění Tularémie

Tularémie

22. května 2023 22. května 2023 | Jiří Stárek

Původce:

Tularémie, nazývaná také jako „zaječí nemoc“, je onemocnění s celosvětovým rozšířením. Původcem tohoto infekčního onemocnění je bakterie Francisella tularensis, která byla diagnostikována u téměř 250 volně žijících živočichů. Nebezpečí této bakterie spočívá ve snadném přenosu mezi infikovaným zvířetem a člověkem, a dále v její vysoké virulenci. Onemocnění postihuje především zajíce, hlodavce a je přenosné na ostatní volně žijící i domácí zvířata a na člověka. Tularémie postihovala zvířata již v době ledové, první zprávy o nemoci se objevovaly již v 18.století v Japonsku. Poprvé byla popsána v roce 1911 u města Tulare v Kalifornii. Na území České republiky se rozšířila během druhé světové války z Rakouska. Ročně je v České republice evidováno cca 100 případů, ve Středočeském kraji se jedná o jednotky až desítky případů onemocnění.

Postižení zajíci ztrácejí plachost, potácejí se při pohybu, jsou malátní, mají zježenou srst a dají se snadno chytit. U ostatních zvířat nejsou příznaky typické.

Tularémie je nákaza s přírodní ohniskovostí a její výskyt v přírodě je dán především existencí infikovaných hlodavců, zejména ondater, hrabošů a myší, kteří jsou zdrojem nákazy, a členovců sajících krev (komáři, mouchy, blechy, ovádi, klíšťata), kteří působí jako přenašeči původce onemocnění. K infekci dochází přes dýchací ústrojí, trávicí ústrojí, přes spojivky nebo kůži. Člověk se nakazí nejčastěji přímým kontaktem s nemocným nebo uhynulým zvířetem, požitím kontaminovaných zemědělských nebo potravinářských produktů (maso nemocné zvěře, např. kontaminované maso zůstává infekční i ve zmraženém stavu /-15 oC/ déle než 3 roky, zelenina ve sklepě), kontaminovanou vodou (studánky v přírodě) nebo po štípnutí infikovaným hmyzem, nejčastěji komáři a bzikavky. Rozeznávají se tedy 2 cykly přenosu – pozemní a vodní.

 

Obr. 1. Přenos F. tularensis na člověka a její vodní a pozemní cyklus v přírodě Dostupné na: https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2019-2-22/tularemie-zoonoza-s-rizikem-bioterorismu-113241

 

Inkubační doba

Nejčastější inkubační doba, tj. doba od nákazy do doby prvních příznaků onemocnění, je obvykle 3-7 dnů, s maximem 21 dnů.

 

Projevy:

U člověka se onemocnění tularémií vyskytuje v několika formách podle cesty přenosu infekčního agens do organismu, tedy od místa vstupu infekce. Nejčastější bránou vstupu je kůže. Může probíhat jako celkové onemocnění s vysokými teplotami, zvětšením sleziny nebo silné bolesti v oblasti břišní dutiny po pozření kontaminované stravy nebo vody, atypickým zápalem plic po vdechnutí původce nemoci, vředovitými změnami v místě poraněné kůže nebo spojivky, případně dojde ke zhnisání příslušných mízních uzlin. Nejzávažnější formou nemoci je plicní infekce. Je třeba zdůraznit, že onemocnění není přenosné mezi lidmi. 

V mnoha případech bývá stanovení diagnózy problematické, protože příznaky tohoto onemocnění bývají poměrně nespecifické, proto úspěšná léčba je závislá na včasném a přesném rozpoznání infekčního agens. Základem je podávání dvojkombinace antibiotik, terapie trvá 2–3 týdny. Pokud je infikovaná rána rozsáhlá (především u pozdě diagnostikovaných osob), dochází k chirurgickému ošetření. Rekonvalescence bývá zdlouhavá, nemocní si stěžují na únavu a neurovegetativní obtíže.

 

Prevence:
  • nedotýkat se zvířat, která ztratila plachost
  • při jakékoliv manipulaci se zajíci a další zvěří používat osobní ochranné pomůcky – rukavice
  • nutné dostatečné tepelné opracování pokrmů ze zajíců a další zvěře
  • nepít vodu z neznámých zdrojů
  • opatrnost při práci v prostorech se zvýšenou prašností a předpokládaným výskytem hlodavců (manipulace se senem apod.) – používat ochranné prostředky
  • předměty, které přijdou do styku s odlovenými, utracenými nebo uhynulými zajíci a hlodavci dezinfikovat 3% roztokem chloraminu  

 

 

V roce 2018 bylo ve Středočeském kraji hlášeno 6 případů onemocnění. V roce 2019 byl zaznamenán nárůst onemocnění o 50 %, hlášeno bylo celkem 12 případů. V roce 2020 došlo k mírnému poklesu, bylo zaznamenáno celkem 9 hlášených případů, rok 2021 byl co do počtu hlášených případů onemocnění stagnující, bylo hlášeno celkem 7 případů onemocnění, v roce 2022 byl zaznamenán mírný pokles, hlášeny byly celkem 4 případy onemocnění. Tularemie byla hlášena u osob všech věkových kategorií. Ve sledovaném pětiletém období byl nejmladším pacientem 3letý chlapec, nejstarším pak 69letý muž. Import onemocnění nehlášen. Úmrtí nehlášeno.

V epidemiologické anamnéze bylo uváděno přisátí klíštěte, poštípání hmyzem manipulace s úlovky v honitbě, častý kontakt se zeminou a trávou, nebo houbaření, alimentární přenos.

 

 Použité zdroje:

http://cs.medlicker.com/189-tularemie-priciny-priznaky-diagnostika-a-lecba

http://szu.cz/tema/prevence/opatreni-pri-vyskytu-tularemie-v-cr-1

Infekční nemoci – Jiří Havlík et al., ISBN 80-7262-173-4, nakladatelství Galén

Výroční zprávy KHS Středočeského kraje 

https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2019-2-22/tularemie-zoonoza-s-rizikem-bioterorismu-113241

 

Zpracovala: Mgr. Klára Smetanová, DiS., Rada oddělení protiepidemického pro okresy Kolín a Kutná Hora

Zpracováno dne: 25.04.2023

Kategorie:
Kategorie
  • Ostatní infekční onemocnění

Navigace pro příspěvek

Previous Post Tuberkulóza
Next Post Teniázy – infekce způsobené tasemnicemi
easy-to-read
Snadné čtení - základní obecné informace

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT