Zaměstnanci odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje provedli v období od 1. 1. do 30. 9. 2022 celkem 1 734 kontrol v provozovnách stravovacích služeb, z toho bylo 169 kontrol provedeno na základě podnětů spotřebitelů. Kontroly byly prováděny v širokém spektru provozoven stravovacích služeb. Nejčastěji byly kontrolovány provozovny s přípravou pokrmů (restaurace vyvařující – 582 kontrol), pevné a mobilní stánky s občerstvením (342 kontrol), stravovací zařízení pro zaměstnance firem (závodní stravování, 295 kontrol).
V měsíci září proběhly 2 kontroly jednorázových akcí, jednalo se o „Čáslavské slavnosti“ a „Mělnické vinobraní“. Celkem zde bylo pracovníky KHS zkontrolováno 27 stánků s občerstvením, většina z nich byla bez nedostatků. V 6 případech byla udělena finanční sankce a v jednom případě museli hygienici přistoupit k okamžitému uzavření stánku.
V rámci kontrol byly ve stravovacích zařízeních nejčastěji zjišťovány nedostatky spočívající v těchto oblastech: označování polotovarů a rozpracovaných pokrmů (bylo kontrolováno v 829 případech, z toho bylo 162 krát zjištěno porušení, tj. v 19,5 % případů), obecné požadavky na potravinářské prostory (1 514 kontrol, 292 nedostatků, tj. 19,3 %), dodržování provozní hygieny (1 559 kontrol, 292 nedostatků, tj. 18,7 %), příjem a skladování potravin a surovin (1 384 kontrol, 137 nedostatků, tj. 9,9 %), datum použitelnosti (1 458 kontrol, 129 nedostatků, 8,8 %).
Kontroly hygieniků jsou zaměřovány i na klamání spotřebitele, kdy bylo zjištěno porušení v 24 případech z 1 260 kontrol (uloženy finanční sankce v celkové výši 18 000 Kč) a také na správné označování přítomnosti alergenů v pokrmech, kdy bylo zjištěno porušení v 264 případech z 9 454 kontrol (uloženy finanční sankce v celkové výši 17 500 Kč). V neposlední řadě jsou kontroly zaměřeny na dodržování povinností vyplývajících ze zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, tzv.Protikuřácký zákon. Od začátku roku 2022 bylo provedeno 858 kontrol, z toho ve 13 případech byly zjištěny nedostatky. Za nedodržení tohoto zákona byly uloženy finanční sankce v celkové výši 8 000 Kč.
V období od ledna do září byly za zjištěné nedostatky provozovatelům stravovacích služeb uloženy finanční sankce v celkové výši 1 106 100 Kč. Ve zvláště rizikových případech byla hygieniky uložena nápravná opatření vedoucí k odstranění nedostatků zjištěných kontrolou. Celkem se jednalo o 176 opatření spočívajících v nařízení sanitace provozovny v 38 případech, likvidaci potravin jiných než bezpečných ve 13 případech, opatření na základě a v mezích přímo použitelných předpisů EU v 64 případech, nařízení speciální ochranné deratizace či desinsekce při výskytu hlodavců nebo hmyzu a to ve 2 případech. V nejzávažnějších případech bylo nařízeno okamžité uzavření provozovny (ve 3 případech) a pozastavení výkonu činnosti (například činnosti přípravy teplých a studených pokrmů, ve 37 případech).
Při kontrolách bylo celkem odebráno 536 vzorků pokrmů a potravin k laboratorním analýzám a senzorickému posouzení, pro ověření zejména mikrobiální, chemické a senzorické nezávadnosti. Nejčastěji odebíranou potravinou byly zmrzliny (mikrobiologické a senzorické vyšetření, 379 vzorků, z toho 214 vzorků nevyhovujících, tj. 56 % nevyhovujících vzorků), teplé pokrmy (48 vzorků), olej na fritování (42 vzorků), studené pokrmy (29 vzorků), cukrářské výrobky (10 vzorků), dále bylo provedeno 7 stěrů z prostředí. Z celkového počtu odebraných vzorků nevyhovělo 238 vzorků (tj. 44 %) požadavkům na zdravotní nezávadnost.
Od začátku roku 2022 v rámci preventivního hygienického dozoru (kde je orgán ochrany veřejného zdraví dotčeným orgánem státní správy) posoudili pracovníci hygieny výživy projektové dokumentace a vydali závazná stanoviska k užívání staveb provozoven stravovací služby a jiných potravinářských podniků. Bylo vydáno celkem 441 závazných stanovisek, v 7 případech byl vydán nesouhlas. Odbor hygieny výživy v rámci svých kompetencí v roce 2022 vydal 2 rozhodnutí týkající se zásobování potravinářských podniků pitnou vodou z individuálního zdroje (studny).
Bližší informace o výsledcích některých kontrol v konkrétních zařízeních společného stravování, kde byla vydána opatření a uložena sankce, získáte na webových stránkách Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze pod tímto odkazem: http://khsstc.cz/obsah/stravovaci-zarizeni_.