Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Legislativa HV/PBU Vyhláška č. 397/2021 Sb.

Vyhláška č. 397/2021 Sb.

19. dubna 2022 19. dubna 2022 | Dana Šalamunová

§ 1

Předmět úpravy

Tato vyhláška zapracovává příslušný předpis Evropské unie1), zároveň navazuje na přímo použitelné předpisy Evropské unie2) a upravuje

a) způsob poskytování informací o konzervovaném ovoci a konzervované zelenině, skořápkových plodech, houbách, bramborách a výrobcích z nich a banánech,

b) druhy konzervovaného ovoce a konzervované zeleniny, skořápkových plodů, hub, brambor a výrobků z nich a banánů s členěním na skupiny a podskupiny,

c) pro jednotlivé druhy konzervovaného ovoce a konzervované zeleniny, skořápkových plodů, hub, brambor a výrobků z nich a banánů požadavky na jakost vztahující se k názvu a přípustné záporné hmotnostní odchylky,

d) pro konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, houby, brambory a výrobky z nich a banány

1. teplotní režimy a relativní vlhkost vzduchu při uchovávání,

2. způsoby uchovávání a manipulace během uvádění na trh,

3. minimální technologické požadavky.

§ 2

Vymezení některých pojmů

(4) Pro účely této vyhlášky se dále rozumí

a) houbami jedlé čerstvé plodnice vyšších hub,

b) houbami volně rostoucími houby získané sběrem v prostředí přirozeném jejich výskytu,

c) houbami pěstovanými houby získané pěstováním v podmínkách uměle vytvořených,

d) sušenými houbami houby upravené sušením, u nichž obsah vody činí nejvýše 12 % a jednotlivé druhy hub jsou makroskopicky určitelné,

e) konzervovanými houbami houby upravené, a to sterilací, pasterací nebo jiným vhodným způsobem,

f) hluboce zmrazenými houbami houby upravené zmrazením na teplotu - 18 °C nebo nižší, u nichž jsou jednotlivé druhy hub makroskopicky určitelné,

g) ostatními výrobky z hub houby upravené drcením, mletím, granulací nebo extrakcí.

Houby

§ 12

                (1) Členění hub na skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 14 k této vyhlášce.

                (2) Kromě údajů uvedených v nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, v zákoně a ve vyhlášce o některých způsobech označování potravin se uvede

a) u skupiny houby český název hub a doba použitelnosti,

b) u skupiny výrobky z hub a ostatní výrobky z hub název podskupiny a český název použitých druhů hub.

                (3) Houby volně rostoucí a houby pěstované, s výjimkou pěstovaných žampionů, musí být pevné konzistence, dobře na sucho očištěné, bez cizích příměsí a nečistot. Houby nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené nebo nadměrně vlhké. Mohou být rozděleny nejvýše jedním řezem, klobouk však musí být spojen s třeněm. Loupání klobouků hub není dovoleno s výjimkou klouzků.

                (4) U hub uvedených v odstavci 3 se dovoluje perforace do 10 % povrchu plochy řezu, nejvýše však tři otvory, a menší poškození plodnic úlomky nebo požerky na dvou místech. Poškozených hub může být nejvýše 5 %, přičemž poškozenými houbami se rozumí houby, kterým chybí více než čtvrtina klobouku nebo v nichž se vyskytují škůdci.

                (5) U sušených hub se dovoluje 10 % hmotnosti perforovaných. Sušené houby mají chuť typickou pro sušené houby, jsou bez cizích pachů a chutí, mají barvu odpovídající použitému druhu houby a jsou dostatečně vysušené, aby nedocházelo k plesnivění nebo zapaření.

§ 13

                (1) Čerstvé houby volně rostoucí a čerstvé houby pěstované se skladují a přepravují při teplotách od 0 °C do 10 °C; při uvádění na trh se nevystavují slunečnímu záření.

                (2) Sušené houby se uvádějí na trh balené, při teplotě nejvýše 24 °C a relativní vlhkosti nejvýše 65 %; nevystavují se přímému slunci.

                (3) Čerstvé houby pěstované mohou být baleny nebo zabaleny v prodyšné nebo jiné vhodné fólii.

                (4) Z volně rostoucích hub, včetně volně rostoucích hub určených výlučně k dalšímu průmyslovému zpracování pro potravinářské účely, lze na trh uvádět pouze druhy uvedené v tabulkách 1 a 2 přílohy č. 15 k této vyhlášce.

Příloha č. 14

Členění hub na skupiny a podskupiny

Příloha č. 15

Seznam volně rostoucích hub, včetně volně rostoucích hub určených pouze k dalšímu průmyslovému zpracování pro potravinářské účely

Tabulka 1

Seznam volně rostoucích hub

1. Bedla vysoká - Macrolepiota procera - jen mladé plodnice

2. Čirůvka dvoubarvá - Lepista personata

3. Čirůvka fialová - Lepista nuda

4. Čirůvka havelka - Tricholoma portentosum

5. Čirůvka májovka - Calocybe gambosa

6. Destice chřapáčová - Gyromitra perlata

7. Hlíva plicní - Pleurotus pulmonarius

8. Hlíva ústřičná - Pleurotus ostreatus

9. Hřib dubový - Boletus reticulatus

10. Hřib dutonohý - Boletinus cavipes

11. Hřib hnědý - Imleria badia

12. Hřib koloděj - Suillellus luridus

13. Hřib kovář - Neoboletus luridiformis

14. Hřib plstnatý - Xerocomus subtomentosus

15. Hřib sametový - Xerocomellus pruinatus

16. Hřib smrkový - Boletus edulis

17. Klouzek bílý - Suillus placidus - jen mladé plodnice

18. Klouzek kravský - Suillus bovinus - jen mladé plodnice

19. Klouzek obecný - Suillus luteus

20. Klouzek sličný - Suillus grevillei

21. Klouzek slizký - Suillus viscidus - jen mladé plodnice

22. Klouzek strakoš - Suillus variegatus

23. Klouzek zrnitý - Suillus granulatus

24. Kotrč kadeřavý - Sparassis crispa

25. Kozák březový - Leccinum scabrum - jen mladé plodnice

26. Kozák habrový - Leccinum pseudoscabrum - jen mladé plodnice

27. Kozák topolový - Leccinum duriusculum

28. Krásnopórka mlynářka - Albatrellus ovinus - jen mladé plodnice

29. Krásnopórka žemlička - Albatrellus confluens - jen mladé plodnice

30. Křemenáč březový - Leccinum versipelle

31. Křemenáč osikový - Leccinum rufum

32. Lišák ryšavý - Hydnum rufescens

33. Lišák zprohýbaný - Hydnum repandum

34. Liška bledá - Cantharellus subpruinosus

35. Liška nálevkovitá - Craterellus tubaeformis

36. Liška obecná - Cantharellus cibarius

37. Ryzec pravý/borový - Lactarius deliciosus

38. Ryzec smrkový - Lactarius deterrimus

39. Slizák mazlavý - Gomphidius glutinosus

40. Sluka svraskalá - Cortinarius caperatus

41. Smrž - Morchella - všechny druhy

42. Strmělka mlženka - Clitocybe nebularis - jen mladé plodnice

43. Stroček trubkovitý - Craterellus cornucopioides

44. Špička obecná - Marasmius oreades

45. Václavka hlíznatá - Armillaria gallica - pouze kloboučky bez třeňů

46. Václavka obecná - Armillaria mellea - pouze kloboučky bez třeňů

47. Václavka smrková - Armillaria solidipes - pouze kloboučky bez třeňů

Tabulka 2

Seznam volně rostoucích hub určených pouze pro další průmyslové zpracování pro potravinářské účely

1. Holubinka bukovka - Russula heterophylla

2. Holubinka černající - Russula nigricans

3. Holubinka doupňáková - Russula palumbina

4. Holubinka kolčaví - Russula mustelina

5. Holubinka mandlová - Russula vesca

6. Holubinka namodralá - Russula cyanoxantha

7. Holubinka nazelenalá - Russula virescens

8. Holubinka olivová - Russula olivacea

9. Choroš šupinatý - Cerioporus squamosus - jen mladé plodnice

1) Směrnice Rady 2001/113/ES ze dne 20. prosince 2001 o ovocných džemech, rosolech a marmeládách a kaštanovém krému určených k lidské spotřebě.

2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 ze dne 17. prosince 2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty a zrušují nařízení Rady (EHS) č. 922/72, (EHS) č. 234/79, (ES) č. 1037/2001 a (ES) č. 1234/2007, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004, v platném znění.

Kategorie:
Kategorie
  • Legislativa HV/PBU

Navigace pro příspěvek

Previous Post Pravidelné očkování dětí v České republice dle vyhlášky č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem, ve znění pozdějších předpisů (platný k 01.01.2022)
Next Post Nebezpečný výrobek – parfémová voda ACACIA DI GIQ, ESENA PARFUM
easy-to-read
Snadné čtení - základní obecné informace

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT