Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Jsme držitelem certifikátu ISO 9001:2016
Home Dozor nad potravinami Výsledky cíleného státního zdravotního dozoru – falšování pokrmů z ryb

Výsledky cíleného státního zdravotního dozoru – falšování pokrmů z ryb

26. ledna 2015 26. ledna 2015 | Jiří Stárek

Falšování rybích výrobků - nevyhovující výsledky laboratorních rozborů surovin, polotovarů a pokrmů ze svaloviny treskovitých ryb.

V posledních letech vzrůstá v Evropě odbyt čerstvých a zmrazených filetů, ryb konzervovaných či upravených marinováním a uzením. Rybí maso vzhledem k vysokému obsahu vody a psychrofilních mikroorganismů podléhá rychleji zkáze než maso jatečných zvířat, proto se ryby často zpracovávají do finálního produktu ještě na moři v rybářských lodích. Nekuchané ryby dobře zchlazené ledem se uchovají čerstvé po dobu 5 až 7 dní, kuchané ryby až 14 dní. Zaledované ryby se skladují při teplotě 0 až - 2 °C, zmrazené ryby při teplotě – 18 až – 20 °C, při níž je možné je uchovat až 6 měsíců. Poté už dochází ke změnám tuku, barvy a chuti. Vzhledem tomu, že Česká republika patří mezi vnitrozemské státy, většina rybích výrobků z mořských ryb je zmražená nebo hluboce zmražená.
Na spotřebitele na trhu nečíhá pouze nebezpečí špatné senzorické kvality rybího masa (při nedodržení skladovacích podmínek), nadlimitního množství biogenních aminů - histaminu (při nesprávném tepelném opracování), cizorodých a aditivních látek obsažených v mase (př. polyfosfátů, benzo[a]pyrenu), nebo vysokého obsahu vody, která se dostává do rybích výrobků během zpracování. Bohužel se také setkáváme s falšováním díky záměně jednotlivých druhů ryb za levnější. Mezi nejčastěji obchodované druhy patří treska, jež může být nahrazována př. pangasiem či štikozubcem. Ke klamání spotřebitele také dochází, když je výrobcem či dodavatelem deklarován na obalu výrobku jiný druh tresky, či je ve výrobku obsažen spolu s deklarovaným druhem.
Z tohoto důvodu Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze provedla v roce 2014 v rámci cíleného státního zdravotního dozoru v zařízeních stravovacích služeb kontrolu původu a identity rybího masa, používaného k přípravě pokrmů. V rámci kontroly byly odebrány vzorky surovin, polotovarů a teplých pokrmů ze svaloviny treskovitých ryb. Celkem bylo odebráno 27 vzorků. Na základě laboratorní analýzy - identifikace čeledi treskovitých, identifikace rodu štikozubec (Merluccius spp.), druhová identifikace tresky obecné (Gadus morhua), tresky aljašské (Theragra chalcogramma) a tresky tmavé (Pollachius virens) - bylo vyhodnoceno 10 vzorků jako nevyhovujících. V 1 vzorku (surovina) deklarovaném jako aljašská treska byl zároveň prokázán štikozubec. Ve 4 vzorcích (surovina) deklarovaných jako treska tmavá (2x), treska aljašská (1x) a treska obecná (1x) byly prokázány treskovité, ale nebyl prokázán deklarovaný druh tresky. Ve 2 vzorcích (surovina) deklarovaných jako treska modravá a Gadus macrocephalus byly prokázány treskovité, ale zároveň treska obecná. Ve 3 vzorcích (surovina, polotovar, teplý pokrm) byla kromě deklarovaného druhu (2x treska tmavá, 1x treska aljašská) potvrzena také treska obecná. V jedné z kontrolovaných provozoven bylo dále zjištěno, že je v menu nabízena aljašská treska. Při kontrole však byly v zásobách provozovny nalezeny pouze filety ze štikozubce argentinského a provozovatel byl schopen předložit pouze dodací listy na filety ze štikozubce, čímž byl spotřebitel klamán z hlediska složení nabízeného pokrmu. V této věci je řešen sankční postih daného provozovatele.
Výsledky této cílené dozorové akce byly předány k došetření Krajské veterinární správě Státní veterinární správy pro Středočeský kraj.
Zpracovali: Ing. Josef Hrdina, MBA; MVDr. Ing. Pavlína Fuchsová
Datum zpracování: 26. 01. 2015

Kategorie:
Kategorie
  • Dozor nad potravinami

Navigace pro příspěvek

Previous Post Doplňující údaje k účetní závěrce za rok 2014
Next Post Schválený rozpočet 2015
easy-to-read
Snadné čtení - základní obecné informace

Kontakt ústředí

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze

  • Dittrichova 329/17, 120 00 Praha 2
  • Facebook
  • ID datové schránky úřadu: hhcai8e
  • e-podatelna@khsstc.cz
  • IČO: 7100 9159

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva a zdravotnické organizace
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies
  • Projekt financovaný z EU
Logo podniku podporující zdraví. Webarchiv
Tyto webové stránky používají soubory cookies a další sledovací nástroje s cílem vylepšení uživatelského prostředí, zobrazení přizpůsobeného obsahu, analýzy návštěvnosti webových stránek a zjištění zdroje návštěvnosti.
Upravit předvolbyPřijmout Vše
Manage consent

Vaše soukromí je pro nás důležité

Soubory cookies jsou velmi malé textové soubory, které se ukládají do vašeho zařízení při navštěvování webových stránek. Soubory Cookies používáme pro různé účely a pro vylepšení vašeho online zážitku na webové stránce (například pro zapamatování přihlašovacích údajů k vašemu účtu).


Při procházení našich webových stránek můžete změnit své předvolby a odmítnout určité typy cookies, které se mají ukládat do vašeho počítače. Můžete také odstranit všechny soubory cookie, které jsou již uloženy ve vašem počítači, ale mějte na paměti, že odstranění souborů cookie vám může zabránit v používání částí našeho webu.

BEZPODMÍNEČNĚ NUTNÉ SOUBORY COOKIES
Vždy povoleno
Tyto soubory cookies jsou nezbytné k tomu, abychom vám mohli poskytovat služby dostupné prostřednictvím našeho webu a abychom vám umožnili používat určité funkce našeho webu. Bez těchto cookies vám nemůžeme na naší webové stránce poskytovat určité služby.
COOKIES PRO FUNKCIONALITY
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby vám na našich webových stránkách poskytovaly personalizovaný uživatelský zážitek a aby si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek. Můžeme například používat soubory cookie k zapamatování vašeho jazyka nebo k zapamatování vašich přihlašovacích údajů.
SLEDOVACÍ A VÝKONNOSTNÍ SOUBORY COOKIES
Tyto soubory cookies se používají ke shromažďování informací pro analýzu provozu na našich webových stránkách a sledování používání našich webových stránek uživateli. Tyto soubory cookies mohou například sledovat věci jako je doba kterou na webu trávíte, nebo stránky, které navštěvujete, což nám pomáhá pochopit, jak pro vás můžeme vylepšit náš web. Informace shromážděné prostřednictvím těchto sledovacích a výkonnostních cookies neidentifikují žádné osoby.
ULOŽIT A PŘIJMOUT