Středočeští hygienici pravidelně provádějí kontroly škol a školských zařízení a dohlížejí samozřejmě také na zdravé a bezpečné stravování dětí. Za první čtvrtletí letošního roku proběhlo v této souvislosti 179 kontrol a pochybení hygienici nalezli v rámci 49 z nich.
„Hygienické požadavky na provoz jsou v případě školních jídelen velmi striktní, a tak jsme rádi, že i na začátku roku 2025 zůstávají počty kontrol se závadami v menšině,“ říká ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Jana Tomicová a dodává: „Pravidelně se ve školním stravování setkáváme s nedostatky, jako jsou nedostatečná provozní hygiena nebo špatné nakládání s odpady. Vedoucí školních jídelen i jednotlivé kuchařky se tedy snažíme průběžně edukovat, upozorňovat na chyby a vysvětlovat možné způsoby nápravy tak, aby se vzniku těchto závad účinněji předcházelo.“
V rámci realizovaných 179 kontrol jich 80 proběhlo ve školních jídelnách, 63 ve školních jídelnách – výdejnách, 31 v ostatním stravování dětí a 5 v kantýnách. Za pochybení, která hygienici zjistili u zhruba 27 % z nich, uložili 36 sankcí v celkové výši 123 700 Kč. V jednom případě skončilo přestupkové řízení napomenutím a jedenáctkrát postačilo k odstranění na místě zjištěných drobných prohřešků věc vyřešit domluvou. Nejčastěji zjišťovanými závadami bylo nezavedení nebo nedodržování postupů v rámci systému hodnocení rizik – HACCP, nedostatky v provozní hygieně (nepořádek, špína), stavebně-technické nedostatky (chybějící sítě v oknech, chybějící, nefunkční nebo nevybavené umyvadlo na ruce nebo plíseň), hromadění a likvidace odpadů v provozovně (např. nevhodné či špinavé odpadní nádoby), nedostatečná osobní hygiena zaměstnanců, špatný stav pracovního oděvu, nevhodné skladování potravin nebo nedostatečná teplota vydávaných pokrmů.
Počty kontrol se závadou:
Školní jídelna: 20
Školní jídelna-výdejna: 14
Ostatní stravování dětí: 13
Kantýna: 2